Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟ αντιδήμαρχος Παιδείας δήμου Πύργου Γιάννης Πλεμμένος μιλάει στην «Πρώτη»: Βία, bullying,...

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας δήμου Πύργου Γιάννης Πλεμμένος μιλάει στην «Πρώτη»: Βία, bullying, διακίνηση παράνομων ουσιών, βανδαλισμοί σε σχολικά κτίρια

Εκρηκτικό το σκηνικό που δημιουργείται εντός, αλλά και εκτός των σχολικών μονάδων

«Δαπανούνται κάθε μήνα από τον δήμο 5.000-10.000€ για ζημιές που προκαλούνται από μία μικρή ομάδα ανθρώπων στην πόλη μας- είναι άδικο για τους υπόλοιπους»

«Με τις εξωτερικές κάμερες προστατεύουμε τα κτίρια που ανήκουν στο Δήμο»

Συνέντευξη στην Άννα Αγγελίδου

anagelidou@yahoo.gr

Βία, bullying, διακίνηση παράνομων ουσιών, βανδαλισμοί σε σχολικά κτίρια, συνθέτουν το εκρηκτικό  σκηνικό που καλείται να αντιμετωπίσει η Δημοτική Αρχή Πύργου, η Εκπαιδευτική Κοινότητα και δυστυχώς και η αστυνομία. Το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας επιθέσεις κατά ανηλίκων μαθητών, εντός αλλά και εκτός των σχολικών μονάδων, βανδαλισμοί σχολικών μονάδων…. ακόμα και διακίνηση παράνομων ουσιών και μάλιστα την ημέρα τέλεσης του Αγιασμού για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Η πραγματικότητα είναι τρομακτική και εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα δυστυχώς η κατάσταση κινδυνεύει να «εκτροχιαστεί» ακόμα περισσότερο. Πριν από μερικές ημέρες ο Δήμος Πύργου συγκάλεσε σύσκεψη φορέων, στην οποία συμμετείχαν και στελέχη του συλλόγου «Χαμόγελο του Παιδιού» και από τα μέσα του Οκτωβρίου θα ξεκινήσει ενημερωτικό πρόγραμμα σε όλες τις σχολικές μονάδες του δήμου Πύργου για το bullying και τη βία στα σχολεία…. Αυτό όμως από μόνο του αρκεί; Ο αντιδήμαρχος για θέματα Παιδείας Δήμου Πύργου Γιάννης Πλεμμένος μίλησε στην «Πρώτη» για τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί αλλά και για τις ενέργειες που γίνονται για την αντιμετώπιση τους.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Ερ. Πριν από μερικές εβδομάδες είχαμε μία επίθεση την κεντρική πλατεία Πύργου σε ανήλικο παιδί, ενώ πριν από μερικές ημέρες καταγγέλθηκε μία νέα επίθεση σε μαθητή γυμνασίου της πόλης του Πύργου, τόσο εντός της σχολικής μονάδας που φοιτά, όσο και εκτός αυτής. Σαφώς και οι επιθέσεις που δέχονται τα παιδιά- μαθητές προκαλούν έντονο προβληματισμό. Ποια είναι η εικόνα που έχετε εσείς ως αντιδήμαρχος Παιδείας για την κατάσταση που επικρατεί εντός των σχολικών μονάδων του δήμου;

Απ. Σίγουρα ως Δήμος Πύργου και ως υπεύθυνος, δεν δεχόμαστε κανένα τέτοιο περιστατικό σε κανένα σχολείο. Έχουμε ήδη προχωρήσει σε πολλές συναντήσεις με τον εισαγγελέα ανηλίκων, με την αστυνομία, την ασφάλεια, με διάφορους φορείς και αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να αναπτύξουμε μία συνεργασία με όλους προς όφελος της πόλης και των ίδιων των πολιτών. Έχει ήδη προχωρήσει και θα ξεκινήσει στα μέσα του Οκτωβρίου η συνεργασία μας με το σύλλογο «Χαμόγελο του Παιδιού». Στόχος μας είναι να απευθυνθούμε σε όλα τα σχολεία, τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υλοποιώντας μία στοχευμένη δράση  με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να χτυπήσουμε το φαινόμενο αυτό που τα τελευταία χρόνια όσο πάει και εξαπλώνεται το λεγόμενο bullying – σχολική βία. Εννοείται ότι καταδικάζουμε κάθε τέτοιο γεγονός. Δεν μπορεί στα σχολεία μας, να επιτρέψουμε να παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα. Δεν μπορεί τα παιδιά μας, οι μαθητές μας να δέχονται επιθέσεις, τόσο εντός όσο και εκτός των σχολικών μονάδων. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν περιστατικά και εκτός των σχολείων μας και σαφώς δεν γίνεται όλη την ώρα να φοβόμαστε να αφήσουμε, ακόμα και εμείς ίδια τα παιδιά μας, να κυκλοφορούν στην πόλη λόγω κάποιων ομάδων που έχουν παραβατικό χαρακτήρα. Θα πρέπει να υπάρξει μία καλή συνεργασία, μεταξύ του Δήμου, της Αστυνομίας, της Εκπαιδευτικής Κοινότητας, προκειμένου όλοι μαζί από κοινού να συμβάλλουμε ώστε να σταματήσουν αυτά τα περιστατικά και να μην τα ανεχτούμε κανένας μας.



Ερ. Κατά την διάρκεια της τέλεσης του Αγιασμού στον χώρο του 2ου Γυμνασίου- λυκείου της πόλης του Πύργου, διαπιστώθηκε ότι υπήρξε διακίνηση ουσιών, μεταξύ εξωσχολικών αλλά και μαθητών. Τι έχει γίνει με το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και τι γίνεται με τις φθορές που προκαλούνται στα σχολικά κτίρια από αγνώστους;

Απ. Σε κάθε σχολείο και σε κάθε πόλη, ισχύει αυτό το οποίο λέει ο λαός, ότι «όλα τα δάχτυλα δεν είναι ίδια». Υπάρχουν παραβατικές ομάδες, από όλες τις απόψεις είτε λέγεται bullying, είτε λέγεται διακίνηση ουσιών, είτε οτιδήποτε άλλο. Το μεγάλο θέμα είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια έχει καταργηθεί ο θεσμός του σχολικού φύλακα. Εμείς ως Δήμος προσπαθούμε σε όλα τα σχολεία, είτε μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ είτε από την κοινωφελή εργασία είτε με εργαζόμενους που έχουμε, να βάζουμε επιστάτες αλλά και κάποιους φύλακες τα πρωινά ωράρια. Αυτό δεν είναι όμως αρκετό. Εάν όλοι μαζί, δήμος, εκπαιδευτικοί, αστυνομία, πρωτοβάθμια και  δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν συνεργαστούμε, στο να διαφυλάξουμε όλα τα παιδιά της πόλης μας, θεωρώ ότι θα ξεφύγει σε επικίνδυνο βαθμό η κατάσταση. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να γίνει αυτό. Δυστυχώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα θέματα της διακίνηση, της βίας και του bullying, που μόνο εύκολα δεν είναι. Παράλληλα υπάρχει και ένα ακόμα σημαντικό θέμα που έχουμε κληθεί να διαχειριστούμε. Ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, βλέπουμε ότι δαπανούνται πάρα πολλά χρήματα στο να διορθώνουμε ζημιές που προκαλούνται στα σχολεία μας, Δεν πρόκειται για ζημιές που προκαλούνται από τις καιρικές συνθήκες, όπως φθορές σε στέγες. Μιλάμε για φθορές που προκαλούνται από την παραβατική συμπεριφορά ορισμένων ατόμων, που είτε βάζουν φωτιά και καταστρέφουν, είτε σπάνε πόρτες κλειδαριές ή τζάμια. Πρόκειται για ζημιές που σημειώνονται εκτός του ωραρίου λειτουργίας των σχολικών μας μονάδων. Σε πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια και βάση του Νόμου που έχει ψηφιστεί, έχουν τοποθετηθεί κάμερες στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων οι οποίες λειτουργούν βάση της σχετικής απόφασης του υπουργείου Παιδείας και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, από την στιγμή που σταματά η λειτουργία των σχολικών μονάδων (σ.σ. δηλαδή τη στιγμή που το σύνολο των μαθητών και των εκπαιδευτικών αποχωρεί από τη σχολική μονάδα), έως την επόμενη ημέρα το πρωί που προσέρχονται οι εκπαιδευτικοί στις σχολικές μονάδες. Θα το επαναλάβω για να γίνει κατανοητό από όλους ότι εάν ένα σχολείο κλείνει στις 3:00 το μεσημέρι, οι κάμερες ξεκινούν από τις 3:00 και σταματούν να λειτουργούν την επόμενη ημέρα στις 7:00 το πρωί όπου ξεκινάει και πάλι η λειτουργία των σχολείων.

Υπεύθυνος για το καταγραφικό ορίζεται αποκλειστικά και μόνο ο διευθυντής ή η διευθύντρια της εκάστοτε σχολικής μονάδας και το υλικό καταστρέφεται την επόμενη μέρα από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ζημιές στον χώρο.

Θεωρώ ότι, με το να υπάρχουν κάμερες εξωτερικές σε ένα σχολείο που δεν λειτουργεί, δεν υπάρχουν μαθητές, προστατεύουμε τα δημόσια κτίρια τα οποία ανήκουν στο Δήμο. Το να δαπανούνται κάθε μήνα από τον δήμο 5.000-10.000€ για ζημιές που προκαλούνται από μία μικρή ομάδα ανθρώπων στην πόλη μας, είναι άδικο για τους υπόλοιπους. Τα χρήματα τα οποία δαπανώνται για τις ζημιές αυτές μπορούν να διατεθούν στα σχολεία μας για να φτιαχτούν κάποιες καλύτερες υποδομές και όχι να χαραμίζονται για τζαμιά, τσιμέντα, κλειδαριές και τι άλλο μπορεί ορισμένοι να έχουν καταστρέψει. Το ζήτημα της τοποθέτηση των καμερών είναι νόμιμο και το επισημαίνω καθώς έχει δημιουργηθεί ζήτημα με το σύλλογο δασκάλων για τα προσωπικά δεδομένα. Σύμφωνα με όσα από το νόμο ορίζονται για να μπουν κάμερες σε ένα σχολείο χρειάζεται, η σχετική απόφαση της σχολικής επιτροπής παιδείας του εκάστοτε δήμου και στη συνέχεια η σύμφωνη γνώμη τόσο του συλλόγου διδασκόντων όσο και του συλλόγου γονέων. Σε πολλές πόλεις της Ελλάδας έχουν βάλει κάμερες στα σχολεία εδώ και χρόνια και έχουν καταφέρει να εξαλείψουν τα φαινόμενα αυτά. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και εμείς τώρα εδώ . Οι απόψεις διίστανται και σαφώς έχουμε αντίθετη άποψη με το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ερ. Πριν μερικές ημέρες λάβατε απόφαση για την ιδιωτική ασφάλιση των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Θα θέλατε να μας πείτε για αυτή σας την απόφαση;

Απ. Και σε αυτό το θέμα, έχουμε εντελώς διαφορετική άποψη με το σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου. Ο Δήμος αποφάσισε να προχωρήσει στην ιδιωτική ασφάλιση όλων των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης, με μία πόλη μεγάλη εταιρεία της Ελλάδας στον χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης.

Τι σημαίνει όμως αυτό. Η ιδιωτική ασφάλιση λοιπόν στους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφορά τους μαθητές του δήμου μας, με τον δήμο Πύργου να καλύπτει το σύνολο των εξόδων. Οι μαθητές καλύπτονται μία ώρα πριν πάνε στο σχολείο, καθ όλη την διάρκεια του σχολικού τους ωραρίου αλλά και μία ώρα μετά την αποχώρηση τους από τις σχολικές τους μονάδες. Καλύπτονται επίσης και στις εκδρομές τους είτε αυτές γίνουν εντός του δήμου είτε σε άλλη περιοχή.

Θεωρούμε ότι με την ιδιωτική αυτή ασφάλιση των μαθητών μας αρχικά βοηθάμε τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς από το να έχουν την ευθύνη του, με το εάν για παράδειγμα  πέσει ένα παιδί και να χτυπήσει το πόδι του. Παράλληλα όμως και αυτό είναι το βασικότερο, σκεφτόμαστε τους μαθητές μας αλλά και τους γονείς τους, καθώς δυστυχώς στον δήμο μας έχουμε πολλές οικογένειες που δεν έχουν ασφάλεια και λόγω της οικονομικής κρίσης που υπάρχει αδυνατούν να πληρώσουν έναν ιδιώτη γιατρό, που μπορεί το παιδί τους να χρειαστεί. Εμείς θέλουμε λοιπόν να καλύψουμε τους μαθητές μας δίνοντας τους την δυνατότητα να πάνε σε έναν γιατρό όταν παραστεί ανάγκη. Δεν είμαστε η πρώτη πόλη της Ελλάδας που επιλέγουμε να βάλουμε σε προτεραιότητα την υγεία των μαθητών μας, και άλλοι δήμοι έχουν προχωρήσει τη διαδικασία αυτή πολύ πριν από εμάς και θεωρούμε ότι οφείλουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μαθητές ότι το καλύτερο μπορούμε.

Ερ. Αναφερθήκατε πολλές φορές στην ανάγκη της συνεργασίας του δήμου, τόσο με την εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και με τις Αστυνομικές Αρχές. Ποιος είναι ο λόγος που δίνεται τόσο μεγάλη βάση σε αυτού του είδους τη συνεργασία; Έχετε ζητήσει από τις Αστυνομικές Αρχές να υπάρξει μεγαλύτερη περιφρούρηση στα κεντρικά σημεία της πόλης εκεί που κυκλοφορούν κυρίως παιδιά;


Απ. Έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις και έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ηλείας. Ο οποίος είναι δίπλα μας και στηρίζει τα αιτήματα του δήμου. Έχουμε ενεργοποιήσει ακόμα περισσότερο και την δημοτική Αστυνομία που βρίσκεται διαρκώς στο δρόμο και έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία και εκεί. Ήδη τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπάρχει αυξημένη κινητικότητα της Αστυνομίας εντός της πόλης εκεί που υπάρχει κίνηση πολιτών αλλά και εκεί που γνωρίζουμε ότι συγκεντρώνονται διάφορες ομάδες. Ωστόσο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ο αριθμός των αστυνομικών στην Ηλεία έχει μειωθεί δραματικά. Κάποτε είχαμε 550 αστυνομικούς στην Ηλεία και σήμερα μόλις 330. Είναι αδύνατο να υπάρχει σε κάθε γωνιά της πόλης και αστυνομία. Επίσης μπορεί η παρουσία της αστυνομίας να μας κάνει να νοιώθουμε ασφάλεια, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι είναι φυσιολογικό να βγουν όλοι οι αστυνομικοί στους δρόμους για να μην έχουμε παραβατικότητα- δεν μπορούμε να ζούμε σε μία «φυλακή». Αυτό το οποίο απαιτείται είναι η ενεργοποίηση των αντανακλαστικών της κοινωνίας μας. Η καλή συνεργασία όλων των φορέων μεταξύ τους –και επιμένω σε αυτό. Κανείς από μόνος του δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα, όμως όλοι μαζί, μέσα από έναν γόνιμο διάλογο, και κάνοντας ο κάθε ένας ξεχωριστά το καθήκον του, μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά… πολύ περισσότερα και πολύ καλύτερα από αυτά που έχουμε σήμερα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ