Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος Erasmus+ “Thinknew-Act green”, έξι μαθητές/τριες και δύο εκπαιδευτικοί , η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Πρέντζα Λαμπρινή και η κ. Νικολαβγένη Βασιλική, επισκέφθηκαν το σχολείο IES de Mos στην πόλη Μος, Ποντεβέντρα της Ισπανίας από 15 έως 19 Απριλίου 2024.
Κατά την επίσκεψή μας, από την πρώτη ημέρα τύχαμε θερμότατης υποδοχής από τη διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου υποδοχής IES de Mos. Στο πλαίσιο δράσεων του προγράμματος ,οι μαθητές μας παρουσίασαν το σχολείο μας, περιοχές του νομού μας καθώς και το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά “Η Τελευταία Μαύρη Γάτα” ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου. Ακολούθησε ξενάγηση στο χώρο του σχολείου από μαθητές της ισπανικής Ομάδας Erasmus, συμμετοχή των μαθητών σε δραστηριότητες “γνωριμίας” , παρακολούθηση μαθήματος Βιολογίας με τη δίγλωσση ομάδα Ισπανών μαθητών και παρουσίαση για τη βιωσιμότητα “Ωκεανοί και Κίνδυνοι”.
Η επόμενη μέρα ξεκίνησε με εθελοντική εργασία καθαρισμού της παραλίας PraiaAmericaστην περιοχήΝigran της Γαλικίας. Στη συνέχεια στο εργαστήριο φυσικών επιστημών οι μαθητές αξιολόγησαν την περιεκτικότητα σε μικροπλαστικά της άμμου που συνέλεξαν και παρακολούθησαν τη διαδικασία της κομποστοποίησης. Τις επόμενες μέρες επισκεφθήκαμε την αυτόνομη κοινότηταTameiga όπου ενημερωθήκαμε για τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής αλλά και τα μέτρα που λαμβάνει η συγκεκριμένη κοινότητα για την προστασία της περιοχής και τον σημαντικό ρόλο των εντόμων ως γονιμοποιητές. Στη συνέχεια οι μαθητές με υλικά που μάζεψαν από το δάσος δημιούργησαν ξύλινα’ ξενοδοχεία’ εντόμων. Επίσης επισκεφθήκαμε τα νησιά Cies, Εθνικό Πάρκο των Νησιών του Ατλαντικού της Γαλικίας, προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura. Απολαύσαμε τις φυσικές ομορφιές του νησιού, που αποτελεί καταφύγιο της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας. Στη συνέχεια οι μαθητές ως ανατροφοδότηση έπαιξαν βιωματικά παιχνίδια, απολαμβάνοντας τη φύση. Κατά την τελευταία ημέρα της παραμονής μας στο Μος παρακολουθήσαμε παρουσίαση για τη ‘γρήγορη’ μόδα και τις επιπτώσεις της στην οικονομία και στο περιβάλλον. Στη συνέχεια οι μαθητές στο πλαίσιο της δραστηριότητας ‘Τίποτα δεν πάει χαμένο’ έφτιαξαν έξυπνες κατασκευές εμπνευσμένες από τον Πικάσο, χρησιμοποιώντας υλικά που είχαν συλλέξει από τον καθαρισμό της παραλίας από προηγούμενη δράση τους. Το πρόγραμμα έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς και με την απονομή πιστοποιητικών και δώρων από το σχολείο φιλοξενίας προς την ελληνική αποστολή του Erasmus.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με την βαθιά αίσθηση μέσα στην καρδιά, της μοναδικότητας, σε βιωματική γνώση κι εμπειρία, τέτοιων προγραμμάτων. Οι μαθητές μας προσαρμόστηκαν εύκολα στις οικογένειες που τους φιλοξένησαν καιανέπτυξαν φιλίες με τα παιδιά του σχολείου γενικότερα, συμμετείχαν πρόθυμα στις ομαδικές δραστηριότητες,αντάλλαξαν απόψεις, ήρθαν σε επαφή με στοιχεία από την κουλτούρα της χώραςπου τους φιλοξένησε, γνώρισαν ενδιαφέροντα μέρη και έφυγαν από τη χώραπλουσιότεροι σε γνώσεις και εμπειρίες. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα οφέλη των προγραμμάτων Erasmus+ είναι πολλά αφού συμβάλλουν στην ανάπτυξη των διαπροσωπικών σχέσεων και των γλωσσικώνδεξιοτήτων όλων όσων παίρνουν μέρος σε αυτά. Επίσης δίνουν την ευκαιρία της ανακάλυψης νέων πολιτισμών, της γνωριμίας καινούριων εκπαιδευτικών συστημάτωνκαι του εμπλουτισμού γνώσεων και εμπειριών. Καλλιεργούν συγχρόνως τη συνεργασία, τηνανεκτικότητα, την ευελιξία και την αυτοπεποίθηση μαθητών και καθηγητών.