Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία«Το 50% σταφίδας παραμένει αδιάθετη στις αποθήκες λόγω της πανδημίας»

«Το 50% σταφίδας παραμένει αδιάθετη στις αποθήκες λόγω της πανδημίας»

Μέτρα ζητάει η Ο.Π. Αμαλιάδας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Απάντηση Παναιγιάλειου  Ένωσης  Συνεταιρισμών στην έγγραφη αναφορά ομάδας εξαγωγέων

Τη λήψη μέτρων  προκειμένου να αντιμετωπιστούν  οι ολέθριες συνέπειες τόσο για την οικονομική στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων στο προϊόν της Κορινθιακής Σταφίδας, όσο και για τους σταφιδοπαραγωγούς,  ζητάει από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, η Ο.Π. Αμαλιάδας.

Χαρακτηριστικά σε επιστολή της η Ο.Π. επισημαίνει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ

Όπως ενημερωθήκαμε από τις εξαγωγικές Επιχειρήσεις Κορινθιακής Σταφίδας το 50% του προϊόντος εσοδείας 2020 παραμένει αδιάθετο στις αποθήκες τους λόγω της πανδημίας του ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ (Sars-CoV-2) . Αυτό σημαίνει ότι με την έναρξη της συγκομιδής της φετινής
χρονιάς 2021 η τιμή διάθεσης της Κορινθιακής Σταφίδας από τον παραγωγό θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα με συνέπεια να εγκαταλειφθεί η Σταφιδοκαλλιέργεια .

Κύριε Υπουργέ

Πρέπει να πάρετε μέτρα στήριξης ανάλογα των οινοποιητικών επιχειρήσεων δηλαδή πρόγραμμα στήριξης που αφορά στη απόσταξη οίνου σε περίπτωση κρίσης και τον πράσινο τρύγο για την αντιμετώπιση των σοβαρών διαταραχών της αγοράς στον αμπελοοινικό τομέα που προκάλεσε η πανδημία.

Κύριε Υπουργέ δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οι Ομάδες Παραγωγών . οι Εξαγωγείς , οι Αγροτικές
Συν/κες Οργανώσεις είναι η ραχοκοκαλιά του πρωτογενή τομέα της χώρας οποίος θα είναι
αυτός που θα κληθεί για την έξοδο της χώρας από την τρέχουσα συγκυρία».

Η Παναιγιάλειος

Εξάλλου μέσω νέας επιστολής προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τους βουλευτές, απάντησε ο Παναιγιάλειος Ενωση Συνεταιρισμών, στην έγγραφη αντίδραση ομάδας εξαγωγέων – τυποποιητών από Αίγιο, Αμαλιάδα, Κόρινθο, Νεμέα και Ζάκυνθο που διαφώνησαν ανοιχτά στο αίτημα της ΠΕΣ για στήριξη παραγωγών και φορέων Κορινθιακής σταφίδας με την απόσυρση των πλεονασμάτων του προϊόντος.

Αναφέροντας αρχικά πως από την ομάδα αυτή των εμπόρων κάποιοι εξ’ αυτών έχουν «πολύ μικρή έως ανύπαρκτη εξαγωγική δραστηριότητα και μικρή αντιπροσωπευτικότητα στη διαχείριση της σταφίδας», η ΠΕΣ αποδίδει την αντίδρασή τους σε «σκοπιμότητα συντεχνιακής συνέργειας» για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «αυτοί δεν θέλουν να αναληφθεί καμία πρόνοια από την πολιτεία για τους σταφιδοπαραγωγούς», το προϊόν των οποίων επλήγη από την πανδημία.

Ο πρόεδρος της ΠΕΣ Θανάσης Σωτηρόπουλος μεταφέρει τα αγωνιώδη ερωτήματα των παραγωγών, για το τι θα συμβεί σε 4 μήνες με τις τιμές από τη συσσώρευση μεγάλων πλεονασμάτων της προηγούμενης σοδειάς και επιμένει να υποστηρίζει ότι «οι επιπτώσεις στην τιμή θα είναι ολέθριες και καταστροφικές για την καλλιέργεια», καθώς δεν αντέχουν οι αγρότες άλλη μείωση, αφού ήδη έχουν μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες και η διεθνής αγορά αντιλαμβάνεται το αυτονόητο, ότι δηλαδή τα υψηλά πλεονάσματα θα οδηγήσουν άμεσα στην κατάρρευση των τιμών.

Στις αιχμές των εξαγωγέων Κορινθιακής σταφίδας ότι αυτοί δεν είχαν προηγουμένως ενημερωθεί και συναινέσει στο αίτημα ενίσχυσης προς το υπουργείο, η ΠΕΣ ισχυρίζεται πως την απόψή της, την υιοθετούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις – ιδιωτικές και συνεταιριστικές – συνεταιριστικές οργανώσεις και ομάδες παραγωγών που αντιπροσωπεύουν την εξαγωγή του προϊόντος σε ποσοστό που υπερβαίνει το 70%, στηρίζουν δε διαχρονικά και αποδεδειγμένα την τιμή του προϊόντος και τον παραγωγό όσο κανένας άλλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ