Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΗ «ΠΡΩΤΗ» ανοίγει ξανά τον Φάκελο του υγειονομικού χάρτη της Ηλείας: Κρυφτούλι...

Η «ΠΡΩΤΗ» ανοίγει ξανά τον Φάκελο του υγειονομικού χάρτη της Ηλείας: Κρυφτούλι τέλος!

Αυτά είναι τα στοιχειά που θα εξετάσει ο εκάστοτε υπουργός Υγείας για την λειτουργία των Νοσοκομείων του Νομού μας

Ας καθίσουν επιτέλους σε ένα τραπέζι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της Ηλείας για να αποφασίσουν το μέλλον της Δημόσιας Υγείας στον Νομό μας

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Από τις 23 Ιουλίου η «ΠΡΩΤΗ» είχε ανοίξει τον φάκελο των μονάδων υγείας της Ηλείας, προειδοποιώντας παράλληλα πως θα την… πατήσουμε όπως με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα.

Ήδη από τότε ο εκπεφρασμένος από τα πρωθυπουργικά χείλη σχεδιασμός ήταν γνωστός: προβλέπει συγχωνεύσεις Νοσοκομείων που βρίσκονται σε μικρές χιλιομετρικές αποστάσεις. Κάτι που σημαίνει πως η Ν.Μ. Αμαλιάδας, αλλά και η Ν.Μ. Κρεστένων, δεν έχουν μέλλον ως Νοσοκομεία στον κυβερνητικό ορίζοντα. Έτσι κι αλλιώς όμως και οι δύο μονάδες εδώ και καιρό φυσικά δεν λειτουργούν ως Νοσοκομεία.

Στη τότε έρευνά μας ρωτήσαμε τους ειδικούς. Τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων, τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία και τον πρώην Διοικητή του Γ/Ν Ηλείας. Η κοινή συνισταμένη όλων ήταν ο επανασχεδιασμός του υγειονομικού χάρτη της Ηλείας. Όλοι ζήτησαν από του φορείς της Ηλείας να καθίσουν επιτέλους όλοι σε ένα τραπέζι και να αποφασίσουν πώς μπορεί να οργανωθεί η Δημόσια Υγεία στον Νομό. Να αποφασίσει όλη η Ηλεία εάν μπορεί με την υφιστάμενη οργάνωση και στελέχωση το Νοσοκομείο του Πύργου να λειτουργήσει ως Νοσοκομείο Νομού και εν τέλει εάν μπορούν οι πολίτες της Ηλείας να έχουν διασφαλισμένο το υπέρτατο αγαθό της υγείας.

Από τότε καμία συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων δεν έγινε για την Δημόσια Υγεία όλης της Ηλείας. Το μόνο που έγινε είναι μία ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. Ήλιδας με θέμα τη λειτουργία του Νοσοκομείου Αμαλιάδας. Είναι προφανές πως το θέμα «κάνει τζιζ» για όλες τις κομματικές παρατάξεις και όλους τους αυτοδιοικητικούς. Τη Δευτέρα το βράδυ, πάντως, η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας διοργανώνει συζήτηση «επισήμων και θεσμοθετημένων φορέων», όπως αναφέρεται, με αποκλειστικό θέμα: «Προτάσεις διεκδίκησης για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας.

Ας μιλήσουν οι αριθμοί…

Η «ΠΡΩΤΗ» όμως σεβόμενη τον όλο της στην τοπική κοινωνία τολμά να θέσει το θέμα στην πραγματική του διάσταση παραθέτοντας τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Τα ίδια στοιχειά που θα εξετάσει και ο εκάστοτε υπουργός για την λειτουργία των Νοσοκομείων του Νομού μας.

Από το 2012 που έγινε η διασύνδεση των Νοσοκομείων της Ηλείας μέχρι και το 2019, δηλαδή πριν την πανδημία του κορωνοϊού, η Ν.Μ. Πύργου παρουσιάζει αύξηση 108,6% στις ημερήσιες νοσηλείες, ενώ η Ν.Μ. Αμαλιάδας παρουσιάζει μείωση 64,6%. Σε αυτά τα χρόνια υπάρχουν κάποια κομβικά γεγονότα. Το 2015 κλείνει η γυναικολογική κλινική Αμαλιάδας, με τους γιατρούς να μεταφέρονται στον Πύργο. Το 2017 η Ν.Μ. Αμαλιάδας μειώνει τις εφημερίες της ανά μήνα, ενώ από το 2019 η παθολογική κλινική Πύργου ξεκινά καθημερινές εφημερίες λόγω συγκέντρωσης ειδικοτήτων στον Πύργο. Επίσης, το 2019 οι διακομιδές ασθενών στην Πάτρα από τον Πύργο μειώνονται.

Φυσικά μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια είναι ξεκάθαρο πως ακολουθείται η στρατηγική της μεταφοράς υγειονομικού προσωπικού από την Αμαλιάδα στον Πύργο, προκειμένου η Ν.Μ. Πύργου να λειτουργήσει ως Νοσοκομείο Νομού. Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον πως εάν συγκρίνουμε τα στοιχεία για τους εξωτερικούς ασθενείς (επείγοντα περιστατικά, τακτικά ιατρεία και συνταγογράφηση) της Ν.Μ. Αμαλιάδας με το Κέντρο Υγείας Γαστούνης για το έτος 2019, η Αμαλιάδα υπολείπεται και εκεί! Συγκριμένα, για το 2019 το υπ. Υγείας δίνει 56.255 εξωτερικούς ασθενείς για τη Ν.Μ. Αμαλιάδας και 65.686 για το Κ.Υ. Γαστούνης.

Ο προϋπολογισμός

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ενδεικτικά πως για το 2020 ο τελικός προϋπολογισμός για τις τρεις Ν.Μ. του Νομού μας (Πύργου, Αμαλιάδας και Κρεστένων) είναι 42.056.842,27. Από αυτά τα 30.179.474,91 αφορούν τον Πύργο, τα 10.039.051,56 την Αμαλιάδα και τα 1.838.315,80 τα Κρέστενα. Δηλαδή, περίπου το 1/4 των χρημάτων του συνολικού προϋπολογισμού δαπανάται σε μονάδες που δεν συμβάλουν ουσιαστικά στην Δημόσια Υγεία της Ηλείας. Σύμφωνα, με τα ίδια στοιχεία αντιστοιχούν 264,5 ευρώ το χρόνο για την υγεία του κάθε Ηλείου πολίτη από το κράτος.

Να σταματήσει το κρυφτούλι

Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία. Οι πολίτες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Ωστόσο οι φορείς όλης της Ηλείας οφείλουν επιτέλους να σταματήσουν να παίζουν κρυφτούλι και να αποφασίζουν όλοι μαζί πως θα επανασχεδιαστεί ο χάρτης της υγείας στον Νομό μας. Αλλιώς θα την πάθουμε ξανά όπως και με τις Σχολές…

Εναλλακτικές προτάσεις για το μέλλον της Ν.Μ. Αμαλιάδας

Η Ν.Μ. Αμαλιάδας είναι ένα Νοσοκομείο που σιγά-σιγά αργοσβήνει. Θα παρακολουθήσουμε ως Νομός την τέλεια διάλυσή του, ή θα κατατεθούν επιτέλους προτάσεις για την χρησιμότητά του.

Το μοναδικό Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας που λειτουργεί κοντά στον Νομό μας είναι αυτό της Πάτρας. Οι εγκαταστάσεις στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας υπάρχουν.

Από το 2019 έχει δημοσιοποιηθεί από την Εθνική Επιτροπή για την Ανάπτυξη και Υλοποίηση της Στρατηγικής για την Ανακουφιστική Φροντίδα στην Ελλάδα σχετική Μελέτη Σκοπιμότητας. Υπάρχει και το νομοθετικό πλαίσιο ήδη από το 2003 με την Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό όρων και προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία “Κέντρων Φροντίδας – Αποθεραπείας Ασθενών με καρκίνο” για να υπάρξει ένα σχετικό κείμενο.

Η Ανακουφιστική Φροντίδα (PalliativeCare) αναπτύχθηκε στα μέσα του 20ου αιώνα στην Αγγλία με πρωτοβουλία της Dame Cicely Saunders. Στόχος της η πρόληψη και η ανακούφιση συμπτωμάτων- ψυχικών και σωματικών – που προκαλεί μία νόσος απειλητική για τη ζωή όπως είναι ο καρκίνος, οι νευρολογικές παθήσεις, η χρόνια καρδιακή-αναπνευστική ανεπάρκεια, οι νεφροπάθειες, η HIV λοίμωξη και η παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας στους ασθενείς, αντιμετωπίζοντας όλες τις παραμέτρους που τους δημιουργούν δυσκολίες.

Σήμερα, η Ανακουφιστική Φροντίδα στην Ελλάδα προσφέρεται αποσπασματικά και σε μικρή κλίμακα.  Σύμφωνα με τη μελέτη υπολογίζεται ότι 120.000 έως 135.000 ασθενείς (το 37% ογκολογικοί)  και οι οικογένειές τους χρειάζονται υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας ετησίως. Περίπου το 95%  θα μπορούσαν να τις λαμβάνουν στο περιβάλλον του σπιτιού τους και μόλις 3,5% θα χρειαστούν νοσηλεία σε εσωτερική δομή.  Απαιτούνται 500 κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών όταν σήμερα υπάρχουν μόλις 9 οι οποίες φιλοξενούνται στη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

Η φέρουσα ικανότητα των κτιρίων του Νοσοκομείου Αμαλιάδας θα μπορούσε να φιλοξενήσει μια τέτοια δομή η εμβέλεια της οποίας θα υπερβαίνει τα όρια της Ηλείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ