Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΤην αγωνία τους για το μέλλον της σταφίδας, εξέφρασαν οι παραγωγοί...

Την αγωνία τους για το μέλλον της σταφίδας, εξέφρασαν οι παραγωγοί στη συγκέντρωση της ΟΑΣΗ στον κόμβο Αγίου Γεωργίου Πύργου

«Να βρεθεί άμεσα λύση γιατα αδιάθετα αποθέματα»

Αθ. Βομπίρης:«Ζητάμενα μειωθεί το κόστος παραγωγής και να διασφαλιστεί  με μία κατώτερη εγγυημένη τιμή»

Την απαίτησή τους προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα των αδιάθετων αποθεμάτων  της σταφίδας, εξέφρασαν χθες προς την κυβέρνηση οι σταφιδοπαραγωγοί  που συγκεντρώθηκαν στον κόμβο του Αγίου στον Πύργο, στα πλαίσια της κινητοποίησης που  διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε  στο θέμα της διασφάλισης της τιμής του προϊόντος, ενώ συγχρόνως  εκφράστηκε  αγωνία  μήπως και το πρόβλημα των αποθεμάτων μετακυλήσει  στους παραγωγούς, την ώρα  που δεν έχει εξευρεθεί επίσημη λύση  μεταξύ κράτους και Παναιγιάλειου Ένωσης.

Αναφερόμενος  στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από το προϊόν, ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ κ. Αθαν. Βομπίρης δήλωσε τα εξής: 

«Μαζευτήκαμε εδώ για το θέμα που έχει προκύψει με τη σταφίδα, όσον αφορά  τα αδιάθετα αποθέματα. Θέλουμε εμείς να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να λύσει αυτό το πρόβλημα και να μην το μετακυλήσει στους σταφιδοκαλλιεργητές  σε σχέση με την τιμή. Μπορεί να λυθεί το πρόβλημα αυτή τη στιγμή με το  να αγοράσει η κυβέρνηση τα αδιάθετα αποθέματα και να τα διαθέσει στη λαϊκή κατανάλωση. Αυτή τη στιγμή  οι καταναλωτές παίρνουν τη σταφίδα πανάκριβη  από τα σούπερ μάρκετ, με 2 ευρώ τα 40 γραμμάρια.  Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα άμεσα και να ανέβει η τιμή της σταφίδας, ενώ παράλληλα να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να διασφαλιστεί  με μία κατώτερη εγγυημένη τιμή. Εμείς θα είμαστε εδώ και στη συνέχεια για να παλέψουμε προς  αυτή τη κατεύθυνση».

Η αγορά των αποθεμάτων

Εξάλλου αναφορικά με τη «διαμάχη» μεταξύ υπουργείου και ΠΕΣ, ο κ. Βομπίρης τόνισε τα εξής:

«Περιμένουμε να δούμε να δούμε τι εξέλιξη θα έχει, γιατί βλέπουμε να υπάρχει μια διάθεση να αγοράσει τη σταφίδα από την Παναιγιάλειο Ένωση το κράτος, αλλά από εκεί κει πέρα όμως δεν έχει κάνει καμία δήλωση για τη διασφάλιση της τιμής  της σταφίδας. Εμάς το πρόβλημά μας είναι για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε. Στα τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις έχουν καταφέρει από τους 200.000 τόνους σταφίδα, να έχουμε 20.000 τον. τώρα και πάνε να μειώσουν  περαιτέρω τους σταφιδοκαλλιεργητές. Δεν έχουμε κάποιο μήνυμα αυτή τη στιγμή από την κυβέρνηση,  προς την κατεύθυνση τη δική μας».

Από την πλευρά του επίσης ο σταφιδοπαραγωγός και πρώην πρόεδρος του Σοπίου κ. Χρήστος Σταυρόπουλος ανέφερε:

«Ήλθαμε εδώ σήμερα να διαμαρτυρηθούμε για το θέμα της σταφίδας γιατί μας έχουν βάλει στη μέση οι έμποροι και η Παναιγιάλειος Ένωση.  Το υπουργείο πρέπει να πάρει απόφαση τι θα πράξει  με εμάς τους αγρότες. Εμείς αυτό που ξέρουμε είναι  να καλλιεργούμε , να ραντίζουμε  να θειαφίζουμε να οργώνουμε και να πάμε για τρύγο. Σας έφερα σταφύλια είναι από χτυπημένα το πάγο βαρεμένα και έχουν πάθει ζημιά . Υπάρχουν και άλλα που  δεν έχουν πάθει ζημιά. Έτσι είναι τα κτήματα στο Σόπι, Χειμαδιό κλπ.».

Μετά το πέρας της συγκέντρωσης οι σταφιδοπαραγωγοί πήγαν στην Π.Ε. Ηλείας όπου επέδωσαν ψήφισμα, ζητώντας συγχρόνως τη διασφάλιση κατώτερων εγγυημένων τιμών για τη σταφίδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ