Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία«Θέλει τουλάχιστον μία τριετία να εγκατασταθεί»

«Θέλει τουλάχιστον μία τριετία να εγκατασταθεί»

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι ενέργειες για την τοποθέτηση του ωφέλιμου εντόμου κατά της σφήκας της καστανιάς στην Ηλεία

Διάστημα τριών ετών απαιτεί η προσπάθεια  για την εγκατάσταση του ωφέλιμου εντόμου κατά της σφήκας της καστανιάς,  που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την εποχή σε παραγωγικές περιοχές της Ηλείας.

Η προσπάθεια συγκεκριμένα,  σε καστανιές των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων. Ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου,  στο πλαίσιο του προγράμματος της βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς Dryocosmus kuriphilus. Όπου εξαπολύθηκαν  άτομα του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis (φυσικός εχθρός της σφήκας).

«Θέλω να ενημερώσω τους παραγωγούς Καστάνων, μην ανησυχούν για την πορεία του ωφέλιμου εντόμου κατά της σφήκας της καστανιάς, θέλει τουλάχιστον μία τριετία να εγκατασταθεί. Ας επικεντρώσουν την προσοχή τους στο θέμα της εμπορίας και μέσα από συνεργατικά σχήματα να δημιουργήσουν ομάδες παραγωγών. Διότι εκεί έγκειται το πρόβλημα» ανέφερε  ο πρ. Διευθυντής Δασών Ηλείας κ. Παν. Κορισιάνος.

Η σφήκα αποτελεί τον σημαντικότερο εντομολογικό εχθρό της καστανιάς, καθώς μπορεί να μειώσει την παραγωγή περισσότερο και από 80%. Μεταξύ των συμπτωμάτων που προκαλεί είναι αραίωμα του φυλλώματος, επιβράδυνση της ανάπτυξης των βλαστών και τελικά νέκρωση των δέντρων.

Υπενθυμίζεται ότι το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης.  Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εντομολογίας  του  Μπενάκειου  Φυτοπαθολογικού  Ινστιτούτου  και τον ερευνητή εντομολόγο Δρ. Δημήτριο Παπαχρήστο πραγματοποίησαν την εξαπόλυση ενήλικων παρασιτοειδών εντόμων σε καστανιές της περιοχής της Ανδρίτσαινας και του οροπεδίου της Φολόης.

Σύμφωνα με τη ΔΑΟΚ Ηλείας, για να έχει επιτυχία το πρόγραμμα εξαπολύσεως  αυτό πρέπει να τηρηθούν τα παρακάτω:

  • Μέχρι τέλη Ιουνίου να μην γίνει ψεκασμός με εντομοκτόνα στους καστανεώνες.
  • Να μην κλαδευτούν τα δέντρα για τα επόμενα δύο χρόνια, ώστε να μην καταστρέψουμε τις κηκίδες μέσα στις οποίες έχει γεννήσει το παρασιτοειδές. Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει τότε οι παραγωγοί πρέπει να αφήσουν τους κομμένους βλαστούς με τις κηκίδες στην άκρη του χωραφιού τους. Το επόμενο καλοκαίρι μπορούν να τους καταστρέψουν.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ