Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟ πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού- Αλφειού Αντώνης Γιαχαλής μιλά αποκλειστικά στην «Πρώτη»:...

Ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού- Αλφειού Αντώνης Γιαχαλής μιλά αποκλειστικά στην «Πρώτη»: «Ζητούν το «κεφάλι μου επί πίνακι» από την ημέρα που αποτυπώθηκαν οι οφειλές των ΤΟΕΒ»

* Το συνολικό ποσό που οφείλουν οι ΤΟΕΒ στον ΓΟΕΒ μέχρι 31-12-2020 ανέρχεται στα 5.892.391,03 €.

** Υφίσταται «διάσταση αντίληψης» μεταξύ του ΓΟΕΒ και του κου Αντιπεριφερειάρχη εφόσον ο νόμος αγνοείται

Συνέντευξη στην Άννα Αγγελίδου

anagelidou@yahoo.gr

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει εδώ και αρκετό καιρό μεταξύ ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, με τους αγρότες- αρδευτές να παρακολουθούν χωρίς να μπορούν να κατανοήσουν το τι ακριβώς συμβαίνει!  Για πρώτη φορά ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού- Αλφειού, Αντώνης Γιαχαλής, ανοίγει τα χαρτιά του σε μία αποκλειστική συνέντευξη στην «Πρώτη» και μιλά για όλους και για όλα, παρουσιάζονταν την κατάσταση που επικρατεί στον Οργανισμό, ενώ θέτει τα δικά του ερωτήματα σχολιάζοντας τα «κακώς κείμενα» που συνεχίζουν να ταλανίζουν τον ΓΟΕΒ.

Ερ. Τον Ιανουάριο του 2021 αναλάβατε τα «ηνία» του ΓΟΕΒ Πηνειού- Αλφειού, ενός Οργανισμού με πολύ σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Θα θέλατε να μας πείτε ποια είναι η κατάσταση που παραλάβατε και πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σήμερα;

Απ. Ο Οργανισμός  έχει συσσωρευμένα πολλά προβλήματα. Έχουν  περάσει πάνω από 40 χρόνια από   τότε που δημιουργήθηκε το εγγειοβελτιωτικό έργο και καταλαβαίνετε ότι με ελλιπή χρηματοδότηση είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλίζεται η εύρυθμη  λειτουργία του.

Όταν αναλάβαμε είχαμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα την ανάγκη συντήρησης του εξοπλισμού, να ικανοποιήσουμε οικονομικές απαιτήσεις τρίτων που είχαν δικαιωθεί δικαστικά, να προετοιμάσουμε την αρδευτική περίοδο  και φυσικά να εξασφαλίσουμε χρήματα για τη μισθοδοσία του προσωπικού.

Προχωρήσαμε με διαφάνεια σε διαγωνιστικές διαδικασίες για την συντήρηση του εξοπλισμού και των διωρύγων μειώνοντας έτσι σημαντικά το κόστος.

Χαρτογραφήσαμε τις εκτάσεις που διαχειρίζεται ο ΓΟΕΒ και αυξήσαμε την εισπραξιμότητα  από τους  χρήστες του έργου.

Προχωρήσαμε σε ρύθμιση των οφειλών σε ΔΕΚΟ και Οργανισμούς.

Προχωρήσαμε σε οικονομικό απολογισμό με εξωτερικό λογιστή, ο οποίος επιλέχθηκε με διαγωνισμό , ώστε να  είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε κονδύλια από την Περιφέρεια και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ερ. Είσαστε στην διοίκηση του ΓΟΕΒ εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο. Τι έχει γίνει σε αυτό το διάστημα όσο αφορά το αρδευτικό έργο;

Απ. Την περασμένη χρονιά διαχειριστήκαμε και πιστεύω κατά γενική ομολογία το καταφέραμε μια πολύ δύσκολη αρδευτική περίοδο με παρατεταμένο καύσωνα, λειψυδρία και πυρκαγιές. Η σωστή προετοιμασία έφερε αποτέλεσμα παρά τα όποια προβλήματα που προέκυψαν . Ενώ την περσινή αρδευτική περίοδο οι συντηρήσεις και οι  επισκευές έγιναν όπως προγραμματίσαμε, φέτος δεν έγινε το  ίδιο παρά τις δικές μας προσπάθειες.

 Παρ’ όλα αυτά προχωρήσαμε σε προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας ώστε να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης  για τα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ Πελοπίου.

Ερ. Έχουμε διαπιστώσει ότι διαχρονικά υπάρχει μία «κόντρα» ανάμεσα στον ΓΟΕΒ και στους ΤΟΕΒ, με τους ΤΟΕΒ να ζητούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα την διάλυση του ΓΟΕΒ και την διαχείριση των αντλιοστασίων από τους ίδιους; Τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στο αρδευτικό έργο και γιατί οι ΤΟΕΒ στρέφονται μόνιμα κατά του ΓΟΕΒ;

Aπ. Αντικείμενο του ΓΟΕΒ  είναι η διοίκηση, λειτουργία και συντήρηση των εγγειοβελτιωτικών έργων Α΄ Τάξης της περιοχής δικαιοδοσίας του. Είναι κρατικό νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.  Εποπτεύεται άμεσα από την Περιφέρεια, ενώ υψηλή εποπτεία και έλεγχο ασκεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς υπάγεται στο Μητρώο Υπηρεσιών και Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης.

Οι υποκείμενοι ΤΟΕΒ είναι επί της ουσίας αναγκαστικοί συνεταιρισμοί και  για το λόγο αυτό εκλέγουν τη διοίκηση τους. Οι ΓΟΕΒ παρέχουν αρδευτικό νερό στους ΤΟΕΒ που με τη σειρά τους το διανέμουν στους αγρότες.

Υπό το σημερινό καθεστώς λειτουργίας παρατηρείται το παράδοξο, να υπάρχει λειτουργική εξάρτηση των ΤΟΕΒ από τους ΓΟΕΒ και οικονομική εξάρτηση των ΓΟΕΒ από τους ΤΟΕΒ. Οι αγρότες καταβάλλουν τις εισφορές στους ΤΟΕΒ και αυτοί οφείλουν να αποδώσουν στους ΓΟΕΒ την αναλογούσα υπέρ αυτών εισφορά, με διαμαρτυρόμενους τους ΓΟΕΒ για τη μη έγκαιρη -τουλάχιστον- απόδοση  των υπέρ αυτών εισφορών.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια κάποιοι  συγκεκριμένοι  ΤΟΕΒ  ζητούν να πάρουν τη διαχείριση των αντλιοστασίων και διατείνονται ότι είναι σε θέση  να εξασφαλίσουν την ομαλή και αποδοτική λειτουργία τους. Άλλη μια πρωτοτυπία του νομού Ηλείας. Είναι να απορεί κανείς όμως. Πώς είναι δυνατόν οι ίδιοι ΤΟΕΒ, ενώ υποστηρίζουν ότι βρίσκονται σε δεινή θέση και μόλις μετά βίας καλύπτουν τη ΔΕΗ, να μπορούν να καλύψουν τα έξοδα συντήρησης και, μάλιστα, χωρίς να διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό; Με ποιο μαγικό τρόπο θα βρουν σε αυτή την περίπτωση τα χρήματα;

Ερ. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, σε πρόσφατη σύσκεψη με τους ΤΟΕΒ της ζώνης Αλφειού έκανε λόγο για «διάσταση αντίληψης» με την διοίκηση του ΓΟΕΒ ενώ έχει ζητήσει την παραίτηση σας από τη θέση του προέδρου του Οργανισμού. Βλέπουμε ότι υπάρχει μία «κόντρα» την οποία δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε. Ποιες είναι οι διαφορές σας; Τι ακριβώς έχει γίνει καθώς φαίνεται ότι υπάρχει «ρήξη σχέσεων» ανάμεσα σε εσάς και στον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας;

Aπ. Καταρχήν θα πρέπει να μάθει ο κόσμος ότι  στη σύσκεψη αυτή ποτέ δεν προσκληθήκαμε. Έγινε μια σύσκεψη στην οποία δεν προσκλήθηκε ο αρμόδιος δημόσιος φορέας και αυτό είναι γεγονός πρωτοφανές.  Η δική μας «αντίληψη»  για τη λειτουργία του εγγειοβελτιωτικού έργου δεν είναι άλλη από την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας. Δεν μιλάμε για κάποια αφηρημένη έννοια αλλά για οικονομικά και  τεχνικά θέματα, την διαχείριση των οποίων έχει με κάθε λεπτομέρεια προβλέψει και περιγράψει ο νομοθέτης.

Το έργο λειτουργεί ανταποδοτικά. Ο αγρότης πληρώνει τον ΤΟΕΒ και στη συνέχεια ο ΤΟΕΒ αποδίδει τα αναλογούντα στον ΓΟΕΒ. Οι ΤΟΕΒ υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να εισπράξουν χρήματα από τους αγρότες. Τους έλεγξε ποτέ κανείς; Τι έχει να πει ο κος Αντιπεριφερειάρχης για την ευθύνη του ελέγχου που έχουν οι Υπηρεσίες του; Εν πάση περιπτώσει ο νόμος είναι σαφής και αν όντως οι ΤΟΕΒ αδυνατούν να δώσουν χρήματα – πράγμα που η Διεύθυνση Γεωργίας είναι υποχρεωμένη να ελέγξει – τότε τις δαπάνες συντήρησης, λειτουργίας και διοίκησης του ΓΟΕΒ αναλαμβάνει η Περιφέρεια. Το έχουμε ήδη κατ’ επανάληψη δει να συμβαίνει στον ΓΟΕΒ Αχελώου.

Επιπλέον υποστηρίζουμε ότι η συντήρηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων  πρέπει να γίνεται πριν από την έναρξη της αρδευτικής περιόδου, διαφορετικά θα έχουμε τα γνωστά προβλήματα, όπως το πρόσφατο στο αντλιοστάσιο Στρεφίου, αλλά και στα υπόλοιπα αντλιοστάσια όπου δεν έγιναν οι συντηρήσεις στην ώρα τους.

Συνεπώς, εφόσον από πλευράς Περιφέρειας ο νόμος αγνοείται και δεν χρησιμοποιείται ως αρωγός στην επίλυση των προβλημάτων του Οργανισμού μας, τότε πραγματικά υφίσταται «διάσταση αντίληψης» μεταξύ του ΓΟΕΒ και του κου Αντιπεριφερειάρχη.

Ερ. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έχουν απευθυνθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προκειμένου να σας παύσουν από τα καθήκοντα σας. Τι έχετε να απαντήσετε σε αυτούς;

Απ. Ενημερώθηκα για τις ενέργειες του κου Αντιπεριφερειάρχη από δημοσιεύματα. Ο ΓΟΕΒ διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Πέντε μέλη είναι δημόσιοι υπάλληλοι που διορίζονται για τέσσερα χρόνια με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και δύο είναι αιρετά  μέλη, εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ της περιοχής. Συνεπώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι αυτή που θα αποφασίσει και φυσικά υπάρχουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να γίνει κάτι τέτοιο. 

Εμείς είμαστε έτοιμοι, αν και όποτε μας ζητηθεί, να καταθέσουμε τις απόψεις και τις εξηγήσεις μας στα αρμόδια όργανα.

Ερ. Ουσιαστικά ζητούν το «κεφάλι σας επί πίνακι» οι ΤΟΕΒ και η Π.Ε. Ηλείας. Θα τους το «δώσετε»;

Απ. Θα πρέπει να μάθει ο κόσμος ότι το  «κεφάλι μου επί πίνακι» το ζητούν από την ημέρα που αναθέσαμε μέσω διαγωνισμού σε ανεξάρτητο οικονομικό φορέα να αποτυπώσει την οικονομική κατάσταση  του ΓΟΕΒ.  Το συνολικό  ποσό που οφείλουν οι ΤΟΕΒ στον Οργανισμό μας μέχρι 31-12-2020 ανέρχεται στα 5.892.391,03 €.

ΤΟΕΒ Α ΠΥΡΓΟΥ501.964,55 €
ΤΟΕΒ Β ΠΥΡΓΟΥ1.988.310,72 €
ΠΕΛΟΠΙΟΥ437.606,98 €
ΕΠΙΤΑΛΙΟΥ1.095.904,22 €
ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ-ΡΟΒΙΑΤΑΣ162.191,78 €
ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ89.236,66 €
ΣΑΒΑΛΙΩΝ782.171,31 €
ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΩΝ835.004,81 €
ΣΥΝΟΛΟ5.892.391,03 €

Κύριος σκοπός μας ήταν με αντικειμενικά στοιχεία να εξασφαλίσουμε τη συνεννόηση και συνεργασία με τους υποκείμενους ΤΟΕΒ και τον τερματισμό των αμφισβητήσεων των οικονομικών μας αξιώσεων. Βέβαια έτσι αποκαλύφθηκε η αιτία και η έκταση του προβλήματος  της οικονομικής δυσπραγίας του ΓΟΕΒ, που δεν είναι άλλη από την άρνηση των ΤΟΕΒ να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Επιπλέον, οι ΤΟΕΒ δεν εφαρμόζουν τη διαδικασία που προβλέπεται από την ΥΑ 294369/5-2-1998 (ΦΕΚ 162/τΒ΄/25-2-1998) περί του χρόνου και τρόπου απόδοσης στον ΓΟΕΒ των  αναλογούντων εισφορών τους. Δηλαδή, ο καλλιεργητής δεν ξέρει τι πληρώνει και σε ποιον. Το ζήτημα αυτό έχουμε επισημάνει εγκαίρως στην αρμόδια Διεύθυνση Γεωργίας.

Παρά το γεγονός ότι  οι εν λόγω απολογισμοί εστάλησαν τον Οκτώβριο του 2021 στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Ηλείας,  δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα λάβει την προβλεπόμενη  έγκριση.

Συνεπεία των παραπάνω,  κάποιοι ΤΟΕΒ αμφισβητούν συνεχώς και συνολικά τις οικονομικές τους υποχρεώσεις έναντι του Οργανισμού μας και συστηματικά πλέον δεν ανταποκρίνονται.

Σημειώνεται ότι αν είχαμε την πιο πάνω έγκριση θα μπορούσαμε να λάβουμε χρηματοδότηση από το Υπ. Γεωργίας για συντηρήσεις κλπ ,όπως γίνεται στους άλλους ΓΟΕΒ της χώρας. Έτσι θα μπορούσε να βελτιωθεί η λειτουργία του δικτύου, αλλά και κάθε χρόνο θα είχαμε λιγότερα έξοδα για ζημιές και βλάβες και, επομένως, κέρδος για τον αγρότη.

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι ο Οργανισμός έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση εξαιτίας της απραξίας της Περιφέρειας και γιατί όχι   «της ατολμίας» της να εφαρμόσει το Νόμο. Άραγε γιατί ο κος Αντιπεριφερειάρχης δεν τολμά να προστατεύσει ως εποπτεύουσα αρχή το έργο του ΓΟΕΒ; Γιατί αρνείται να τον διευκολύνει να εξυγιανθεί και να γίνει εύρωστος Οργανισμός για να επιτελέσει τον σκοπό του; Γιατί όταν εμείς εγκαίρως και πολύ πριν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου επισημάναμε  τα προβλήματα του δικτύου, κώφευσε και μας αγνόησε; Γιατί αντιπαρατίθεται μαζί μας και «χτυπάει φιλικά στην πλάτη» τις διοικήσεις των ΤΟΕΒ; Γιατί παρά τις νυχθημερόν εργασίες του προσωπικού μας, που εργάζεται απλήρωτο εδώ και 2 μήνες, υποκρίνεται ότι κατανοεί μονομερώς τα προβλήματα των ΤΟΕΒ και «τους κλείνει το μάτι», υποστηρίζοντας σε κάθε τόνο ότι για όλα φταίει ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΓΟΕΒ;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ