Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΜετά την πτώση τεράστιων βράχων που κυριολεκτικά «έγλυψαν» την ιστορική εκκλησία της...

Μετά την πτώση τεράστιων βράχων που κυριολεκτικά «έγλυψαν» την ιστορική εκκλησία της Παναγίας: Σε κίνδυνο βρίσκεται η Ιερά Μονή Σεπετού

Κλιμάκιο του τμήματος Γεωλογίας έκανε αυτοψία στη Μονή, κατόπιν προσκλήσεως του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Την επίσπευση των παρεμβάσεων εκ μέρους της Περιφέρειας, ζητούν ο Μητροπολίτης Ολυμπίας-Τριφυλίας, εμπλεκόμενοι φορείς και οι υπεύθυνοι της Ι.Μ.

SOS” εκπέμπει η ιστορική Ιερά Μονή Σεπετού, μετά από τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το προηγούμενο έτος και από καθαρή τύχη, δεν υπήρξαν  δυσάρεστες επιπτώσεις  όσον αφορά την εκκλησία της Παναγίας, καθώς και τους πιστούς.

Η πτώση των βράχων μεγάλου διαμετρήματος έγινε στα τέλη του Γενάρη του 2020 και έκτοτε το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει στην Ι.Μ. Σεπετού,  η ίδρυσή της οποίας τοποθετείται στην περίοδο 1150-1200, δηλαδή στα χρόνια της πατριαρχίας του Ιωάννη Ι΄ Καματηρού. 

Οι βράχοι συγκεκριμένα χτύπησαν στην κορνίζα της εκκλησίας καθώς και στην άκρη του τρούλου, περνώντας κυριολεκτικά «ξυστά» από την ιστορική εκκλησία, την οποία κάθε χρόνο επισκέπτονται χιλιάδες πιστοί.

Μετά από αυτή την εξέλιξη και κατόπιν προσκλήσεως του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, την Ι.Μ. Σεπετού επισκέφτηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους κλιμάκιο του τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών,  αποτελούμενο από τους Καθηγητές κ. Κωνσταντίνο Νικολακόπουλο (ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την περιοχή)  και Ιωάννη Κουκουβέλα και πραγματοποίησε αυτοψία στη Μονή Σεπετού που επλήγη από βραχοπτώσεις.

Οι καθηγητές Γεωλογίας διενήργησαν προκαταρκτικές μετρήσεις και έλαβαν αεροφωτογραφίες υψηλής ανάλυσης με τη χρήση ΣμηΕΑ (drone).

Οι βραχοπτώσεις στη Μονή Σεπετού περιελάμβαναν ασβεστολιθικά τεμάχη της Ενότητας Πίνδου με όγκο από μερικά κυβικά εκατοστά έως κυβικά μέτρα. Τα τεμάχη αυτά προκάλεσαν ζημιές στην σκεπή του ιερού Ναού και σε ένα μικρό μπαλκόνι.

Μεγάλοι βράχοι έφτασαν στον κήπο της Μονής και σύμφωνα με τους επιστήμονες  «από τύχη δεν προκλήθηκαν μεγαλύτερες ζημιές και δεν υπήρξαν  ανθρώπινα θύματα»!

Επίσης το προϋπάρχον προστατευτικό συρματόπλεγμα έχει υποστεί ζημιές από την πρόσφατη ή και παλαιότερες βραχοπτώσεις και πλέον μπορεί να συγκρατήσει μόνο πολύ μικρά θραύσματα ασβεστολίθων.

Εξάλλου στις 25/9/21 (περασμένο Σάββατο) και ενόψει του φθινοπώρου που θα αρχίσουν εκ νέου οι βροχοπτώσεις, πραγματοποιήθηκε νέα αυτοψία στο χώρο από κλιμάκιο επιστημόνων του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Το επιστημονικό προσωπικό του Π.Π., με ιδία πρωτοβουλία και διάθεση προσφοράς στην κοινωνία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, συνεχίζει την παρακολούθηση του φαινομένου. Χρησιμοποιώντας ειδικό υπερσύγχρονο εξοπλισμό του Εργαστηρίου ΓΣΠ και Τηλεπισκόπησης έκανε αποτύπωση της Μονής και ολόκληρης της υπερκείμενης πλαγιάς. Πιο συγκεκριμένα, προχώρησε σε συνδυαστική αποτύπωση με Επίγειο Σαρωτή Λέιζερ και με ΣμηΕΑ (drone) με σκοπό τη δημιουργία τρισδιάστατης χαρτογράφησης τόσο της Μονής όσο και της πλαγιάς. Επισημαίνεται ότι η συγκριμένη συνδυαστική μέθοδος 3Dαποτύπωσης παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης του φαινομένου με ακρίβεια χιλιοστών. Το θέμα αυτό χρειάζεται παρακολούθηση και σε πρώτη φάση πιστεύω μια ενίσχυση του πλέγματος είναι απαραίτητη» ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ» ο κ. Νικολακόπουλος.

Δηλώσεις  για την Ι.Μ. Σεπετού

Αναφορικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην εκκλησία της Παναγίας Σεπετού, ο σεβ. Μητροπολίτης Ολυμπίας-Τριφυλίας κ. Χρυσόστομος, δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ» πως υπήρξαν προβλήματα με βραχώδεις κατολισθήσεις από τη Β.Α. πλευρά, ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός πως τα νερά δεν βγαίνουν από το συγκεκριμένο σημείο.

Από την πλευρά του εξάλλου ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος εξήγησε πως «η  Περιφέρεια δείχνει διαρκές ενδιαφέρον και αναζητεί τρόπους προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση, πιθανότατα μέσω εργολαβίας που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Επίσης ο αντιδήμαρχος  Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Μιλτ. Γεωργακόπουλος τόνισε πως αρμόδια για το  πρόβλημα είναι η περιφέρεια, επισημαίνοντας πως με έγγραφο που έκανε η Δ.Α. ήλθαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Πατρών, προκειμένου να δουν από κοντά  την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Εξάλλου η ηγουμένη της Ι.Μ. Θεοκτίστη Ασημακοπούλου υπογράμμισε στην «ΠΡΩΤΗ» πως όσο  θα επιδεινώνεται ο καιρός τα πράγματα θα γίνονται όλο και πιο δύσκολα, ενώ για πολλά χρόνια  ιερέας στην εκκλησία της Παναγίας Σεπετού π. Γιώργης ανέφερε ότι  «υπάρχει  κίνδυνος και αν δεν το προσέξουμε θα  γίνει ζημιά. Να γίνει όσο το δυνατόν σύντομα η προστασία πάνω από το Ναό».

Ο π. Γιώργης εξάλλου συμπλήρωσε  ότι  «το θεωρώ ένα μήνυμα της Παναγίας που έπεσε το βουνό από πέτρες απέξω, γιατί αν τα βράχια έπεφταν πάνω στην εκκλησία  ο τρούλος θα πήγαινε μέσα…»

Σχετικό βίντεο έχει αναρτηθεί και στο youtube: https://www.youtube.com/watch?v=F_KdQN1nOF4

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ