Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑισιόδοξο κλίμα με… «φρένα» στην συγκομιδή ελαιοκάρπου

Αισιόδοξο κλίμα με… «φρένα» στην συγκομιδή ελαιοκάρπου

Οι πρώτες ενδείξεις φανερώνουν αυξημένη παραγωγή, καλή ποιότητα και ανοδική τάση στην τιμή

Δύο αστερίσκοι το αυξημένο κόστος παραγωγής και ο συναγερμός για δάκο και γλοιοσπόριο

Με τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου στην Πελοπόννησο και στην Ηλεία να έχει ξεκινήσει φέτος κατά 20 ημέρες αργότερα, οι πρώτες ενδείξεις φανερώνουν αφενός αυξημένη παραγωγή και καλή ποιότητα και αφετέρου ανοδική τάση στην τιμή.

Το αισιόδοξο κλίμα που επικρατεί στους ελαιοπαραγωγούς «φρενάρει», ωστόσο, πάνω στο αυξημένο κόστος παραγωγής, που έχει συμπαρασύρει και τα ελαιοτριβεία που ετοιμάζουν αυξήσεις στα δικαιώματα. Την ίδια ώρα, στον Νομό Ηλείας έχει σημάνει συναγερμός τόσο στο Τμήμα Φυτοπροστασίας όσο και στους ελαιοπαραγωγούς, για τα ανησυχητικά σημάδια του δάκου.

Ελαιοτριβεία

Οι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε διαρκή κινητικότητα, προκειμένου να βρεθεί λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το κόστος της ενέργειας τόσο σε ρεύμα όσο και σε καύσιμα. Το κόστος της ενέργειας από 8 λεπτά ανά κιλοβατώρα έχει φθάσει στα 50 λεπτά μετά και την επιδότηση! Όπως όλα δείχνουν, ένα μέρος της αύξησης του κόστους θα μετακυλήσει στον παραγωγό και με αυτήν τη σκέψη ήδη υπάρχουν διάφορα σενάρια, όπως η αύξηση του δικαιώματος κατά 1%-2%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για το υψηλό λειτουργικό κόστος των ελαιοτριβείων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ, με την συμμετοχή του υπουργού κ. Γεωργαντά. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας Γιάννης Παναρίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Νίκωνας Τζινιέρης και ο προέδρος των Ελαιοτριβέων Λακωνίας Νίκος Παπαδάκος μαζί με εκπροσώπους του κλάδου. Επίσης συμμετείχαν και οι βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Αθ. Δαβάκης Ν. Κρητικός και Στ. Αραχωβίτης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας ΥπΑΑΤ κ. Δ. Παπαγιαννίδης. Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής κ. Δαβάκης ανέφερε στον Υπουργό ότι «το ελαιόλαδο αποτελεί κρίσιμο διατροφικό παράγοντα και εξίσου σταθερό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, ώστε η διαδικασία της μεταποίησης του ελαιοκάρπου, τετράμηνης κατά μέσο όρο διάρκειας, θα μπορούσε να τύχει της αντίστοιχης επιδότησης, όπως ο κλάδος της αρτοποιΐας. Υπογράμμισε μάλιστα το σχετικά μικρότερο κόστος αυτής της οικονομικής ενίσχυσης, καθώς τα ελαιοτριβεία λειτουργούν εποχιακά, μόνο για 4 μήνες περίπου».

Ο Υπουργός ζήτησε να του αποσταλεί μια εκτιμητική πρόταση σχετικά με το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης και δεσμεύθηκε ότι σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς, Οικονομικών και Ενέργειας, θα καταβάλλει προσπάθεια, ώστε να δοθεί λύση.

Ελαιοπαραγωγή

Σχετικά με την ελαιοπαραγωγή, μέχρι τώρα έχουμε μία μέση τιμή 4,50 ευρώ, αλλά δεν έχει ανοίξει η ακόμα η αγορά σε τέτοιο επίπεδο που να διαμορφώνει μια πλήρη εικόνα. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφέρουμε πως την ίδια ώρα στη Λακωνία η τιμή έσπασε το φράγμα των 5 ευρώ. Η ποιότητα του ελαιολάδου είναι ιδιαίτερα ανεβασμένη, ωστόσο το μειονέκτημα φέτος είναι η έλλειψη εργατών.

Ανησυχία για τον δάκο

Την ίδια ώρα, έντονη κινητικότητα παρατηρείται στο Τμήμα Φυτοπροστασίας της ΔΑΟΚ Ηλείας, καθώς οι τελευταίες δειγματοληψίες δείχνουν αυξητική τάση από προσβολές δάκου, κυρίως στις παραλιακές περιοχές, σε αρδευόμενα λιοστάσια, σε ελαιώνες με μικρή παραγωγή, αλλά και σε ορεινές περιοχές.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επιπλέον δολωματικού ψεκασμού, οι ελαιοπαραγωγοί συνιστάται να ακολουθήσουν τις οδηγίες που εξέδωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και να διενεργούν δειγματοληψίες. Σε περίπτωση που διαπιστώνουν προσβολές, συστήνεται να προβαίνουν στις αναγκαίες επεμβάσεις για την προστασία των ελαιώνων τους.

Γλοιοσπόριο

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρου Βασιλόπουλου, με τον προϊστάμενο του Τμήματος Φυτοπροστασίας, Γιώργο Μικέογλου, επισημάνθηκε ακόμα ένα ανησυχητικό στοιχείο για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και ευνοούν προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες, όπως το γλοιοσπόριο, κάτι το οποίο πρέπει να προσεχθεί επιπλέον από τους ελαιοπαραγωγούς.

Υψηλό ρεκόρ 4ετίας για τις ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου προς την Ισπανία

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με το olivenews.gr, στην Ισπανία, τον ηγεμόνα της παγκόσμιας ελαιοπαραγωγής, οι προβλέψεις για την παραγωγή ελαιολάδου είναι δυσοίωνες για τη χρονιά που διανύουμε (2022/23).

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που παρουσιάζει στην έκθεσή του για τον τομέα του ελαιολάδου το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Μαδρίτης, επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Παντελής Γκάτσιος, η Ισπανία διατηρεί σταθερά σε υψηλά επίπεδα τις εξαγωγές της, με κύριους προορισμούς κατά σειρά την Ιταλία, τις ΗΠΑ, την Πορτογαλία, την Κίνα και την Ιαπωνία. Συνολικά οι εξαγωγές άγγιξαν, το 2021, το 1.185.000 τόνους ελαιολάδου.

Όσον αφορά τις εξαγωγές της χώρας μας προς την Ισπανία το 2022 έχουν ξεπεράσει τα 17 εκατ. ευρώ, ποσό που ήδη συνιστά υψηλό ρεκόρ 4ετίας, καθώς το 2018 οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου υπερέβησαν σε αξίες τα 50 εκατ. ευρώ, ανερχόμενες σε 51,37 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2021 η εσωτερική κατανάλωση υποχώρησε στα επίπεδα του 2019 (7,72 λίτρα ελαιολάδου κατά κεφαλήν) μετά την αύξηση του 2020 (8,93 λίτρα ελαιολάδου κατά κεφαλήν), που οφείλεται εν πολλοίς στην καραντίνα και την στροφή προς το οικιακό μαγείρεμα. Μάλιστα, στα βόρεια τμήματα της χώρας η κατανάλωση ελαιολάδου είναι υψηλότερη, παρά το γεγονός ότι τα ελαιοπαραγωγικά κέντρα βρίσκονται στο νότο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ