Εφ’ όλης της ύλης συνάντηση με Κικίλια, Κοντοζαμάνη και Κωτσιόπουλο

Αυγερινοπούλου: Με νομοθετική ρύθμιση η οριστική λύση για τα κενά θέσεων ιατρών στα νοσοκομεία της Ηλείας

Επί τάπητος τέθηκαν τα σοβαρά ζητήματα του υγειονομικού χάρτη του Ν. Ηλείας, στη συνάντηση που πραγματοποίησε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με τον Υπουργό Υγείας, κ. ΒασίληΚικίλια, τον Αν. Υπουργό, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, και τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλο.

Νομοθετική ρύθμιση ζήτησε η Βουλευτής

Την οριστική λύση σε σειρά διοικητικώνζητημάτων που έχουν ανακύψει στο Νομό Ηλείας και δη ως προς την έλλειψη ιατρικού προσωπικούζήτησε η Βουλευτής Ηλείας στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Υγείας, κ. ΒασίληΚικίλια, τον Αν. Υπουργό, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, και το Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, καθώς είναι σαφές ότι, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Κυβέρνησης και των Βουλευτών, το παρόν νομοθετικό πλαίσιο περιορίζει τις δυνατότητες πλήρους επάνδρωσης των υγειονομικών μονάδων του Νομού μας.

Η κα Βουλευτής συζήτησε την υιοθέτηση νέας νομοθεσίας, η οποία θα διευθετεί με διαφορετικό και ισότιμο τρόπο τα κενά των θέσεων ιατρών, τα οποία δημιουργούνται ιδίως στις Περιφέρειες της χώρας. Ο υγειονομικός χάρτης θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα ίσης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας σε κάθε πολίτη, όπου και αν βρίσκεται, μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως επισήμανε η κα Βουλευτής. Η νέα νομοθεσία θα πρέπει σαφέστατα να προβλέπει πρόσθετα κίνητρα, μισθολογικά και άλλα, για τους γιατρούς, ώστε να επιλέγουν και τα Περιφερειακά νοσοκομεία.

Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση, με τα πρόσθετα οικονομικά και άλλα κίνητρα για τους γιατρούς, θα μπορέσει να επιλύσει τα συνεχή προβλήματα, τόσο διοικητικά όσο και σε επίπεδο παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, που δημιουργούνται από την έλλειψη ιατρικού προσωπικού στις περιφέρειες της χώρας. Η Δρ. Αυγερινοπούλου σημείωσε δε την ανάγκη τα εν λόγω κίνητρα να είναι πιο ισχυρά σε Περιφερειακές ενότητες, όπως η Ηλεία,όπου παρουσιάζεται διαρκές ζήτημα. Από κοινού σύσσωμη η Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα καταθέσει την εν λόγω πρόταση στον ίδιο τον Πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες.

Για την Ηλεία πιλοτική εφαρμογή τηλεϊατρικής

Συζητήθηκε και η εξέλιξη του αιτήματος που είχε θέσει η κα Βουλευτής στο Υπουργείο Υγείας το Νοέμβρη του 2020 σχετικά με την ενεργοποίηση του προγράμματος τηλεϊατρικής στη χώρα και της πιλοτικής τουεφαρμογής στο Ν.Ηλείας. Όπως όλα δείχνουν, η εξέλιξή του βαίνει προς θετική έκβαση καιείναι υπό επεξεργασία η δημιουργία κατάλληλου θεσμικού πλαισίου.

«Braingain»και στην υγεία

Η κα Αυγερινοπούλου, βασισμένη στην πολυετή εργασιακή της εμπειρία στο εξωτερικό,υπέβαλε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας την πρότασή της να αναπτυχθείπρόγραμμαεπιστροφήςιατρών, αλλά και άλλων επιστημόνων και ερευνητών στο χώρο της υγείας, στην Ελλάδα με στόχο αφενός την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας με ιατρικό προσωπικό και αφετέρουτην ενδυνάμωση τηςέρευνας και καινοτομίας.

Θα εξεταστεί το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια για την αντιστροφή του brain drain που δίνονται στο πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης, ώστε να επιστρέψουν Έλληνες ιατροί και να εργαστούν στη χώρα μας.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ