Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚαταγγέλλει την ενέργεια της ΔΕΗ να διακόψει την παροχή ρεύματος προς το...

Καταγγέλλει την ενέργεια της ΔΕΗ να διακόψει την παροχή ρεύματος προς το ΤΟΕΒ Σαβαλίων

Λαϊκή Συσπείρωση Πηνειού

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πηνειού καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια της ΔΕΗ να διακόψει την παροχή ρεύματος προς το ΤΟΕΒ Σαβαλίων (Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων). Καθιστώντας αδύνατη την άρδευση νερού για την τροφοδότηση των αγροτικών καλλιεργειών στην περιοχή του Δήμου. Η κίνηση αυτή οδηγεί στη καταστροφή των καλλιεργειών (καρπούζι, πατάτες, ντομάτα,  κ.α.) πολλών αγροτών στο Δήμο μας. Προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις ή ακόμα και απώλεια της καλλιεργητικής περιόδου καθώς ήδη πολλοί καλλιεργητές έχουν προχωρήσει σε σπορά των χωραφιών.

Για πολλοστή φορά, οι αγρότες της περιοχής μας έρχονται αντιμέτωποι με αυτό το ζήτημα. Εξ αιτίας των συσσωρευμένων χρεών προς τη ΔΕΗ που με τη σειρά της διακόπτει την ηλεκτροδότηση και ουσιαστικά την υδροδότηση των καλλιεργειών.

Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές λόγω της κακής κατάστασης των αντλιοστασίων του ΓΟΕΒ Αλφειού – Πηνειού. Καθώς συχνά παρατηρείται το φαινόμενο της χαμηλής πίεσης του παρεχόμενου νερού.

Είναι προφανές πως η κατάσταση έφτασε σε οριακό σημείο κυρίως εξ αιτίας της στάσης μεγαλοοφειλετών-μεγαλοαγροτών. Οι οποίοι και συστηματικά και συνειδητά  απέφευγαν όλο το προηγούμενο διάστημα να ανταποκριθούν στις οφειλές τους. Αντίθετα η αδυναμία πληρωμής των χρεών έχει αντικειμενικά βάση για τους μικρούς και μικρομεσαίους αγρότες. Με τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην παραγωγή και διάθεση των προϊόντων τους.

Τα παραπάνω προβλήματα είναι αποτέλεσμα των περικοπών στη χρηματοδότηση για την ενίσχυση, συντήρηση και το σύγχρονο σχεδιασμό του δικτύου του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ. Η σχεδιασμένη αντιλαϊκή επίθεση ενάντια στους αγρότες σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ από την ΕΕ. Η οποία μειώνει συστηματικά το εισόδημά τους, καθιστά αδύνατο για τους μικρομεσαίους αγρότες να αντεπεξέλθουν σε μια σειρά κόστη της αγροτικής παραγωγής. Όπως τα δυσβάσταχτα τέλη χρήσης νερού, γεγονός που είναι συνέπεια της πολιτικής εμπορευματοποίησής του. Για αυτά ευθύνη έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, τόσο η σημερινή της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Αλλά και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην οποία έχει περάσει τα τελευταία χρόνια η ευθύνη λειτουργίας των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ.

 Η Δημοτική Αρχή Πηνειού όπως και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, δεν έχουν κάνει καμία ουσιαστική κίνηση προς την επίλυση του προβλήματος.  

Πάγια θέση μας είναι πως οι υπηρεσίες άρδευσης πρέπει να έχουν αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα. Να μη λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Το νερό αποτελεί αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πηνειού ζητά άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου. Με κύριο θέμα το ζήτημα της άρδευσης των αγροτικών καλλιεργειών της περιοχής. Επίσης Καλούμε τους φορείς των μικρομεσαίων αγροτών και τους κατοίκους του Δήμου Πηνειού να διεκδικήσουν: 

  • Άμεση επαναφορά της ηλεκτροδότησης των ΤΟΕΒ του Νομού Ηλείας. Κι οριστική επίλυση του προβλήματος των χρεών προς τη ΔΕΗ με διαγραφή τους για τους αυτοαπασχολούμενους αγρότες.
  • Άμεση συντήρηση του αρδευτικού δικτύου.
  • Συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της χώρας, με ευθύνη του κράτους «κεντρικά».

Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης

Τσαουσάκης Αλέξιος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ