Κορωνοϊός: Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για την ομάδα 35-39 ετών με όλα τα εμβόλια

Από αύριο Τετάρτη, 26 Μαΐου, ανοίγει η πλατφόρμα για πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια της ηλικιακής ομάδας 35-39 ετών. Όπως ανακοίνωσε χθες το απόγευμα, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Επιπλέον, η διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων από νόσηση με κορονοϊό, είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτή που πιστεύαμε αρχικά και μάλιστα πάνω από 12 μήνες.

Για το λόγο αυτό, όπως είπε η Μαρία Θεοδωρίδου. Θα χορηγείται μία δόση εμβολίου σε διάστημα από 6 έως 12 μήνες μετά την περίοδο της νόσησης.

«H διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του ιού σε άτομα που είχαν νοσήσει αποδείχτηκε μεγάλης διάρκειας. Μεγαλύτερης από αυτή που πιστεύαμε αρχικά. Δίνει διάρκεια μεγαλύτερη από τους 12 μήνες. Έτσι αποφασίστηκε η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος με μία δόση εμβολίου. Ο χρόνος που αποφασίστηκε για να δοθεί η δόση είναι 6 έως 12 μήνες», ανέφερε η καθηγήτρια.

Η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι ορισμένα άτομα ταλαιπωρούνται από τις συνέπειες της πρώτης δόσης εμβολιασμού. Μάλιστα πολλοί ακυρώνουν τη δεύτερη δόση και αυτό δεν είναι καθόλου σωστό. Βέβαια σημείωσε ότι είναι ελάχιστες οι σχετικές ακυρώσεις.

Επίσης εμμένει και στην άποψη να μην αλλάζει το εμβόλιο στη δεύτερη δόση.

Από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ακόμη ότι σήμερα θα ξεπεράσουμε τις 5.000.000 εμβολιασμούς. Με περισσότερους από 1.800.000 πολίτες να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 17,2%».

Ανέφερε ότι περίπου 2.100.000 πολίτες έλαβαν εμβόλιο της pfizer, 740.000 με AstraZeneca, 307.000 με Moderna και περίπου 80.000 με Johnson & Johnson.

Σχετικά με τα ποσοστά των εμβολιασμένων συμπολιτών μας, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι:

στην ηλικιακή ομάδα 40-44 έχει ολοκληρωθεί ήδη ο εμβολιασμός του 21% του εν λόγω πληθυσμού με μία δόση και με βάση τα ραντεβού φτάνει στο 45%.

Επόμενες ηλικίες

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού και με τα τέσσερα εμβόλια για την ηλιακή ομάδα 40-44 ετών, η οποία σημείωσε μάλιστα ρεκόρ συμμετοχών, με πάνω από εκατό χιλιάδες ραντεβού να έχουν προγραμματιστεί κατά το πρώτο εικοσιτετράωρο.

Βέβαια τα ραντεβού δεν είναι όλα άμεσα, καθώς οι πολίτες επιλέγουν το εμβόλιο που θέλουν και παίρνουν ημερομηνίες ακόμη και στο τέλος Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός όλων των κατοίκων σε 36 νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων.

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ