Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚώστας Τσαούσης:«Θα την πάθουμε όπως και με τις Σχολές!»

Κώστας Τσαούσης:«Θα την πάθουμε όπως και με τις Σχολές!»

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κάνει έκκληση για συνάντηση και συζήτηση μεταξύ των θεσμοθετημένων φορέων πριν να είναι αργά

«Το Σεπτέμβρη έρχεται κλείσιμο Νοσοκομείων, εμείς τι θα αντιπροτείνουμε;», τονίζει

«Για να γίνει κάτι σε αυτόν τον Νομό, πρέπει να απεμπλακούμε από αυτούς που το μόνο που κάνουν είναι να εξαπατούν τον πολίτη»

«Στην Αμαλιάδα γίνονταν χειρουργεία χωρίς καρδιολόγο και παθολόγο και κάποιοι ήξεραν και δεν μίλαγαν!»

Συνέντευξη στον Μιχάλη Δημητρόπουλο

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστας Τσαούσης, πριν από λίγες ημέρες έφερε στη δημοσιότητα δύο έγγραφα-φωτιά από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Ν.Μ. Αμαλιάδας, σύμφωνα με τα οποία γίνονταν χειρουργεία χωρίς καρδιολόγο και παθολόγο, ενώ οι εφημερίες  ήταν επισφαλής. Μετά τη δημοσιοποίηση τους σταμάτησαν τόσο τα χειρουργεία, όσο και οι εφημερίες στο Νοσοκομείο. Με το θάρρος της γνώμης που τον χαρακτηρίζει απάντησε ξεκάθαρα σε όσες ρωτήσεις του θέσαμε. Ο κ. Τσαούσης βλέπει να έρχεται κλείσιμο του Νοσοκομείου Αμαλιάδας με κυβερνητική απόφαση, κάτι το οποίο θα μας βρει και πάλι… απροετοίμαστους, όπως ακριβώς και με τις Πανεπιστημιακές Σχολές.

Πριν από λίγους μήνες παραβρεθήκατε στο ίδιο πάνελ με τον Διοικητή του Γ/Ν Ηλείας και τον Δήμαρχο Ήλιδας όπου σε συνέντευξη Τύπου στο Συνεδριακό της Αμαλιάδας ανακοινώθηκε πως εν μέσω πανδημίας το Νοσοκομείο Αμαλιάδας θα αναλάβει την χειρουργική και την ορθοπεδική κλινική του Νομού μας. Αυτές οι ανακοινώσεις εφαρμόστηκαν;

Αυτές οι ανακοινώσεις εφαρμόστηκαν μέχρι που μου απέστειλαν στο ιατρείο μου έγγραφα και από τα δύο Νοσοκομεία σύμφωνα με τα οποία η Επιστημονική Επιτροπή και το Επιστημονικό Συμβούλιο ανέφεραν πως στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας λειτουργούσαν  κλινικές χωρίς καρδιολόγους και χωρίς παθολόγους. Εγώ αποκάλυψα τα έγγραφα. Το τι γινόταν πριν δεν μπορούσα να το αποδείξω. Το τι ξέρει κάποιος με το τι μπορεί να αποδείξει είναι διαφορετικό πράγμα. Γιατί το έκανα; Επειδή ο ρόλος του Ιατρικού Συλλόγου είναι να προστατέψει τη δημόσια υγεία και τους πολίτες. Από τη στιγμή που το εξώδικο που αποστείλαμε ως Ι.Σ. ήρθε στη δημοσιότητα, η Διοίκηση έδωσε εντολή και σταμάτησαν στην Αμαλιάδα τόσο τα χειρουργεία, όσο και οι εφημερίες. Διότι υπάρχουν και άλλα έγγραφα. Υπενθυμίζω ότι στις 7 Ιουλίου το ίδιο Επιστημονικό Συμβούλιο με νέο του έγγραφο ανέφερε πως είναι επισφαλής και επικίνδυνες οι εφημερίες!

Τα έγγραφα που φέρατε στη δημοσιότητα ήρθαν σε μία περίοδο που η πανδημία έχει κατά κάποιο τρόπο ανασταλεί και δεν υπάρχει μεγάλη κίνηση στα Νοσοκομεία. Τον καιρό που γέμιζαν τα Νοσοκομεία από ασθενείς κορωνοϊού, γίνονταν δηλαδή χειρουργεία;

Γίνονταν χειρουργεία και κάποιοι ήξεραν και δεν μίλαγαν! Μεταξύ αυτών η κυρία Διοικήτρια της Ν.Μ. Αμαλιάδας που είχε ενημερωθεί από τον Απρίλιο. Οι γιατροί γιατί χειρουργούσαν; Είχαν εντέλλεσθαι; Ενημέρωναν τους ασθενείς τους; Αυτοί λοιπόν οι όψιμοι που βγαίνουν τώρα, ενώ τότε γνώριζαν, θα πρέπει να απαντήσουν γιατί δεν προστάτεψαν τους πολίτες. Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα.

Υπάρχει μία δεδομένη κατάσταση στα Νοσοκομεία του Νομού. Με βάση αυτήν, η λύση είναι να υπάρχουν δύο ισοδύναμα Νοσοκομεία στο Νομό, ή ένα στον Πύργο και τα άλλα να λειτουργούν επικουρικά;

Απαντώ σύμφωνα με την επιστημονική μου κατάρτιση, την ιατρική μου δεοντολογία και την ιατρική μου αξιοπρέπεια: με ενδιαφέρει ο πολίτης να μην πεθαίνει στον δρόμο για την Πάτρα. Το εάν το Νοσοκομείο θα είναι στον Πύργο, αν θα είναι στη Δίβρη, ή αν θα είναι στην Κυλλήνη, ποσώς με αφορά. Δεν με ενδιαφέρει που θα είναι και ούτε θα αναφερθώ στο Μεσολογγάκι κτλ. Αυτά τα λένε αυτοί που έχουν καταστρέψει τον Νομό. Τι έχει ο Νομός μας; Έχει δρόμο; Έχει Νοσοκομείο; Έχει τρένο; Έχει φυσικό αέριο; Έχει τουριστική ανάπτυξη; Έχει δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων; Τι ακριβώς έχει ο Νομός μας;

Τι προτείνετε και τι μπορεί να γίνει λοιπόν;

Για να γίνει κάτι σε αυτόν τον Νομό, πρέπει να απεμπλακούμε από αυτούς που το μόνο που κάνουν είναι να εξαπατούν τον πολίτη. Ο πολίτης είναι χρήστης των υπηρεσιών υγείας, είναι ο αποδέκτης, δεν είναι αυτός που γνωρίζει. Άρα θα πρέπει αν συνεννοηθούμε αυτοί που γνωρίζουμε και να συζητήσουμε τι είδους υγεία και παροχές υγείας θέλουμε στον Νομό. Αν ο καθένας θέλει κάτι διαφορετικό στο Κατάκολο, κάτι άλλο στη Ζαχάρω, κάτι άλλο στη Βάρδα και κάτι άλλο στην Αμαλιάδα, θα είμαστε πάλι έτσι και τα επόμενα 200 χρόνια. Το λέω εδώ και 7 χρόνια που είμαι πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου. Δεν πάει άλλο. Εξαπατούν τους πολίτες. Και δεν αναφέρομαι μόνο τοπικά, αναφέρομαι γενικώς στον Νομό. Πότε έχουν συγκαλέσει όλοι αυτοί όλους όσοι ασχολούνται με την υγεία να συζητήσουν σοβαρά το θέμα της υγείας; Ποτέ! Το να σας κάνω εγώ μία πρόταση -που όντως έχω προτάσεις- λύνει κάποιο θέμα; Μπορεί εσείς να έχετε μία καλύτερη πρόταση. Να μαζευτούμε λοιπόν να συζητήσουμε τις προτάσεις μας. Αυτή την συνάντηση οφείλουμε να την συγκαλέσουμε πρώτα από όλα ως πολίτες και ως θεσμοθετημένοι φορείς. Και δεν εννοώ σωματεία ιδιωτικού δικαίου. Εννοώ τους Ιατρικούς Συλλόγους, της Δημοτικές Αρχές, την Περιφέρεια, τους εκπρόσωπούς μας στο κοινοβούλιο. Να συζητήσουμε λοιπόν αυτοί που γνωρίζουμε το θέμα της υγείας, ώστε να καταλήξουμε σε κάποιες προτάσεις και μετά να φωνάξουμε όλους τους φορείς (δικηγόρους, μηχανικούς, εμπόρους κτλ). Δηλαδή, πρέπει να καταλήξουμε σε επεξεργασμένες προτάσεις και όχι να φτιάχνουμε επιτροπές για τα μάτια του κόσμου.

Κατά καιρούς προκηρύσσονται θέσεις ιατρών στα Νοσοκομεία οι οποίες καταλήγουν άγονες. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στην Ηλεία. Συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Έχουν βρει μια πολύ ωραία διέξοδο. Προκηρύσσουν αθρόα θέσεις γιατρών, διότι γνωρίζουν εκ των προτέρων πως δεν θα καλυφθούν επειδή δεν υπάρχει προσφορά. Ο κ. Καρβέλης πριν από λίγες ημέρες είπε ότι «ευελπιστεί» και ότι είναι αισιόδοξος πως θα υπάρξει «επανεκκίνηση». Μόνο κάτι το οποίο είναι κλειστό επανεκκινείται. Εδώ δεν υπάρχουν γιατροί σε πανεπιστημιακές κλινικές, οι οποίες κινδυνεύουν να κλείσουν.

Ενόψει τέταρτου κύματος κορωνοϊού, αντέχει το σύστημα της υγείας πανελλαδικά και στην Ηλεία;

Αυτό δεν εξαρτάται μόνο από το σύστημα, διότι όσο καλό και να είναι ένα σύστημα, αν οι πολίτες δεν προστρέξουν να εμβολιαστούν και να δημιουργήσουμε ένα ικανό τείχος ανοσίας, τα κρεβάτια θα γεμίσουν.

Ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει ότι Νοσοκομεία που βρίσκονται σε μικρή χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους θα συγχωνευθούν. Επίσης έχει αναφέρει την πρόθεσή του για ΣΔΙΤ σε μονάδες υγείας. Πώς σχολιάζετε τις θέσεις του;

Να ξεκαθαρίσουμε καταρχάς πως τα ΣΔΙΤ δεν αφορούν προσωπικό και ανθρώπινο δυναμικό. Τα ΣΔΙΤ αφορούν εξοπλισμούς. Οποιοσδήποτε λέει κάτι άλλο δεν έχει καταλάβει τι γίνεται. Αυτή τη στιγμή τα ΣΔΙΤ λειτουργούν σε κάποιες μονάδες, αλλά αφορούν μονό εξοπλισμό, στον οποίον γίνεται ένα είδος ενοικίασης και καθορίζεται το ποιος αναλαμβάνει τα έξοδα, τη συντήρηση κτλ. Δεν μπορεί κάποιος ιδιώτης να πάει σε ένα Νοσοκομείο και να πει νοικιάζω αυτή την πτέρυγα και την κάνω π.χ. κλινική.

Σε ότι αφορά τις συγχωνεύσεις. Ακούγεται ήδη πως οι συγχωνεύσεις αυτές θα αφορούν τα Νοσοκομεία της Αμαλιάδας, των Κρεστένων και φυσικά Νοσοκομεία και άλλων Νομών. Εμείς δεν θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση; Δεν πρέπει να διαπραγματευτούμε τι θα πάρουμε στη θέση ενός Νοσοκομείου που είχαμε; Θα το αφήσουμε έτσι ή θα περιμένουμε από τον κάθε ιδιώτη να έρθει να μας χαρίσει ένα μηχάνημα; Γίνονται αυτά τα πράγματα σε σοβαρό ευνομούμενο κράτος; Να αφήνει το κράτος στην τύχη τους, τους πολίτες, και να περιμένουν να τους σώσει ένας ιδιώτης; Γίνονται αυτά στην Αμερική, στον Καναδά, στη Γαλλία; Αυτό προσπαθώ να τους πω. Πρέπει να συζητήσουμε για να ξέρουμε τι θα διεκδικήσουμε. Ας πούμε ότι τα κλείνουν τα Νοσοκομεία. Το Νοσοκομείο του Πύργου είναι ικανό να σηκώσει το βάρος ενός Νομού; Δεν  θα πρέπει να το συζητήσουμε; Είναι κάτι που έρχεται, τώρα τον Σεπτέμβρη. Θα την πάθουμε όπως και με τις Σχολές. Το ξέραμε από πέρυσι το καλοκαίρι ότι θα τις πάρουν τις Σχολές και δεν συζητήσαμε ποτέ σοβαρά τι έχουμε να αντιπροτείνουμε.

Έχει ακουστεί ως πρόταση για την αναβάθμιση της υγείας στην Ηλεία το να γίνει άγονη γραμμή. Θα ήταν μία λύση;

Δεν νομίζω. Γιατί εάν υποθέσουμε πως εσείς είστε γιατρός και δεν ξέρετε που θα βρίσκεστε το πρωί της Δευτέρας, στην Αμαλιάδα ή στον Πύργο, γιατί να έρθετε εδώ και να μην πάτε στην Πάτρα που θα έχετε και ένα μέλλον για την καριέρα σας; Για 100 και 200 ευρώ παραπάνω που δίνει η άγονη γραμμή; Άλλα πράγματα πρέπει να γίνουν. Να έχουμε εξασφάλιση εργασίας, εργασία σε ασφαλές περιβάλλον, να τηρούνται οι νόμοι.

Έχουν χτιστεί πολιτικές καριέρες πάνω στα Νοσοκομεία του Νομού μας;

Οι τελευταίες εκλογές στον Δήμο Ήλιδας έγιναν για το Νοσοκομείο. Γι΄αυτό λέω στους συμπολίτες μου να αναλογιστούν. Εγώ δεν έχω το ρόλο να υποδείξω, αλλά να επισημάνω, να αποκαλύψω, να καταγγείλω, να προστατέψω. Το τελευταίο τους κατόρθωμα είναι ότι προσπαθούν να φέρουν δύο γιατρούς οι οποίοι έχουν δικαιωθεί με δικαστική απόφαση ως γιατροί του ΙΚΑ. Για να παρουσιάσουν έργο! Δύο πνευμονολόγους! Ούτε η Σωτηρία δεν έχει τόσους πνευμονολόγους! Το Νοσοκομείο έχει ανάγκη καρδιολόγου και παθολόγου και όχι μόνο ενός! Τα λέω όλα αυτά γιατί δεν πολιτεύομαι, ούτε αντιπολιτεύομαι. Δεν εκτίθεμαι σε εκλογές για να μη μπορεί να μου προσάψει κανείς ότι τα λέω για του πάρω την ψήφο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ