Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΗλείαΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ: Δεκάδες ετοιμόρροπα κτίρια απειλούν τους διερχόμενους

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ: Δεκάδες ετοιμόρροπα κτίρια απειλούν τους διερχόμενους

Περισσότερα από εκατό βρίσκονται  στην έδρα και τα διαμερίσματα του δήμου Πύργου

Γιαν. Αργυρόπουλος: «Είναι κάτι που μας προβληματίζει, αλλά δεν υπάρχει  το νομοθετικό πλαίσιο  για να παρέμβουμε»

Στον «αέρα» το πρόγραμμα «Διατηρώ» το οποίο βρέθηκε εκτός Ταμείου Ανάκαμψης…

Τη σωματική ακεραιότητα  των διερχόμενων πολιτών  εξακολουθούν να απειλούν καθημερινά δεκάδες ετοιμόρροπα κτίρια  στον Πύργο, καθώς και στα  διαμερίσματα του δήμου,  εξαιτίας της αδιαφορίας αλλά  και της αδυναμίας που υπάρχει για την  συντήρησή τους.

Πρόκειται για 30 περίπου  παλαιόκτιστα κτίρια  στην πόλη του Πύργου και άλλα εβδομήντα στις υπόλοιπες περιοχές του δήμου, αρκετά εκ των οποίων  είναι  καλαίσθητα  και  εκτός από την επικινδυνότητά τους,  κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να εξαφανιστούν…

Κάτι ανάλογο έγινε άλλωστε, κυρίως  μετά από τους σεισμούς  του 1993, οπότε άλλαξε οριστικά η παραδοσιακή φυσιογνωμία της πόλης με την καταστροφή  πολλών καλαίσθητων και νεοκλασικών  κτιρίων.

Ωστόσο αυτό που πρωτίστως απασχολεί αυτή τη στιγμή τους αρμοδίους του δήμου Πύργου, είναι η προστασία των πολιτών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει  δυνατότητα για παρέμβαση   στα ιδιωτικά  παραδοσιακά  κτίρια.

Κάτι τέτοιο επρόκειτο να γίνει μέσα από το πρόγραμμα «Διατηρώ», το οποίο  στοχεύει στη διάσωση των ιστορικών κτιρίων  με τη στήριξη δεκάδων φορέων πολιτισμού της Ελλάδας, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να  υπάρχει κάποια εξέλιξη…

Το πρόγραμμα μάλιστα έχει δημιουργήσει ένα ψήφισμα που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να γίνει πράξη η δέσμευση της κυβέρνησης για έμπρακτη βοήθεια στον αγώνα διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσω της χρηματοδότησης του Προγράμματος από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Πριν από λίγους μήνες έγινε γνωστό ότι  το πρόγραμμα “Διατηρώ”  βρέθηκε εκτός Ταμείου Ανάκαμψης και πλέον η προσπάθεια επικεντρώνεται να ενταχθεί η χρηματοδότηση του μέσω ΕΣΠΑ.

Αν και αρχικά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει συμπεριλάβει το πρόγραμμα “Διατηρώ” στα προτεινόμενα έργα αρμοδιότητας του, προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, εντούτοις η ένταξη του στους πόρους του εν λόγω προγράμματος δεν προχώρησε και πλέον εξετάζεται η δυνατότητα τα κονδύλια (ο προϋπολογισμός του προγράμματος είχε ανακοινωθεί στα 200 εκατ ευρώ) αυτά να προέλθουν μέσω ΕΣΠΑ, ώστε να δοθούν κατά προτεραιότητα χρήματα σε κτίρια τα οποία χρίζουν άμεσης επισκευής και άμεσης ανακαίνισης,  προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία τους.

«Η ύπαρξη παλιόκτιστων και  ετοιμόρροπων  κτιρίων είναι κάτι που μας προβληματίζει, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει  το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο  προκειμένου να παρέμβουν οι δήμοι   σε περιπτώσεις που  υπάρχουν ιδιωτικές περιουσίες» ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Πύργου κ. Γιάννης Αργυρόπουλος, ο οποίος πρόκειται  σήμερα να θέσει και το  αυτό ζήτημα στον Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Ευθ. Μπακογιάννη.

Καταγραφή

Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν καταγραφεί περί τα 9.500 ετοιμόρροπα ή επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια από Δήμους, σύμφωνα με στοιχεία που εστάλησαν στο υπουργείου μετά από σχετικό αίτημα. 

Από την Ηλεία οι δήμοι που απέστειλαν στοιχεία είναι

 της Αρχ. Ολυμπίας (58), Ανδραβίδας Κυλλήνης (86) και  Πηνειού (13).

Δεδομένου όμως ότι δεν έχουν προχωρήσει σε καταγραφές όλοι οι Δήμοι της χώρας, πολλοί εκ των οποίων δεν διαθέτουν και το κατάλληλο δυναμικό για να προχωρήσουν στην καταγραφή, η εικόνα δεν είναι ακόμα πλήρης.

Εξάλλου να τονιστεί ότι πρόσφατα ο δήμος Πύργου ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της «ζωντανής» ιστορίας του Πύργου, μέσω της προστασίας διατηρητέων κτιρίων της πόλης.

Πρόκειται για διατηρητέα κτίρια που ανήκουν στον δήμο, με στόχο  να προστατευτούν και να αναδειχθούν με τις κατάλληλες εργασίες και παράλληλα να αποκτήσουν έναν σημαντικό ρόλο.

 Πρόκειται συγκεκριμένα για το παλιό αρχοντικό της οικογένειας Παπαγιάννη που βρίσκεται στο κέντρο του Πύργου, στην οδό Ερμού, το οποίο έχει εγκαταλειφθεί εδώ και περίπου 20 χρόνια, το «Μανωλοπούλειο» που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της νεώτερης ιστορίας της πόλης και κατασκευάστηκε το 1886 με δαπάνες των οικογενειών Μανωλόπουλου και Κανδυλιέρη,  καθώς και τα «υπνωτήρια» του ΟΣΕ που είναι ένα νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο του Πύργου, στην οδό Τάκη Πετροπούλου, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν το 1883. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ