Συνεδριάζουν οι ειδικοί για τα σχολεία – Ανοίγουν τη Δεύτερα με αυξημένα τεστ – Οι αλλαγές στα πρωτόκολλα

222

Η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις θα συνοδευτεί με αλλαγή στα πρωτόκολλα – Οι ειδικοί που υποστηρίζουν το άνοιγμα των σχολείων θέτουν ως προϋπόθεση για τη διά ζώσης λειτουργία τους τη διενέργεια τριών (αντί για δύο) self test την εβδομάδα από τους μαθητές – Μετά τις 5 οι επίσημες ανακοινώσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών. Το κύριο θέμα συζήτησης είναι το άνοιγμα των σχολείων ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις πρόκειται να γίνουν μετά τις 5 το απόγευμα. Την ίδια ώρα, η απόφαση της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου είναι ειλημμένη και πλέον το μόνο που μένει να οριστικοποιηθούν είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα τεθούν σε ισχύ. 

Πάντως στις τάξεις των επιστημόνων υπάρχει διάσταση απόψεων. Και αυτό διότι κάποιοι ειδικοί θεωρούν πως οι εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές θα αποτελούν έξτρα ενεργοποιημένες υγειονομικές βόμβες για τη μετάδοση κορωνοϊού από τα σχολεία στα σπίτια καθώς είναι στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η λειτουργία των σχολείων δεν θα αποτελέσει περαιτέρω επιδημιολογική επιβάρυνση καθώς οι μαθητές είναι η ομάδα που υποβάλλεται στον πλέον συστηματικό και δομημένο έλεγχο, μέσω του self test και του rapid test, επί μήνες.

Σημειώνεται πως το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης στα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 χρόνων δεν είναι υψηλό, φτάνοντας το μέγιστο στο 50% στην ηλικιακή ομάδα των 17χρονων και έχοντας μείωση 5%-10% για κάθε ηλικιακή υποομάδα από 17 και κάτω. Στα 12χρονα παιδιά για παράδειγμα το ποσοστό εμβολιασμού είναι μόλις 15% και στα 15χρονα φτάνει το 30%.

Τα δε  παιδιά ηλικίας 5-11 χρόνων, δηλαδή της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και του δημοτικού σχολείου είναι στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστα, καθώς από τα περίπου 750.00, έχουν εμβολιαστεί μόλις τα 21.500.

Οι ειδικοί που υποστηρίζουν το άνοιγμα των σχολείων θέτουν ως προϋπόθεση για τη διά ζώσης λειτουργία τους τη διενέργεια τριών (αντί για δύο) self test την εβδομάδα από τους μαθητές. Επιπρόσθετα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ζητούν να ισχύουν νέοι κανόνες σε περίπτωση θετικού κρούσματος στην τάξη και να υποβάλλεται σε τεστ το σύνολο των συμμαθητών (εμβολιασμένοι και μη) σε τακτικό έλεγχο, καταργώντας το σύστημα «σταυρός» – που περιόριζε το καθημερινό testing μόνον σε εκείνα τα παιδιά που κάθονταν στο μπροστινό και  στο πίσω θρανίο ή στο πλάι του επιβεβαιωμένου κρούσματος. 

Εντούτοις, αρκετοί ειδικοί -εντός και εκτός της Επιτροπής- εκφράζουν δεύτερες σκέψεις επιμένοντας πως πρέπει να μετατεθεί για τουλάχιστον μία εβδομάδα το άνοιγμα των σχολείων -δηλαδή, να επαναλειτουργήσουν στις 17 του μήνα ή και στις 24-, ώστε να υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα σχετικά με την διασπορά του ιού μετά την εορταστική περίοδο.

Παράλληλα υποστηρίζουν πως επειδή το 5ο κύμα αναμένεται να κορυφωθεί σε συντομότερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με τα προηγούμενα λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της Omicron τη λύση της τηλεκπαίδευσης  για περιορισμένο χρονικό διάστημα.