Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑγρότες: Οι επόμενες κινητοποιήσεις τους - Οι ενισχύσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση...

Αγρότες: Οι επόμενες κινητοποιήσεις τους – Οι ενισχύσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση και το «παράθυρο» για το αγροτικό πετρέλαιο

Ετοιμότητα για πιθανή συνάντηση με αγρότες στη Βόνιτσα για τον πρωθυπουργό -«Στόχος να ενισχυθεί η ρευστότητα των αγροτών με την πρόσθετη αρωγή έως 10.000 ευρώ», λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Για την πρόσθετη αρωγή από 5.000 έως 10.000 ευρώ ανά αγρότη της Θεσσαλίας που έχει υποστεί ζημιές, μίλησε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο που αφορά στο σύνολο των εργαζομένων και των αιτημάτων τους, τα οποία είναι πολλές φορές κοινά, αφού βασική τους πηγή είναι η εισαγόμενη κρίση του πληθωρισμού.

Αυτό δε σημαίνει όμως ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει την υποχρέωση να λύσει όσο το δυνατόν περισσότερα, όπως και κάθε κυβέρνηση κάθε χώρας” τόνισε ο κ. Μαρινάκης. “Ένα βασικός πυρήνας αιτημάτων έχει να κάνει με τον Daniel και τις καταστροφές που υπέστησαν και οι ίδιοι και πολλοί άλλοι επαγγελματίες. Μία από τις βασικές παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι η επίσπευση μεγαλύτερου μέρους της προκαταβολής έναντι της οριστικής αποπληρωμής… για να ενισχυθεί η ρευστότητα των αγροτών. Εκεί που είχαν πάρει δηλαδή 2.000 ευρώ, όσοι μπουν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου στην πλατφόρμα και κάνουν την αίτησή τους με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η προκαταβολή δεν θα είναι 2000 ευρώ, αλλά θα αυξηθεί και θα πάει από 5.000 έως και μέχρι 10.000 ευρώ” πρόσθεσε.

«Αποδεικνύεται ότι αυτή η θεωρία της αντιπολίτευσης περί ακρίβειας και πληθωρισμού Μητσοτάκη δεν έχει καμία βάση», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το πώς θα οριστεί το μέγεθος της ζημιάς απάντησε: «Υπάρχει μια κλίμακα με βάση τα όσα αρχικά ανακοινώθηκαν μετά τον Daniel και ο λόγος που αρχικά ήταν 2.000 ευρώ και τώρα μεγαλώνει είναι γιατί έχουν γίνει οι πρώτες εκτιμήσεις και είναι ένα ποσό το οποίο φαίνεται ότι είναι η ελάχιστη ζημιά και έτσι έχει νόημα να πάει εκεί η προκαταβολή και στη συνέχεια προφανώς αν υπάρχει και κάτι περισσότερο, θα καταβληθεί».

«Τα αιτήματα δεν είναι μόνο τα θέματα της αρωγής είναι και το πετρέλαιο που ειδικά για τους αγρότες είναι ζωτικής σημασίας. Έγινε δύο χρονιές και προφανώς και εξετάζει η κυβέρνηση αυτό να επαναλαμβάνεται όποτε υπάρχει αυξημένη ανάγκη» πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.

«Οι παροχές της κυβέρνησης αυτής είναι παροχές οι οποίες εξετάζονται συνεχώς. Δίνονται έξτρα χρήματα είτε σε αγρότες είτε σε άλλους επαγγελματίες από το πλεόνασμα της υπεραπόδοσης της οικονομίας. Παρένθεση: Όσοι ειρωνεύονταν για παράδειγμα την την επενδυτική βαθμίδα, ας δούνε τα νέα για το δεκαετές ομόλογο και πόσο σημαντικό είναι στην ελληνική οικονομία και στο να μπορούν να στηρίζονται οι πολίτες. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει λοιπόν τους πολίτες, να ικανοποιεί σταδιακά τα αιτήματά τους με βάση και τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας και δεν θα εξαγγείλει ποτέ κάτι περισσότερο από αυτό που μπορεί να κάνει» είπε και τόνισε:

«Έτυχε στην κυβέρνηση, την ελληνική και σε όλες τις άλλες κυβερνήσεις να διαχειριστούν αλλεπάλληλες κρίσεις. Τι προσπαθεί λοιπόν να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση αυτή; Να αυξάνει τις δυνατότητες, τη δυναμική, την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, αυξάνοντας παράλληλα το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών».

«Παράθυρο» Μητσοτάκη και για ενίσχυση στο αγροτικό πετρέλαιο μετά την αύξηση της πρώτης αρωγής

Ο δεύτερος κύκλος της πρώτης αρωγής θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε και θα ανοίξει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr, ενώ μετά το αίτημα θα γίνεται με γρήγορες διαδικασίες η διασταύρωση με τη συνδρομή των οικείων περιφερειών.

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, είναι άκρως πιθανό να διασταυρωθεί με αγρότες κατά τη σημερινή του επίσκεψη στην ευρύτερη περιοχή της Βόνιτσας, με αφορμή τα εγκαίνια του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία, στα οποία θα δώσει το παρών. Οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής έχουν προγραμματίσει κινητοποίηση στη διασταύρωση Λευκάδα-Βόνιτσα πριν την άφιξη του πρωθυπουργού, ενώ αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει να μιλήσει σε φίλους και στελέχη της ΝΔ σε καφέ στην πόλη της Βόνιτσας. Με αυτό το δεδομένο, διόλου δεν αποκλείεται κάποιοι αγρότες να επιδιώξουν μια συνάντηση ή έστω μια συνομιλία μαζί του.

Το εν λόγω σενάριο είναι εν γνώσει του πρωθυπουργικού επιτελείου, με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού να αναφέρει στο protothema.gr ότι, εφόσον τεθεί το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν θα φοβηθεί τον διάλογο και θα δώσει στους αγρότες τις απαντήσεις του εφ’ όλης της ύλης. Ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει την οδό της χαμηλής έντασης, ενώ μονίμως απευθύνει προσκλητήριο διαλόγου στους διαμαρτυρόμενους αγρότες. Στο κυβερνητικό επιτελείο, σημειωτέον, αναζητούνται μονίμως μέτρα ανακούφισης των ζητημάτων που ανακύπτουν. Το protothema.gr, άλλωστε, έχει αναφέρει και στις αρχές της εβδομάδας το γεγονός ότι στο οικονομικό επιτελείο διερευνάται το ενδεχόμενο κίνησης στήριξης για το αγροτικό πετρέλαιο. Και ο κ. Μητσοτάκης χθες άνοιξε χθες «παράθυρο» για την πιθανότητα επιστροφής του ΕΦΚ στους αγρότες και για το 2024, λέγοντας ότι θα εξεταστούν οι δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, δεν θέλει να περάσει η εικόνα ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει κινήσεις στήριξης των αγροτών. Ενδεικτικά, ο πρωθυπουργός τόνισε χθες ότι η κυβέρνηση έχει μειώσει τη φορολογία, έχει μειώσει τον ΦΠΑ σε ζωοτροφές και λιπάσματα, ενώ έχει απορροφήσει και σημαντικές αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού αγροτικού ρεύματος. Σε αυτό το πνεύμα, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει και να ακούει τα αγροτικά αιτήματα.

Στη Σύνοδο Κορυφής

Μάλιστα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει την Πέμπτη για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, θα πέσει στο τραπέζι εκ νέου η Κοινή Αγροτική Πολιτική, καθώς οι αγροτικές κινητοποιήσεις αποτελούν πολιτικό πρόβλημα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτό γίνεται ίσως στη χειρότερη δυνατή στιγμή, πριν από τις ευρωεκλογές.

Σημειωτέον, ο κ. Μητσοτάκης την Παρασκευή θα δώσει απαντήσεις εφ’ όλης της ύλης, αλλά και πιο συγκεκριμένα για τη Θεσσαλία, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση.

Γαλάζιες «γκρίνιες» στον κάμπο

Οι συνεχιζόμενες αγροτικές κινητοποίησεις και οι πιέσεις που ασκούν και οι αγρότες στους βουλευτές της ΝΔ έφεραν χθες τον βουλευτή Λάρισας και πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο να «ανοίξει πυρ» εις βάρος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, έστω και χωρίς να τον κατονομάσει. «Ο αναβρασμός που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον αγροτικό κόσμο, μετά τις πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις στη Γερμανία και τη Γαλλία, καταδεικνύει ότι οι εύκολοι αφορισμοί για υποκινούμενες κινητοποιήσεις των αγροτών του κάμπου είναι αστείοι και τους εξοργίζουν ακόμη περισσότερο», υπογράμμισε σε δήλωσή του στην εφημερίδα Manifesto ο γαλάζιος βουλευτής. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αυγενάκης έχει εδώ και μέρες χαρακτηρίσει «κομματικά υποκινούμενες» μεγάλο μέρος των αγροτικών κινητοποιήσεων, φωτογραφίζοντας το ΚΚΕ ως «υποκινητή».

Ο κ. Χαρακόπουλος είναι ο πρώτος γαλάζιος βουλευτές που εκδηλώθηκε, αλλά δεν είναι ο μόνος που ανησυχεί. Η Θεσσαλία, βεβαίως, είναι μια περιφέρεια με πολλούς υπουργούς και υφυπουργούς, συνεπώς οι τόνοι είναι σχετικά χαμηλοί. Πλην όμως, τα παράπονα των αγροτών έχουν φτάσει σε αρκετά βουλευτικά γραφεία.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών

Σήμερα το απόγευμα τα τρακτέρ θα βγουν στους δρόμους της Καρδίτσας για πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο, ενώ έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει ταυτόχρονα η Εθνική Οδός – για μισή με μία ώρα – ταυτόχρονα σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο.

Στον «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν σήμερα και οι αγρότες της Αχαΐας, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν στο κτήριο της Περιφέρειας περνώντας με τα τρακτέρ τους μέσα από την Πάτρα. Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και μηχανοκίνητη πορεία θα κάνουν σήμερα και οι αγρότες του βορείου Έβρου.

Την Πέμπτη 1η Φεβουραρίου τα τρακτέρ από τις Σέρρες θα κάνουν την εμφάνιση τους από νωρίς στον δρόμο Σερρών – Θεσσαλονίκης. Οι Σερραίοι αγρότες θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί του Σαββάτου με προορισμό τη Θεσσαλονίκη όπου θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 13:00 στην Agrotica και όπως αποφάσισαν θα παραμείνουν εκεί μέχρι και την Κυριακή.

protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ