Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΜέσω της νέας πλατφόρμας valuemaps.gov.gr: Ψηφιακά ο υπολογισμός των αντικειμενικών αξιών

Μέσω της νέας πλατφόρμας valuemaps.gov.gr: Ψηφιακά ο υπολογισμός των αντικειμενικών αξιών

Ιδιοκτήτες ακινήτων, υποψήφιοι αγοραστές και γενικά όλοι οι πολίτες μπορούν να πληροφορηθούν άμεσα, μέσω της εφαρμογής valuemaps.gov.gr, την αντικειμενική αξία ενός ακινήτου.  

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εντοπίζουν τη ζώνη του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, στην οποία ανήκει το ακίνητο που τους ενδιαφέρει, αλλά και να υπολογίζουν την αντικειμενική αξία του, συμπληρώνοντας  τις  απαραίτητες σχετικές
παραμέτρους. Μέσω της  εφαρμογής, αποτυπώνονται -για πρώτη φορά- όλες οι ζώνες του συστήματο5 αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων σε έναν ψηφιακό,
δορυφορικό χάρτη της Ελλάδας. Για την ανάπτυξη του ψηφιακού χάρτη αξιοποιήθηκε η χρήση τεχνολογιών GIS (Geographic Information System), συμπεριλαμβάνοντας και τις νέες περιοχές -επεκτάσεις και νέες  ζώνες- που εντάχθηκαν στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων από το Αυτοτελές Τμήμα Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων της  Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής, σε συνεργασία

με τις αρμόδιες υπηρεσίες της  Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι -χωρίς να απαιτείται η χρήση κωδικών για την είσοδο στην εφαρμογή- έχουν πλέον τη δυνατότητα, αναγράφοντας μόνο τη διεύθυνση του ακινήτου ή τον ταχυδρομικό κώδικα, να αναζητούν και να εντοπίζουν με ακρίβεια τη ζώνη που τους ενδιαφέρει και να αντλούν πληροφορίες, που μέχρι πρότινος περιλαμβάνονταν μόνο στους αντίστοιχους πίνακες και στα έγχαρτα αποσπάσματα χαρτών των προγενέστερων υπουργικών αποφάσεων καθορισμού των τιμών ζώνη5.

Επίσης, παρέχονται πρόσθετες δυνατότητες για:

• Εμφάνιση όλων των τιμών σε ενιαίο χάρτη, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση αξιών περιοχών.

• Αποτύπωση των ζωνών του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων με μοναδική κωδικοποίησή τους πάνω στον δορυφορικό χάρτη της Ελλάδας.

•  Υπολογισμό της τρέχουσας αντικειμενικής αξίας για ακίνητα εντός σχεδίου πόλης ή ορίων

οικισμού και εντός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων με εισαγωγή παραμέτρων υπολογισμού. Οι τιμές ζώνης, που έχουν αποτυπωθεί σε επίπεδο ζώνης, αφορούν την αξία νεόδμητου ακινήτου πρώτου ορόφου με πρόσοψη σε ένα δρόμο. Αναλογικά, μέσω της εφαρμογής αποτύπωσή των χαρακτηριστικών της κάθε κατοικίας (παλαιότητα, προσάψει κ.λπ.), μπορεί ο κάθε πολίτης  να υπολογίσει την τρέχουσα

αντικειμενική αξία του ακινήτου του, επιλέγοντας την πρόσοψη και συμπληρώνοντας τα αναγκαία στοιχεία.

• Πληροφόρηση, με το πάτημα ενός κουμπιού, σχετικά με το πως θα διαμορφωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες από την 1/1/2022.

• Εντοπισμό ζώνης στον χάρτη με όλα τα ψηφιοποιημένα στοιχεία της και άμεσο προσδιορισμό των περιοχών εκτός σχεδίου ή εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων μέχρι την ένταξή του.  Μέσα στους επόμενους μήνες

αναμένεται ο εμπλουτισμός του συστήματος, τόσο με την ψηφιοποίηση των υπόλοιπων εντύπων προσδιορισμού αντικειμενικής αξίας ακινήτου όσο και με την εισαγωγή ψηφιοποιημένων δεδομένων, όπως οι συντελεστές δόμησης της πολεοδομίας και

οι συντελεστές εμπορικότητας.

Στην Ηλεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τη νέα εφαρμογή valuemaps.gov.gr η σημερινή κατώτατη τιμή ζώνης στο Πύργο αγγίζει τα 650 ευρώ ενώ η ανώτατη τιμή ζώνης τα 1000 ευρώ. Βάση της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών από τη 1/1/2022 η νέα κατώτατη τιμή ζώνης φάνει τα 600 ευρώ (μείωση 7,69%) ενώ η νέα ανώτερη τιμή αγγίζει τα 1050 ευρώ (αύξηση 5%).

Επέκταση του αφορολόγητου γονικών παροχών

Με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο από τη Βουλή, έχει μηδενιστεί ουσιαστικά ο φόρος για γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ για την πρώτη κατηγορία.  Στην κατηγορία αυτή υπάγονται ο/η σύζυγος του φορολογούμενου ή το πρόσωπο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον φορολογούμενο, οι κατιόντες πρώτου βαθμού, δηλαδή τα παιδιά από νόμιμο γάμο, παιδιά χωρίς γάμο έναντι της μητέρας, παιδιά αναγνωρισθέντα εκούσια ή δικαστικά έναντι του πατέρα, νομιμοποιηθέντα με επιγενόμενο γάμο ή δικαστικά έναντι και των δύο γονέων. Επίσης στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού (εγγονοί) και οι ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού (γονείς).

Ωστόσο, το αφορολόγητο αυτό ποσό μπορεί να επεκταθεί και στη δεύτερη κατηγορία,

στην οποία υπάγονται τα αδέλφια. Δηλαδή, μπορεί να γίνει μέσω… τριγωνικής συναλλαγής η διάθεση χρηματικού ποσού έως 800.000 ευρώ αφορολόγητα. Αυτό γίνεται ωε εξής: το παιδί δωρίζει στον πατέρα του 100.000 ευρώ, ποσό το οποίο είναι αφορολόγητο. Εν συνεχεία ο πατέρας δωρίζει το ποσό στο άλλο παιδί του, χωρίς να πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο. Με τον τρόπο αυτό μεταξύ γονέων και παιδιών μπορεί να μεταβιβαστούν ακίνητα ή να γίνει δωρεά χρηματικών ποσών αφορολόγητα. Επί της ουσίας η δωρεά γίνεται μεταξύ των δύο αδελφών, καταργώντας τον φόρο 20%, που ισχύει σήμερα.

Έτσι, λοιπόν δεν καταβάλλεται με βάση το ανωτέρω παράδειγμα φόρος 20.000 ευρώ.

Τριγωνικές συναλλαγές

Μέσω των τριγωνικών συναλλαγών το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ μπορεί να επεκταθεί ακόμα και σε θείους και ανιψιό του ένα ποσό 50.000 ευρώ βάζοντας ως ενδιάμεσο το πατέρα του. Δηλαδή η μεταβίβαση του ποσού θα γίνει πρώτα προς τον πατέρα και θα είναι αφορολόγητη.

Στη συνέχεια ο πατέρας θα μεταβιβάσει το ποσό αυτό στον γιο του, ο οποίος είναι ανιψιός του αρχικού δότη των χρημάτων και τελικός αποδέκτης. Και με αυτόν τον τρόπο καταργείται η φορολογική υποχρέωση που ανέρχεται στο 20% του ποσού που δωρίζεται. Αυτό που πρέπει να ξέρουν όσοι δωρίζουν χρηματικά ποσό είναι ότι θα πρέπει να γίνονται μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων και σε κάθε περίπτωση να είναι δηλωμένα στην εφορία. Δηλαδή θα πρέπει να δικαιολογούν το «πόθεν έσχες», αποδεικνύοντας στην εφορία ότι όλα έχουν γίνει σύννομα.

Βαθμοί συγγένειας

•Στην Α’ κατηγορία υπάγοντα ο/η σύζυγος του φορολογούμενου ή το πρόσωπο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης  με τον φορολογούμενο, οι κατιόντες  πρώτου βαθμού, δηλαδή τα παιδιά από νόμιμο γάμο, παιδί χωρίς γάμο έναντι της μητέρας παιδιά αναγνωρισθέντα εκούσια ή δικαστικά έναντι του πατέρα, νομιμοποιηθέντα με επιγενόμενο γάμο ή δικαστικά έναντι και των δύο γονέων. Επίσης στην κατηγορία αυτή ανήλικοι οι κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού (εγγονοί) και οι ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού (γονείς).

•Στη Β’ κατηγορία υπάγονται: οι κατιόντες εξ αίματος τρίτου και επόμενων βαθμών, οι ανιόντες εξ αίματος δεύτερου και επόμενων βαθμών, οι αδελφοί (αμφιθαλείς ή ετεροθαλείς), συγγενείς εξ αίματος τρίτου βαθμού εκ πλαγίου, οι πατριοί και οι μητριές, τα τέκνα από προηγούμενο γάμο του συζύγου, τέκνα εξ αγχιστείας (γαμπροί- νύφες), οι ανιόντες εξ αγχιστείας (πεθεροί – πεθερές).

  • Στην κατηγορία Γ’ υπάγεται οποιοσδήποτε άλλος εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενείς του κληρονομούμενου.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ