Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚιάτο: Το τρομερό λάθος που έκαναν οι 2 γυναίκες στην κονσερβοποίηση και...

Κιάτο: Το τρομερό λάθος που έκαναν οι 2 γυναίκες στην κονσερβοποίηση και κόστισε την ζωή στην 46χρονη

Ο θάνατος της 46χρονης από αλλαντίαση, μετά την κατανάλωση κονσερβοποιημένων φασολιών, έχει προκαλέσει σοκ στο Κιάτο.

Η μητέρα της άτυχης γυναίκας, που είναι 77 χρονών, βρίσκεται διασωληνωμένη και σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ νοσεί και με κορονοϊό.

Ειδικότερα, την περασμένη Δευτέρα, έγινε γνωστή η είδηση ότι η 46χρονη γυναίκα μαζί με την μητέρα της έφαγαν πράσινα φασολάκια, τα οποία είχαν καλλιεργήσει στον κήπο τους και είχαν επιχειρήσει μόνες τους να κονσερβοποιήσουν.

Όπως υπογράμμισε ο Νικόλαος Χρυσικός, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Κιάτου, «για να μην δημιουργηθεί θέμα, δεν είναι τρόφιμα που αγόρασαν στο σούπερ μάρκετ. Είναι τρόφιμα που παρασκευάζονται και συντηρούνται κατ’ οίκον. Εκεί γίνονται λάθη όπως παλιότερα γινόταν με τα αλλαντικά και γι’ αυτό λέγεται αλλαντίαση».

Ο θάνατος της 46χρονης στο Κέντρο Υγείας, δεν μπόρεσε να αποφευχθεί, πάρα τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών να την επαναφέρουν στη ζωή, ενώ η 77χρονη παραμένει διασωληνωμένη στο νοσοκομείο Κορίνθου.

«Η μητέρα είναι ακόμα διασωληνωμένη. Βγήκε θετική και στον κορονοϊό, αλλά δεν διασωληνώθηκε λόγω covid, αλλά διασωληνώθηκε για την άλλη νόσο», επεσήμανε ο Χρυσοβαλάντης Μέλλος, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κορίνθου.

Το βακτήριο που κρυβόταν μέσα στα πράσινα φασολάκια είναι ικανό να παράξει, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, την πιο επικίνδυνη τοξίνη που υπάρχει στη φύση.

Ένα γραμμάριό της μπορεί να σκοτώσει 10 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ η θανατηφόρος δόση για τον άνθρωπο είναι το 1-2μg. Επιτίθεται στα νεύρα, προκαλώντας διαταραχές στην όραση, την κατάποση και την ομιλία, ενώ είναι ικανή να προκαλέσει και παράλυση.

Οι σπιτικές κονσέρβες φρούτων και λαχανικών είναι ο νούμερο ένα ύποπτος, διότι αν δεν αποστειρωθούν σε ειδικές συνθήκες, εγκυμονεί ο κίνδυνος της δηλητηρίασης.

«Παράγει πολύ θερμοάντοχα σπόρια που αντέχουν μέχρι και σε θερμοκρασία βρασμού, δηλαδή τους 100 βαθμούς, τη μέγιστη θερμοκρασία με την οποία μπορούμε να μαγειρέψουμε στο σπίτι», σημείωσε ο Ιωάννης Γιαβάσης, Καθηγητής Μικροβιολογίας Τροφίμων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η θερμοκρασία βρασμού δεν ήταν αρκετή για να εξουδετερώσει το επικίνδυνο βακτήριο που έκρυβαν μέσα τους τα φασολάκια.

Το αντίδοτο είναι η αντιτοξίνη που πρέπει να χορηγηθεί άμεσα στον ασθενή στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Ο θάνατος της 46χρονης από το δηλητήριο της φύσης

Ο καθηγητής Ιωάννης Γιαβάσης αποκάλυψε, μιλώντας στο mega, το λάθος που έκαναν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της σπιτικής κονσερβοποίησης.

«Το λάθος είναι πως, όταν κάνουμε κονσερβοποίηση, μπορούμε να την κάνουμε εύκολα, με έναν απλό βρασμό, εάν είναι αρκετά όξινο. Το pH του προϊόντος είναι αρκετά χαμηλά και η οξύτητά του υψηλά, ώστε να μην μπορεί αν δημιουργηθεί το βακτήριο. Επομένως, απαγορεύεται σε τροφές που δεν είναι όξινες, όπως τα φασολάκια, το κρέας, το ψάρι, η κονσερβοποίηση στο σπίτι. Οι γυναίκες θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν μαγείρευαν τα φασολάκια πριν τα καταναλώσουν, καθώς η τοξίνη είναι θερμοευαίσθητη και θα καταστρεφόταν στους 85 βαθμούς».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ