Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚάλεσμα στους επαγγελματίες για την αυριανή κινητοποίηση του εμπορικού κόσμου της...

Κάλεσμα στους επαγγελματίες για την αυριανή κινητοποίηση του εμπορικού κόσμου της Ηλείας: «Να συμμετέχουν όλοι στην απεργία»

Συνέντευξη δόθηκε χθες στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου από εκπροσώπους των  καταστηματαρχών του Νομού

Κάλεσμα για  καθολική συμμετοχή στην αυριανή πανηλειακή απεργία στις εμπορικές επιχειρήσεις του Νομού, απεύθυναν εκπρόσωποι των επαγγελματιών στη διάρκεια της συνέντευξης που δόθηκε χθες στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου.

Στα πλαίσια της απεργίας έχει προγραμματιστεί να γίνει αύριο Τρίτη 16 Νοεμβρίου και ώρα 11 π.μ.  συγκέντρωση μπροστά από το δημαρχείο Πύργου, στην κεντρική πλατεία, ενώ εν συνεχεία εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες,  θα επιδοθεί ψήφισμα με τα αιτήματα των επαγγελματιών, στον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας.

Στη συνέντευξη ειδικότερα  συμμετείχαν  οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Πύργου, Ήλιδας και Κρεστένων κ.κ. Ηλίας Ξανθούλης, Νικ. Σιαψάλης και Αναστ. Καρνάρος (είναι και αντιπρόεδρος της  Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων), ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κων. Νικολούτσος και ο αντιπρόεδρος του Ε.Σ. Αρχ. Ολυμπίας κ. Δημ. Μικελόπουλος.

Αρχικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου αφού αναφέρθηκε στην ανοιχτή συγκέντρωση που έγινε στο πάρκο Ξυστρή, όπου πάρθηκε η απόφαση για το κλείσιμο των καταστημάτων στις 16-11, υπογράμμισε τα εξής:

«Μαζί μας συμπορεύτηκαν οι  Εμπορικοί  Σύλλογοι Ήλιδας, Αρχ. Ολυμπίας, Γαστούνης, Βαρθολομιού και Βουπρασίας, η  Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας, ενώ  συμπαραστάτης μας πάντα είναι το Επιμελητήριο Ηλείας και  γι αυτό είναι και κοντά  μας ο πρόεδρος κ. Νικολούτσος. Θα ήθελα να προσκαλέσω όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην απεργία και να μην δουν αν θα κλείσει ή ανοίξει ο διπλανός, γιατί όσοι αγωνίζονται κερδίζουν και αν γίνει το αντίθετο όλοι δεν κερδίζουν. Το καλό είναι ότι σε αυτή την κινητοποίηση είμαστε όλοι μαζί, γι’ αυτό και κατέληξε σε πανηλειακή. Ζητάω απ’ όλους τους εμπόρους στο Νομό να κλείσουν για να μην μας κλείσουν… Δεν μπορούμε να είμαστε αστυνόμοι στα ίδια τα καταστήματά μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε τέτοιες εποχές κανέναν πελάτη έξω από το κατάστημα. Καθώς επίσης και τα πρόστιμα που υπάρχουν είναι υπέρογκα και δυσβάστακτα σε αυτή τη δύσκολη εποχή που ζούμε. Σαφέστατα υπάρχει θέμα νομιμότητας για τους ελέγχους γιατί έχει να κάνει με διάταξη  του Συντάγματός μας. Την αστυνομική ταυτότητα και την ταυτοπροσωπία την κάνει μόνο αστυνομικό όργανό ή κάποιος εντεταλμένος του κράτους. Και γι’ αυτό εξετάζουμε με το νομικό μας τη νομιμότητα των μέτρων, καθώς επίσης  και το πόσο είναι δυνατόν να μην εφαρμοστούν από εμάς».

Συμπαράσταση από Επιμελητήριο

Από την πλευρά του εξάλλου ο πρόεδρος του ΕΒΕ δήλωσε τα εξής:

«Το Επιμελητήριο Ηλείας στέκεται δίπλα στους κλάδους εστίασης και του λιανεμπορίου και εκφράζει τη συμπαράστασή του στη διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Έχοντας από την πρώτη στιγμή ταχθεί υπέρ των εμβολιασμών και υλοποιώντας σχετικές ενημερωτικές δράσεις,  το ΕΒΕ προσπαθεί  κάθε στιγμή να ενημερώνει τα μέλη του και την κοινωνία για την αναγκαιότητα ενίσχυσης του εμβολιαστικού κινήματος, δεν είναι όμως δίκαιο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποτελούν το εξιλαστήριο θύμα της επιδεινωμένης κατάστασης που προκαλεί η πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό και πάντα με  γνώμονα στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, απευθύνουμε κάλεσμα στην κυβέρνηση για τη θέσπιση ανταποδοτικών μέτρων στήριξης,  που θα βοηθήσουν τους κλάδους της εστίασης και του λιανεμπορίου να επιβιώσουν  σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Τέτοια μέτρα είναι η πρόσθετη οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου, η αναπροσαρμογή και εκλογίκευση των προστίμων, η διαγραφή των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής για όσους επαγγελματίες  έχουν ατομικό εισόδημα έως 12000 ευρώ,  επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου, μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης στο 6%, δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ και επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή τω ν συμβάσεων εργασίας.

Μέχρι να επιτύχουμε τα επιθυμητά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού σε εθνικό επίπεδο , η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει έμπρακτα τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες, προκειμένου να μην καταστούν παράπλευρα θύματα της πανδημίας».

Επίσης ο πρόεδρος του Ε.Σ. Ήλιδας τόνισε τα παρακάτω:

«Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου αποφασίσαμε από κοινού με όλους του Εμπορικούς Συλλόγους της Ηλείας, να κάνουμε μια απεργία με κλειστά όλα τα καταστήματα στο Νομό.  Παρακαλούμε τους συναδέλφους, αρτοποιεία, σούπερ μάρκετ, ζαχαροπλαστεία, εμπορικά όλα να παραμείνουν κλειστά. Επίσης παρακαλούμε το καταναλωτικό κοινό για την ημέρα αυτή να γυρίσει την πλάτη σε όσα καταστήματα ανοίξουν και να μην κάνει καμία αγορά, ούτε το πρωί  ούτε το απόγευμα που θα είμαστε κλειστά και από Τετάρτη να κάνουν όποια αγορά επιθυμούν σε όλα τα καταστήματα της Ηλείας. Οι καταναλωτές να γυρίσουν την πλάτη σε αυτούς που θα τολμήσουν να ανοίξουν τα καταστήματά τους και θα προσπαθήσουν να κάνουν διάσπαση του αγώνα που κάνουμε όλοι μαζί οι Εμπορικοί Σύλλογοι  της Ηλείας».

Από την πλευρά του ο κ. Δημ. Μικελόπουλος, επεσήμανε πως «φυσικά και η Αρχ. Ολυμπία δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτό το πανηλειακό κίνημα ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης τα οποία είναι κατάφωρα άδικα. Συμφωνούμε με όλους τους συναδέλφους μας και δίνουμε συγχαρητήρια στους πρωτεργάτες του κινήματος αυτού».

Ακόμα ο πρόεδρος του Ε.Σ. Κρεστένων κ. Καρνάρος ανέφερε:

«Αποφασίσαμε και εμείς να συμμετέχουμε στην προκήρυξη απεργίας την Τρίτη16 Νοέμβρη. Η επιλογή της ημέρας έγινε με βάση την προοπτική πανηλειακής απεργίας, καθότι ο Ε.Σ. Πύργου και Ήλιδας καθώς  και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων  είχαν λάβει απόφαση και εμείς κινούμαστε στην ίδια λογική. Σε συνδυασμό με την πανελλαδική απεργία στην εστίαση, θέλουμε να συσπειρωθούν όλοι οι μικροί  επαγγελματίες έμποροι, οι αυτοαπασχολούμενοι στα καταστήματά τους στο δήμο μας και στο Νομό ολόκληρο και να πούμε ως εδώ. Δεν ανεχόμαστε άλλο να είμαστε χωροφύλακες στα καταστήματά  μας ή με το φόβο ελέγχων και εξοντωτικών προστίμων, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν λύση για την έξαρση της πανδημίας. Δεν αντέχουμε άλλο».

Να αναφερθεί τέλος πως εκ μέρους των εκπροσώπων των επαγγελματιών έχουν  αποσταλεί  επιστολές σε όλα τα  πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ, τηλεφωνία κλπ., προκειμένου  οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στην αυριανή κινητοποίηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ