Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΈντονη αγωνία επικρατεί στους σταφιδοπαραγωγούς

Έντονη αγωνία επικρατεί στους σταφιδοπαραγωγούς

Αναφορικά με τη διάθεση της νέας εσοδείας σταφίδας, λόγω και των αποθεμάτων του προϊόντος

Αναγκαία χαρακτηρίζεται η εφαρμογή προγράμματος απόσυρσης των πλεονασμάτων, εκ μέρους της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών

Για «εμπορικά παιχνίδια γύρω από το προϊόν», κάνουν  λόγο εξαγωγείς σταφίδας

Τι δήλωσαν στην «ΠΡΩΤΗ»  εμπλεκόμενοι  φορείς, έμποροι  και εκπρόσωποι  των παραγωγών

Έντονη ανησυχία επικρατεί  στους σταφιδοπαραγωγούς και στην Ηλεία, αναφορικά με  τη διάθεση  της νέας εσοδείας του προϊόντος, την ώρα που  υπάρχουν  πλεονάσματα σταφίδας τα οποία παραμένει αβέβαιο εάν θα διατεθούν στην αγορά.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει  αντιπαραθέσεις μεταξύ των εκπροσώπων της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών (που έχει στη διάθεσή της τα πλεονάσματα) και  εξαγωγέων  σταφίδας που κάνουν λόγο για «εμπορικά παιχνίδια γύρω από το προϊόν».

Για το θέμα που έχει ανακύψει ο πρόεδρος της Παναιγιάλειου Ένωσης κ. Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, απέστειλε πρόσφατα έγγραφο στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με το οποία ζητάει      την εφαρμογή προγράμματος απόσυρσης των πλεονασμάτων, ενός ανάλογου του προγράμματος για τον οινοποιητικό τομέα που θα προστατεύσει την τιμή του παραγωγού από την αδιαμφισβήτητα μεγάλη κρίση που έρχεται σε τέσσερες μήνες.

Από την άλλη πλευρά εξάλλου, παρεμβάσεις για το  θέμα έγιναν από τα Επιμελητήρια Αχαΐας και Ηλείας, τα οποία με κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζουν πως  «αν αποζημιωθεί από το Δημόσιο,  ένα προϊόν (επιδοτούμενο από την Ε.Ε.) που πιθανόν έμεινε αδιάθετο στις αποθήκες μιας Ανωνύμου Εταιρείας που λειτουργεί ως εμπορική και όχι ως Ένωση Συνεταιρισμών, τότε προκαλεί σημαντική στρέβλωση στην αγορά, σε βάρος άλλων επιχειρήσεων των περιοχών μας και βεβαίως δημιουργεί κακό προηγούμενο και για άλλους κλάδους…».

Δηλώσεις  για το πρόβλημα που έχει προκύψει γύρω από τη διάθεση του προϊόντος, έγιναν στην «ΠΡΩΤΗ» και από εκπροσώπους  των παραγωγών, οι οποίοι ζητούν να διατηρηθεί σταθερή η τιμή της σταφίδας, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν  δυναμικές κινητοποιήσεις εκ μέρους των αγροτών.

Δηλώσεις  στην «ΠΡΩΤΗ» για τη διάθεση της σταφίδας

Μιλτ. Σταυρόπουλος , Διευθύνοντας Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδας Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης

«Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών που είναι ο μεγαλύτερος  εξαγωγέας σταφίδας  της χώρας μας  με μερίδιο αγοράς περίπου στο 60% των συνολικών εξαγωγών έχει αναλάβει έγκαιρα πρωτοβουλία ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας,   προκειμένου ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του για να αποφευχθούν αυτά τα εμπορικά σενάρια που επεξεργάζονται κάποιοι με προφανείς σκοπούς και τα οποία θα επιφέρουν την εγκατάλειψη της σταφιδοκαλλιέργειας. Πρέπει επίσης να αναφέρω ότι την προσπάθειά μας αυτή στηρίζουν και ιδιωτικές εξαγωγικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για το μέλλον της σταφίδας και όλοι μαζί επιτυγχάνουμε εκπροσώπηση του προϊόντος πολύ πάνω από το 70%.Σχεδόν καθολική θα έλεγα είναι επίσης και η στήριξη των Οργανώσεων Παραγωγών και Αγροτικών Σταφιδικών Συνεταιρισμών,   που επιθυμούν την στήριξη της σταφίδας με την απόσυρση των πλεονασμάτων καθώς αντιλαμβάνονται τι τους επιφυλάσσουν σε τρείς μήνες …

Η λύση είναι υλοποίηση από την πολιτεία προγράμματος ανάλογου του Οινοποιητικού κλάδου. Το πρόγραμμα αυτό στήριξε με επιτυχία τις Οινοποιητικές Επιχειρήσεις με την απόσυρση των πλεονασμάτων «Απόσταξη κρίσης» και τους παραγωγούς με τον «πράσινο τρύγο». Η νέα παραγωγή  που έρχεται επίσης είναι πολύ καλή , κάτι που θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Είναι δηλαδή απολύτως βέβαιο ότι οι τιμές θα καταρρεύσουν στην κυριολεξία και είναι  ντροπή μερικοί να προσπαθούν με τεχνάσματα να οδηγήσουν τα πράγματα εκεί για ιδιοτελή συμφέροντα και από την άλλη πλευρά ένας παραγωγικός κόσμος να  πηγαίνει στην ανέχεια. Γιατί όλοι καταλαβαίνουν  ότι όταν υπάρχουν αποθέματα  δεν θα πει κανένας ότι θα αυξηθούν οι τιμές, αλλά το αντίθετο. Θα γίνει ένας φαύλος κύκλος, με αποτέλεσμα ούτε από την αγορά απορροφάται και οι τιμές θα κατρακυλήσουν.

Γι’ αυτό λέμε, έγκαιρα μέτρα σημαίνει λιγότερο κόστος για το κράτος και σωτηρία  για το προϊόν που δεν αντιμετώπισε πρόβλημα μέχρι σήμερα που τώρα αντιμετωπίζει ένεκα της πανδημίας. Υπάρχει κραυγή αγωνίας  γιατί τώρα εξυπηρετούνται τα συμφέροντα 2-3 επιχειρηματιών  και καταστρέφονται χιλιάδες παραγωγοί. Η σταφίδα πρέπει να αποσυρθεί τώρα, διαφορετικά τα πράγματα θα πρέπει να είναι μη αναστρέψιμα».

Κωνσταντίνος Κοροντζής, υπεύθυνος εξαγωγικής εταιρείας «Αφοί Κοροντζή ΙΚΕ»

«Μετά και την επιστολή που απέστειλαν από κοινού τα Επιμελητήρια Αχαΐας και Ηλείας προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με το αίτημα της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών για  αποζημίωση για τα αποθέματα κορινθιακής σταφίδας εσοδείας 2020, εντείνονται πλέον οι  διαμαρτυρίες από μεταποιητές-εξαγωγείς κορινθιακής σταφίδας των περιοχών μας, οι οποίοι επικαλούνται αθέμιτες πρακτικές από την εν λόγω Ανώνυμη Εταιρεία Ταυτόχρονα οι αρμόδιοι  εμπορικοί φορείς υποστηρίζουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την ενίσχυση του συνόλου των επιχειρήσεων των περιοχών μας. Στα πλαίσια αυτά, στηρίζουν τον θεμιτό και υγιή ανταγωνισμό μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων.

Παράλληλα δε αν αποζημιωθεί από το Δημόσιο,  ένα προϊόν (επιδοτούμενο από την Ε.Ε.) που πιθανόν έμεινε αδιάθετο στις αποθήκες μιας Ανωνύμου Εταιρείας που λειτουργεί ως εμπορική και όχι ως Ένωση Συνεταιρισμών, τότε προκαλεί σημαντική στρέβλωση στην αγορά, σε βάρος άλλων επιχειρήσεων των περιοχών μας και βεβαίως δημιουργεί κακό προηγούμενο και για άλλους κλάδους.

Η πολιτεία αν θέλει να βοηθήσει τους παραγωγούς θα πρέπει να τους δώσει απευθείας χρήματα, για να πληρωθούν εκείνοι που δεν μπόρεσαν να πουλήσουν τις σταφίδες. Διότι κάποιοι  παίζουν εμπορικό παιχνίδι, πηγαίνουν σε διάφορες περιοχές και αγοράζουν σταφίδες. Οι σταφίδες που έχουν στα χέρια τους δεν είναι μελών τους, αλλά από την ελεύθερη αγορά. Από την πλευρά μας εμείς οι εταιρείες  δεν έχουμε  αποθεματικά».

Αθαν. Βομπίρης, πρόεδρος ΟΑΣΗ

«Εμείς σαν Ομοσπονδία βλέπουμε  ότι προσπαθούν με κάθε τρόπο να δικαιολογήσουν  τη μείωση της τιμής που θα έχουμε το επόμενο διάστημα.  Υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα που όμως μπορεί να το διαχειριστεί  η κυβέρνηση για να μην πέσει η τιμή της σταφίδας. Σε περίπτωση  όμως που αυτή πέσει, δεν συμφέρει να καλλιεργεί κανείς, οπότε θα χαθεί προϊόν αυτό. Υπάρχουν ήδη τα μεγάλα προβλήματα  που  έχουν οι παραγωγοί με την ξήρανση και τα υπόλοιπα, γι’ αυτό τόσα χρόνια και εμείς ζητάμε κατώτερες εγγυημένες τιμές στη σταφίδα. Τιμή παρέμβασης δηλαδή και μας σφυρίζουν  όλες οι κυβερνήσεις αδιάφορα πάνω σε αυτό.  Αν δεν γίνουν συνεταιρισμοί με τη στήριξη του κράτους  και όχι των παραγωγών και όχι ομάδες παραγωγών σαν αυτές που υπάρχουν και συνεταιρισμοί που δουλεύουν για να κουβαλάνε στους εμπόρους. Να γίνεται μεταποίηση  κεντρικά  και στη σταφίδα. Τη συγκεκριμένη στιγμή η κυβέρνηση θα πρέπει, εφόσον  η σταφίδα κινδυνεύει να μείνει αδιάθετη  να την αγοράσει το κράτος και να τη βάλει στα σχολεία, στο στρατό, στις δομές  στα γηροκομεία, παντού. Είναι ένας τρόπος  να μην πέσει η τιμή και όχι χωματερές, πράσινοι τρύγοι κ.α.

Άλλοι έμποροι λέμε να μας δώσουν 1 ευρώ εμάς και να πάρουμε τα υπόλοιπα από το κράτος.  Όμως θα μας δώσουν το ένα ευρώ  αλλά θα την πουλήσουν καλά τη σταφίδα.  Μαλώνουν δήθεν μεταξύ τους τώρα , αλλά όταν τσακώνονται αυτοί θα την πληρώσουμε εμείς.

Εμείς δεν τα βάζουμε,  αλλά ούτε είμαστε φίλοι  με κανέναν. Εμείς θεωρούμε ότι το κράτος πρέπει να αναλάβει τις  ευθύνες του πάνω σε αυτό. Προτάσεις για συνεταιρισμούς και σταφίδες έχουμε κάνει επανειλημμένα. Κλείσανε τον ΑΣΟ, διαλύσανε τις Ενώσεις με τις πελατειακές σχέσεις και έπαιρναν τα λεφτά από τα ταμεία και τα δίνανε σε  χρεωκοπημένες οργανώσεις και μετά τα χαρίσανε. Εμείς αν  τολμήσουν  να ρίξουν τη σταφίδα χαμηλά, θα μας βρουν  στο δρόμο. Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό, θα κάνουμε και ανοιχτές συσκέψεις στα σταφιδοχώρια με τα θέματα  το επόμενο, αλλά είμαστε σε επικοινωνία και  με τους αγροτικούς συλλόγους Αιγίου, Μεσσηνίας κλπ.».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ