Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕΛΓΑ: Τέλη του μήνα η εξόφληση για «Ιανό» και υπόλοιπα του 2020

ΕΛΓΑ: Τέλη του μήνα η εξόφληση για «Ιανό» και υπόλοιπα του 2020

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΥΧ», κλείδωσε η ημερομηνία καταβολής της μεγάλης πληρωμής για τις ζημιές από τον «Ιανό» στις πληγείσες περιοχές. Αυτή είναι η 28η Ιανουαρίου, όταν και αναμένεται να καταβληθούν αποζημιώσεις στους παραγωγούς της Καρδίτσας, της Λάρισας, της Ζακύνθου και της Ηλείας. Με αυτόν τον τρόπο θα εξοφληθούν οι δικαιούχοι, κλείνοντας έτσι τον κύκλο αποζημιώσεων στους πληγέντες από τον «Ιανό». Εκτός της πληρωμής θα είναι όσοι έχουν υποβάλει ενστάσεις. Υπενθυμίζεται ότι έχει εξοφληθεί το Αγρίνιο και η Λαμία. Στην ίδια πληρωμή θα καταβληθούν και υπόλοιπα για ζημιές του 2020.

Σε μία δόση οι αποζημιώσεις

Στα τέλη της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού αναμένεται να εξοφληθούν οι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ για ζημιές, σε μία εφάπαξ πληρωμή, βάσει των όσων δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός. Στο περιθώριο της τελετής υπογραφής για την υλοποίηση του Έργου «Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛΓΑ» την Τρίτη 19 Ιανουαρίου, ο υπουργός δήλωσε ότι μέσα στην τρέχουσα χρονιά ο ΕΛΓΑ θα καταβάλει σε μία μόνο δόση το 100% των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς και όχι τμηματικά, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός τόνισε πως «η πολιτική στήριξη της κυβέρνησης θα συνεχιστεί και το 2021». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα καταβληθούν στον ΕΛΓΑ 30 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό.

Α. Λυκουρέντζος: «Να ενισχύσουμε τη σχέση μας με τους αγρότες»

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον ΕΛΓΑ ο πρόεδρος του Οργανισμού, Ανδρέας Λυκουρέντζος δήλωσε στην «ΥΧ»:

«Στην έναρξη του 2021, ο ΕΛΓΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με μία αισιόδοξη προοπτική για την περαιτέρω πορεία του. Είναι σημαντικό ότι η οικονομική του ευστάθεια είναι δεδομένη, τόσο με την ομαλή είσπραξη της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς εκ μέρους των αγροτών και των 

κτηνοτρόφων, όσο και από την εγγραφή στον τακτικό προϋπολογισμό της ετήσιας χορηγίας της κυβέρνησης, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, για την κάλυψη των διοικητικών εξόδων και λειτουργικών δαπανών.

Παράλληλα, είναι σε θέση πλέον να καταβάλλει -και ήδη έχει καταβάλει- σημαντικό μέρος των οφειλόμενων αποζημιώσεων για τις ζημιές του έτους 2020, στο 100% της αξίας τους, σε μία και μόνο δόση.

Με την υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας με την Κοινωνία της Πληροφορίας για την υλοποίηση του έργου «Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛΓΑ», ύψους 1,85 εκατ. ευρώ, ο ΕΛΓΑ κάνει ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα στο μέλλον, για να είναι σε θέση να εκπληρώνει την αποστολή του με ακρίβεια, δικαιοσύνη, αμεσότητα και αξιοπιστία.

Είμαστε σε θέση να ενισχύουμε πλέον τη σχέση εμπιστοσύνης του Οργανισμού μας με τις Ελληνίδες και τους Έλληνες αγρότες, να μπορούμε να εργαστούμε απερίσπαστοι στο έργο της διοικητικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης του ΕΛΓΑ, μετά και την εμπειρία από τη διαχείριση των τελευταίων κρίσεων, κατόπιν θεομηνιών, και μπορούμε να πάρουμε τις αποφάσεις που θα καταστήσουν τον ΕΛΓΑ σύγχρονο και αποτελεσματικό Οργανισμό του γεωργοασφαλιστικού τομέα της χώρας μας».

πηγή: ypaithros.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ