Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Πόλο έλξης» για χιλιάδες επισκέπτες

«Πόλο έλξης» για χιλιάδες επισκέπτες

Αποτελούν οι καταρράκτες Νεμούτας, που απαιτούν ωστόσο την κατάλληλη αξιοποίηση…

Ανασταλτικοί παράγοντες   οι δρόμοι πρόσβασης και η παραμονή των τουριστών

«Πόλο έλξης»  για χιλιάδες  επισκέπτες  από την Ηλεία, αλλά και γενικότερα, αποτελούν οι καταρράκτες στη Νεμούτα. Οι οποίοι ωστόσο απαιτούν  την κατάλληλη αξιοποίηση  προκειμένου να  καταστούν ως σημαντικός τουριστικός προορισμός.

Ένα από τα πρώτα «εμπόδια» που θα συναντήσει κάποιος που επιθυμεί να επισκεφτεί τους καταρράκτες, από την τοπική κοινότητα Νεμούτας. Είναι ο δρόμος που σε πολλά σημεία του είναι χωμάτινος, ενώ σε άλλα τσιμεντένιος και ασφάλτινος!

Το γεγονός αυτό έχει σαν συνέπεια να ταλαιπωρούνται οι επισκέπτες, ειδικά σε περιόδους που υπάρχουν μαζικές εξορμήσεις, λόγω εορτών, αργιών κλπ.

Επίσης  στον περιβάλλοντα χώρο που βρίσκονται οι πιο προσβάσιμοι καταρράκτες, δεν υπάρχει η κατάλληλη αξιοποίηση. Με αποτέλεσμα οι τουρίστες  να μην μπορούν να βρουν κατάλληλα σημεία ή στέκια προκειμένου να έχουν άνετη παραμονή στην περιοχή.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο το εντυπωσιακό πράγματι περιβάλλον, το οποίο διαπερνάει ο ποταμός Ερύμανθος. Παραμένει  φυσικό, χωρίς να παρουσιάζει  τις …γνωστές ανθρώπινες αλλοιώσεις.

Θα μπορούσε βέβαια η αξιοποίηση να είναι ήπιας μορφής και να ριχθεί μεγάλος βάρος   στην πρόσβαση προς τους καταρράκτες.

42 χλμ από τον Πύργο

Οι εντυπωσιακοί καταρράκτες βρίσκονται σχεδόν 42 χλμ από τον Πύργο, κοντά στη Νεµούτα. Που είναι χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 560 µ. πλάι στον ποταμό Ερύµανθο- ο οποίος όπως και ο Λάδωνας είναι παραπόταμος του Αλφειού ποταμού.

Ολόκληρη η πεζοπορική διαδρομή ακολουθεί το µονοπάτι Μ3, που ξεκινά από το Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης (κοντινό χωριό) κι έχει µήκος 12 χλµ. Βαδίζει στα χνάρια του μυθικού ήρωα Ηρακλή, ο οποίος πραγματοποίησε στην περιοχή τον τέταρτο από τους δώδεκα άθλους του. Ο μύθος λέει για τον Ερυµάνθιο Κάπρο, ένα μυθικό αγριογούρουνο που συµβόλιζε τη µανία του ποταμού όταν φούσκωναν τα νερά του και προκαλούσε καταστροφές.

Το μονοπάτι Μ3 μετά το δάσος µπαίνει στο φαράγγι όπου το σκηνικό γίνεται σχεδόν τροπικό. Με οργιώδη βλάστηση και ίχνη άγριας ζωής. Κομβικό σημείο έπειτα από πολύωρο περπάτημα. Ένα πέτρινο γεφύρι όπου οδηγεί στη ρεµατιά του Χαρατσαρίου με τους 13 καταρράκτες  και στη ρεµατιά του Άµπουλα με άλλους 16 καταρράκτες !

Υπάρχει όμως και η εύκολη διαδρομή, για όσους θέλουν να αποφύγουν την πεζοπορία.

Ένας καλής βατότητας ακόμη και για συμβατικά αυτοκίνητα χωματόδρομος (3 χλµ) οδηγεί από τη Νεμούτα προς το χωριό Ελαία. Και τη μεταλλική γέφυρα του Ερύμανθου ποταμού, όπου πολύ κοντά βρίσκεται ένας από τους εντυπωσιακότερους καταρράκτες της περιοχής.

Λίγα μέτρα πριν τη γέφυρα ξεκινά μονοπάτι πλάι στη μικρή όχθη του ποταμού που σε λίγα λεπτά οδηγεί μέσα στο φαράγγι και σε ένα ονειρεμένο τοπίο.

Ταμπέλες δεν υπάρχουν. Το σημάδι που οριοθετεί το μονοπάτι είναι ένα ξύλινο γεφυράκι και τα µεταποιηµένα καρούλια της ∆ΕΗ -πλήρως ενταγμένα στο φυσικό περιβάλλον- που χρησιμεύουν για ξύλινα τραπεζάκια.

Στην πινακίδα αναγράφονται οι εξής πληροφορίες για το δάσος Φολόης και το φαράγγι του Ερύμανθου ποταμού:

Αφετηρία του μονοπατιού είναι το Κέντρο Πληροφόρησης-Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης που βρίσκεται στη διασταύρωση του δρόμου Αρχαίας Ολυμπίας προς την εθνικό οδό Πατρών -Τρίπολης (ή αλλιώς “111”) με το χωριό Κούμανι.

Το μυθικό δρυοδάσος της Φολόης είναι μία προστατευόμενη περιοχή από το δίκτυο NATURA 2000. Βρίσκεται σε υψόμετρο 688μ. στο όρος Φολόη Ηλείας και καταλαμβάνει έκταση 33.000 στρεμμάτων. Η διέλευση των ποταμών Ερύμανθου και Λάδωνα δημιουργεί ένα μοναδικό περιβάλλον. Είναι το μοναδικό αυτοφυές δάσος πλατύφυλλης δρυός στα Βαλκάνια με γηραιές συστάδες με βελανιδιές. Θεωρείται μία από τις 196 σημαντικές περιοχές για πουλιά στην Ελλάδα από το δίκτυο NATURA 2000”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ