Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΥποστελέχωση και αποχωρήσεις ιατρών

Υποστελέχωση και αποχωρήσεις ιατρών

Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα με τους εκπρόσωπους των συλλόγων εργαζομένων των Νοσηλευτικών Μονάδων της Ηλείας

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των συλλόγων εργαζομένων των τριών Νοσοκομείων της Ηλείας είχε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ Αλέξης Τσίπρας. Ειδικότερα στον χώρο της αίθουσας του λαογραφικού Μουσείου ο Αλ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τη πρόεδρο του συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου Μαλβίνα Κερερέ. Με τον πρόεδρο του συλλόγου Εργαζομένων Αμαλιάδας Σωκράτη Σωτηρόπουλο , την εκπρόσωπο των εργαζομένων Νοσοκομείου Κρεστένων  Ευγενία Γιάννη και την εκπρόσωπο των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας και ιδρυτικό μέλος του δικτύου Μαιών Αρετή Τσερεμέ. 

Αναφερόμενη στη κατάσταση που επιρατεί η Μ. Κερερέ τόνισε: «Το Νοσοκομείο του Πύργου, αποτελεί το βασικό πυλώνα παροχής υπηρεσιών υγείας, στον Νομό Ηλείας καθώς απευθύνεται σε 160.000 πολίτες. Διαθέτει Μονάδα Εμφραγμάτων, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Περιτοναϊκής Κάθαρσης. Ενώ το τελευταίο χρόνο διαθέτει μονάδα covid  ΜΕΘ  (7 κλινών), κλινική covid  ( 35 κλινών) καθώς και υπόπτων περιστατικών covid (17 κλινών).

Το Σύστημα Υγείας, στο Nομό Hλείας όλα τα χρόνια έχει κρατηθεί όρθιο. Εξαιτίας της υπερπροσπάθειας που καταβάλλει το μειωμένο και εξουθενωμένο προσωπικό του Νοσοκομείου. Η προσφορά τους αυτή, γιγαντώθηκε εν καιρώ πανδημίας. Με επαγγελματισμό, αυταπάρνηση, ανθρωπιά, υπερέβαλλαν τους εαυτούς τους. Με μοναδικό γνώμονα την προσφορά στην κοινωνία και στον άνθρωπο, γεγονός το οποίο πρέπει να αναγνωρίσουμε. Τα προβλήματα στο χώρο της υγείας είναι πολλά και διαχρονικά.

Εδώ και ένα χρόνο, το Νοσοκομείο του Πύργου εξαιτίας της πανδημίας βρίσκεται σε κρίσιμη υγειονομική κατάσταση. Καθώς δέχεται αφόρητη πίεση στη μάχη της καταπολέμησης του ύπουλου εχθρού covid.  Σε όλη αυτή την ζοφερή κατάσταση έρχονται να προστεθούν οι 15 παραιτήσεις-αποχωρήσεις ιατρών από το Νοσοκομείο μας. Καθώς και η αποχώρηση άλλων πέντε ιατρών λόγω συνταξιοδότησης το προσεχές διάστημα. Οι δεκαπέντε ιατροί που αποχώρησαν τον τελευταίο χρόνο οδήγησαν στην αποδυνάμωση της ΜΕΘ, του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, της Παθολογικής, της Καρδιολογικής, της Χειρουργικής, του Ακτινολογικού  και του Αναισθησιολογικού τμήματος. Λανθασμένες πολιτικές σε ένα χρόνο προγενέστερο που θα μπορούσαν τα νοσοκομεία να έχουν στελεχωθεί. Επέφεραν την σημερινή κατάσταση και οδηγούν στην απαξίωση, του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Τα «εντέλλεσθε», οι μηνύσεις, η υπερεφημέρευση κι η υποστελέχωση οδηγούν σε σωματική και ψυχική εξουθένωση τους εργαζόμενους. Δημιουργώντας ένα δυσμενές  εργασιακό κλίμα…  Στην παρούσα φάση, η παθολογική κλινική λειτουργεί μόνο με ένα μόνιμο γιατρό. Ο οποίος, καταβάλλει καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες κάτω από αντίξοες συνθήκες, καθώς  καλύπτει τα ΤΕΠ, το παθολογικό  τομέα, την κλινική covid και την non-covid κλινική με 80 έως 100 νοσηλευόμενους ασθενείς. Εξαιτίας της  παραίτησης των τριών  παθολόγων του Νοσοκομείου μας, καλούνται πλέον με εντολή της 6ης ΥΠΕ, 11 ιατροί από  Νοσοκομεία της Αχαΐας και της Αρκαδίας, με καθημερινές μετακινήσεις ,να καλύψουν τις εφημερίες στο Νοσοκομείο μας. Γεγονός το οποίο, σύμφωνα με  καταγγελία των ιατρών, το εφημεριακό αυτό καθεστώς είναι επισφαλές  και επικίνδυνο. Τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους ίδιους τους ιατρούς».

Στο ίδιο «μήκος πλεύσης» και η τοποθέτηση του Σ. Σωτηρόπουλου ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Τον τελευταίο χρόνο βιώνουμε απίστευτες καταστάσεις που έχουν κυριολεκτικά διαλύσει το νοσοκομείο. Με χαλαρούς ρυθμούς χωρίς σχέδιο, χωρίς στόχο, χωρίς λογική βλέποντας και κάνοντας. Οι υπεύθυνοι των νοσηλευτικών μονάδων αδιαφορούσας στις συνεχείς εκκλήσεις μας, για ενεργοποίηση ενός μηχανισμού άμυνας και ετοιμότητας στη επερχόμενη covid εποχή. Όταν τα κρούσματα άρχισαν να πληθαίνουν στην Ηλεία, επιλέχθηκε για την διαχείριση covid μόνο το νοσοκομείου του Πύργου.

Ένα νοσοκομείου που αντικειμενικά δεν μπορεί να σηκώσει μόνο του όλο τον νομό. Τόσο σε έλλειψη χώρων, όσο και σε έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις στο Πύργο μετέφεραν μαζικά νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Η Αμαλιάδα κατέρρευσε με αναστολή λειτουργίας της παθολογικής κλινικής, με υποτυπώδη λειτουργία του χειρουργικού τομέα χωρίς βασικές ιατρικές ειδικότητες. Ένα πλάνο λειτουργίας πραγματικό γονατογράφιμα με καθημερινή αναζήτηση γενικών και αγροτικών ιατρών από τα γειτονικά ΚΥ. Προκειμένου να καλύψουν στοιχειωδώς το νοσοκομείο….. Το Νοσοκομείο χαρακτηρίζεται πλέον ως επικίνδυνο και τοξικό και όσες προκηρύξεις ετεροχρονισμένα εξαγγέλλουν είναι όλες άγονος και θα συνεχίσουν να βγαίνουν άγονες, αν δεν ληφθούν γενναίες αποφάσεις για βελτίωση των συνθηκών εργασίας για αλλαγή νοοτροπίας και προσώπων.

Το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση της ΝΔ γνωρίζει πολύ καλά την υφιστάμενη κατάσταση. Είναι γνωστές οι συνεχείς επερωτήσεις τόσο του Διονύση καλαματιανού όσο και άλλων βουλευτών. Πρόσφατα επισκέφτηκε το νοσοκομείο Πύργου κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα. Όπου απέκλεισαν τους εργαζόμενους με τους εκπροσώπους του από τις συσκέψεις και για άλλη μία φορά δεν υπήρξε κάτι θετικό για το νοσοκομείο. Πέρα από αόριστες εξαγγελίες και ημίμετρα, οδηγώντας γιατρούς και προσωπικό σε απόγνωση…».

Ακολούθησε η τοποθέτηση της εκπροσώπου εργαζομένων Νοσοκομείου Κρεστένων  Ευγενίας Γιάννη. Η οποία επίσης περιέγραψε με μελανά χρώματα τη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του Νοσοκομείου – ΚΥ Κρεστένων. Τονίζοντας ότι ακόμα και ο ακτινολόγος ιατρός που προσλήφθηκε στο Νοσοκομείο, την επόμενη κι όλας μέρα μεταφέρθηκε στο Πύργο για την κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου. Στον τεράστιο αγώνα που δόθηκε και συνεχίζει να δίνεται αναφέρθηκε η εκπρόσωπος των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας και ιδρυτικό μέλος του δικτύου Μαιών Αρετή Τσερεμέ. Σημειώνοντας ότι πάνω από ένα χρόνο γίνεται ολόκληρος αγώνας προκειμένου να στηριχτεί με κάθε τρόπο το σύστημα υγείας. Παράλληλα η Αρ. Τσερεμέ αναφέρθηκε και στο θέμα της υποβάθμισης του δικτύου Μαιών, το οποίο δημιουργήθηκε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και την ανάγκη να περάσουν με Νόμο η δυνατότητα συνταγογράφισης από τις μαίες φαρμάκων τα οποία δίνονται στις γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Προκειμένου να μειωθεί η ταλαιπωρία που σήμερα υπάρχει.

Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας αφού άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις των εργαζομένων έθεσε ερωτήματα όσο αφορά την λειτουργία των Νοσοκομειακών Μονάδων. Ενώ ζήτησε νε του μεταφέρουν και την εικόνα που υπήρχε κατά στην διάρκεια των αυξημένων νοσηλειών ασθενών με κορωνοϊό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ