Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΗλείαΑπό την οµάδα υποστήριξης παραγωγών και εξαγωγής του προϊόντος: Νέα παρέμβαση για...

Από την οµάδα υποστήριξης παραγωγών και εξαγωγής του προϊόντος: Νέα παρέμβαση για το απόθεμα της κορινθιακής σταφίδας

Χρ. Βαλιανάτος: «Η Ο.Π. Αμαλιάδας ζητάει να φύγει το απόθεμα των 8000 τόνων»

Σε νέα παρέμβαση για το θέμα των αποθεμάτων της σταφίδας και την απόφαση που αναμένεται να λάβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προέβη η οµάδα υποστήριξης παραγωγών και εξαγωγής κορινθιακής σταφίδας.

Ειδικότερα σύμφωνα με την εφ. «Πελοπόννησος», τα µέλη από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών Ζακύνθου, την Οµάδα Παραγωγών Αµαλιάδας και 8 ιδιωτικές µεταποιητικές επιχειρήσεις, αναφέρονται σε «κατευθυνόµενα» δηµοσιεύµατα της ΠΕΣ µε σκοπό να την αποζηµιώσει το ∆ηµόσιο, µε αιτιολογικό τη µείωση εξαγωγών κατά 40% λόγω κορονοϊού, κάτι που θεωρούν «αυθαίρετο» αφού δεν υποστηρίζεται από επίσηµα στοιχεία, ενώ οι δικές τους εξαγωγικές επιδόσεις ήταν ανάλογες µε πέρσι.

«Μήπως τα αποθέµατα που παρουσιάζει έχουν σωρευθεί σε βάθος χρόνου λόγω άφρονος εµπορικής πολιτικής που ακολουθεί;» αναφέρουν υπαινικτικά.

Ειδικότερα σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, η Οµάδα απευθυνόµενη στην ΠΕΣ κι όσους πολιτικά τη στηρίζουν, αναρωτιέται: «Πως είναι δυνατόν να αγόρασε 10.000 τ. το 2020 και να της έµειναν αδιάθετοι 8.000 τ.; ∆ηλαδή το 80%; Επί 11 µήνες δεν έχει πουλήσει τίποτα; Οι λοιποί µεταποιητές µε 10.000 τ. πώς εξήγαγαν το σύνολο κι ακόµα σήµερα αγοράζουν; Θέλει να ξεφορτωθεί σταφίδα ποικιλία «Vostizza» ΠΟΠ περιζήτητη στις αγορές του εξωτερικού, ενώ τα superfoods έχουν άνοδο διεθνώς στην πανδηµία και η ΠΕΣ αδυνατεί, ενώ έχει επιδοτηθεί µε δυσθεώρητα ποσά για προώθηση σταφίδας, για κάτι που δεν κληθήκαµε καν να συµµετάσχουµε και διαχειρίστηκε κονδύλια µόνη της», όπως υποστηρίζει. Ακόµα, η Οµάδα δείχνει ν’ αµφισβητεί και τα στοιχεία ορκωτών λογιστών για αδυναµία πώλησης και επιµένει πως οι εξαγωγές από το 2018 έως και το 2020 κυµαίνονται στα ίδια επίπεδα. «Μια σοβαρή διοίκηση θα ‘πρεπε ήδη να ‘χει απολογηθεί λόγω ζηµιάς πολλών εκατοµµυρίων που προκάλεσε στους παραγωγούς, τους οποίους υποτίθεται υπηρετεί και όπου έχει επεκταθεί επιβάλλοντας µονοπωλιακή πολιτική, προσπαθώντας να εξαφανίσει τοπικούς συνεταιρισµούς και εταιρείες του κλάδου» τονίζεται, λέγοντας πως οι υπόλοιπες εταιρίες είναι 24 εκ των 26 αναγνωρισµένων επιχειρήσεων του προϊόντος… και όχι 2-3 που υποτιµητικά λέει η ΠΕΣ.

Ωστόσο από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ο.Π. Αμαλιάδας κ. Χρ. Βαλιανάτος διευκρινίζει στην «ΠΡΩΤΗ»  ότι δεν πρόκειται για την οργάνωση που εκπροσωπεί αλλά  για εξαγωγική ομάδα παραγωγών, επαναλαμβάνοντας συγχρόνως τη θέση του ότι « θα πρέπει να φύγει το απόθεμα των 8000 τον με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ