Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΈνα αξιόλογο εγχείρημα λαμβάνει «σάρκα και οστά»

Ένα αξιόλογο εγχείρημα λαμβάνει «σάρκα και οστά»

Δημιουργία θεματικού πάρκου της πρ. λίμνης Αγουλινίτσας στον παλιό σταθμό ΟΣΕ Ανεμοχωρίου

Τι ανέφεραν στην «ΠΡΩΤΗ» ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Κοινσεπ«Ανιδριάδες Νύμφες»

Ουσιαστική στήριξη του όλου εγχειρήματος από το δήμο Πύργου

Στα «σκαριά» βρίσκεται η δημιουργία θεματικού πάρκου της πρ. λίμνης Αγουλινίτσας, στο χώρο πλησίον του παλιού σταθμού ΟΣΕ στην περιοχή του Ανεμοχωρίου δήμου Πύργου.

Ήδη το προηγούμενο διάστημα έγινε καθαρισμός του χώρου του  σιδηροδρομικού  σταθμού  που χρονολογείται από τις αρχές του προηγούμενο αιώνα και αποτέλεσε κέντρο της  επιβατικής και εμπορικής κίνησης  για την ευρύτερη περιοχή των Κρεστένων.

Το σημαντικό αυτό εγχείρημα το  ξεκίνησε ο πολιτιστικός σύλλογος Ανεμοχωρίου «Άγιος Γεώργιος» και το συνεχίζει  ο δήμος Πύργου σε συνεργασία με την Κοινσεπ  «Ανιδριάδες Νύμφες».

«Ο δήμος Πύργου προχώρησε τη διαδικασία της καθαριότητας του χώρου του σιδηροδρομικού σταθμού και  σε εκείνο το σημείο ο δήμος έχει προχωρήσει διαδικασίες με τη ΓΑΙΟΣΕ , ώστε να του παραχωρηθεί ο χώρος του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού και μαζί με την Κοινσεπ  Ανεμοχωρίου,  να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το θεματικό πάρκο  της πρ.  λίμνης Αγουλινίτσας.  Εκεί θα αναδείξουμε την ιστορία  της λίμνης  Αγουλινίτσας μαζί με τη σύνδεση με τη λίμνη Καϊάφα που είναι  ένας εν ενεργεία υγρότοπος και συγχρόνως θα κάνουμε ένα χώρο πολιτισμού και παιδείας, που λείπει από το σύνολο του δήμου.  Γι’ αυτό το σημείο ετοιμάζουμε την μελετητική ωριμότητα με αρχιτέκτονα από το Πολυτεχνείο της Πάτρας και ετοιμάζουμε επίσης και τη μελετητική ωριμότητα , σε συνεργασία και με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Πύργου, ώστε μέχρι τέλη Ιουλίου να έχουμε πλήρη μελετητική ωριμότητα  για το τι θα πάει μέσα σε αυτό το χώρο των 4,5 περίπου στρ.

Είναι ένα κτίριο του 1901 ο σιδηροδρομικός σταθμός ο οποίος θα παραμείνει όπως είναι σαν κτίριο, απλώς θα αναδείξουμε το κτίριο με την ταυτότητα από το 1901 και το 1927 που δημιουργήθηκε η δεύτερη πλευρά  και το βασικότερο απ’ όλα είναι ότι δεν θα πειράξουμε καθόλου  την ταυτότητα του σταθμού. Απλώς θα αναδείξουμε έναν χώρο πολιτισμού και παιδείας. Συγχρόνως α δημιουργηθεί και περιβαλλοντική ομάδα για τη λίμνη Αγουλινίτσας και Καϊάφα, με μια νεώτρερη σύνδεση πως αυτός ο χώρος θα γίνει περιβαλλοντικό πάρκο» ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ» ο γραμματέας του πολιτιστικού συλλόγου και της Κοινσέπ κ. Γιώργος Σαραντόπουλος.

Η πρόταση

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η πρόταση μεταξύ άλλων  περιλαμβάνει τη δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου και θεματικών σημείων με την ιστορία του τόπου, παραδοσιακό καφενέ με ελληνική κουζίνα, κατάστημα αναμνηστικών, χώρο σεμιναρίων με υπαίθριο θεατράκι, παιδική χαρά και όργανα γυμναστικής εξωτερικού χώρου, κτίριο για περιβαλλοντική εκπαίδευση, χώρο ξεκούρασης σε κιόσκια με παγκάκια, ποδηλατοδρόμους κ.α.

«Οι ιδέες υλοποιούνται όταν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν σε αυτές τις ιδέες. Σήμερα από αυτό τον χώρο, των κτιρίων του πρώην  Σταθμού Ανεμοχωρίου, ξεκινάει μια προσπάθεια, δημιουργούνται οι βάσεις  για τη  δημιουργία ενός θεματικού πάρκου το οποίο θα αναδείξει την ευρύτερη περιοχή η οποία περιλαμβάνει τις εκβολές του μυθικού ποταμού Αλφειού, τη πρώην λίμνη Αγουλινίτσας και αγγίζει τα θεραπευτικά  ύδατα της λιμνοθάλασσας του Καϊάφα. Ευελπιστούμε να γίνει εν ευθέτω χρόνω ένας χώρος όπου θα είναι το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης τόσο για  τους συμπολίτες μας όσο και για επισκέπτες από την υπόλοιπη Ελλάδα. Η συνεργασία της Κοινσεπ “Ανιγριάδες Νύμφες” και του Δήμου Πύργου θα επιφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η ιδέα των μελών της Κοινσεπ δε θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί αν ο Δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος δεν πίστευε ότι η ιδέα δεν είναι μόνο απλά εφαρμόσιμη αλλά και υλοποιήσιμη. Ο κ. Αντωνακόπουλος άλλωστε  έχει δείξει τις ευαισθησίες του όσον αφορά τη διαχείριση του περιβάλλοντος και τη προστασία αυτού. Κύριε Δήμαρχε σας ευχαριστώ, όπως ευχαριστώ και το επιτελείο σας, και σας υπόσχομαι ότι αυτή η ιδέα με τη δική σας βοήθεια θα πάρει σάρκα και οστά  σε σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ» ο πρόεδρος της  Κοινσεπ “Ανιγριάδες Νύμφες” Γεώργιος Μπακογιαννης.

Ο πρόεδρος της  Κοινσεπ “Ανιγριάδες Νύμφες”  κ. Γεώργιος Μπακογιαννης.

Ο γραμματέας του πολιτιστικού συλλόγου Ανεμοχωρίου, καθώς και της Κοινσέπ κ. Γιώργος Σαραντόπουλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ