Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΗλείαΛαμπρές οι Δεσποτικές εορτές Πεντηκοστής και Αγ. Τριάδος

Λαμπρές οι Δεσποτικές εορτές Πεντηκοστής και Αγ. Τριάδος

Στον Πύργο

Τελέσθηκε με κατάνυξη ο Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Γερμανού

Με την δέουσα ιεροπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκαν στην πόλη του Πύργου, οι μεγάλες Δεσποτικές εορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος, το τριήμερο 19-21 Ιουνίου, παρουσία πλήθους πιστών τηρώντας πιστά τα μέτρα προστασίας  της δημόσιας υγείας,  για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.  

Στον εορτάζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος που ήταν και το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων στην πόλη του Πύργου, την παραμονή της εορτής της Πεντηκοστής, τελέσθηκε με κάθε ιεροπρέπεια και κατάνυξη ο Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Γερμανού, ο οποίος ευλόγησε και τους προσφερθέντες άρτους πλαισιούμενος από τους Αιδεσιμοτάτους π. Γρηγόριο Πάπαρη, π. Διονύσιο Μιχαλόπουλο, π. Παντελήμων Παπαηλιού,  π. Νικόλαο Κατσηδήμα, π. Άγγελο Ζέζα και τον οικείο εφημέριο π. Νεκτάριο Συμεωνίδη.  

Προ της απολύσεως, στο μεστό θεολογικών νοημάτων κήρυγμά του, αναφέρθηκε στην σημασία της εορτής, η οποία αποτελεί την Γενέθλιο ημέρα της Εκκλησίας μας, καθώς επίσης και στην κάθοδο του Παναγίου Πνεύματος, του οποίου η παρουσία στη ζωή κάθε ανθρώπου είναι πηγή αγαθότητος και ευεργεσίας. Το Άγιο Πνεύμα στην ζωή της Εκκλησίας θεραπεύει τα ασθενή και τα αδύναμα, δίνει δύναμη στα νήπια και εξουθενωμένα. Στην αδυναμία μας δίνει δύναμη η Χάρις του Θεού και το Άγιο Πνεύμα αναπληρώνει τις ελλείψεις που έχουμε, διότι έχουμε όλοι μας ως άνθρωποι πολλές ελλείψεις.  

Την περίλαμπρη ημέρα της Πεντηκοστής, τιμώντας και εορτάζοντας την μεγάλη και τελευταία Δεσποτική εορτή της περιόδου του Ιερού Πεντηκοσταρίου, ο οικείος Εφημέριος π. Νεκτάριος Συμεωνίδης, ιερούργησε κατά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και εν συνεχεία τέλεσε τον Εσπερινό της Γονυκλισίας, ενώ ανέγνωσε τις συνταρακτικές ευχές της γονυκλισίας και ως «διαμεσολαβητής», μεταξύ του λαού και του Θεού, ικέτευσε για την έκχυση των δωρεών του Αγίου Πνεύματος, στις ψυχές του πολυπληθούς Εκκλησιάσματος. Το εσπέρας της εορτής τελέσθηκε ο Παρακλητικός Κανών της Αγίας Τριάδος, ενώ την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ