Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΓηροκομείο στα Χανιά: Συγκλονιστική μαρτυρία πρώην εργαζόμενου -«Τους έδεναν και τους χτυπούσαν»

Γηροκομείο στα Χανιά: Συγκλονιστική μαρτυρία πρώην εργαζόμενου -«Τους έδεναν και τους χτυπούσαν»

Τα στοιχεία που βλέπουν το φως για το γηροκομείο στα Χανιά προκαλούν σοκ και αποτροπιασμό

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως σχετικά με τους δεκάδες θανάτους σε γηροκομείο στα Χανιά. Πρώην εργαζόμενος του οίκου ευγηρίας, από τον οποίο ξεκίνησε και η καταγγελία, περιέγραψε απίστευτες σκηνές, με ανθρώπους δεμένους και βάναυσα χτυπήματα.

«Στο γηροκομείο αυτό δούλεψα από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, σχεδόν έξι μήνες. Αυτά που είχα δει όσο καιρό ήμουν εκεί πέρα, οι καταστάσεις ήταν γενικά δεν ήταν τόσο καλές. Η μεταχείριση των γερόντων ήταν πολύ κακή, δηλαδή τους έδεναν στα κρεβάτια, ακόμα και αυτούς που δεν ήταν διεγερτικούς, τους έδιναν χάπια για να τους ηρεμήσουν, τους χτυπούσαν πολλές φορές», είπε ο ίδιος. 

«Υπήρχαν πολλές φορές, κάποια βράδια, όταν τελείωνα τη βάρδιά μου, μου έλεγαν να δέσω κάποιους ανθρώπους και επειδή εγώ δεν έχω μάθει έτσι, έχω μάθει να δουλεύω με τον δικό μου τρόπο και να σέβομαι τους μεγαλύτερους δεν το έκανα. Κάποια στιγμή με πήρανε χαμπάρι και πήγαιναν μετά και τους έδεναν εκείνοι», πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τους θανάτους απάντησε: «Οταν είχαν σημειωθεί οι πρώτοι, ήταν μόνο δυο, τρεις. Μετά από έναν μήνα, άρχισαν να πεθαίνουν 14 άτομα σε μία εβδομάδα». Οπως είπε δεν γνωρίζει την αιτία θανάτου των τροφίμων. «Δεν ήρθε ποτέ γιατρός να τους δει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την περίπτωση εκταφής μίας εκ των τροφίμων, είπε: «Η γυναίκα αυτή ήταν στην βάρδιά μου, όταν ακούσαμε ένα δυνατό χτύπο, σαν γδούπο, ένα μπουμ μεγάλο, και τρέξαμε όλοι να δούμε τι είναι. Είδαμε ότι η γυναίκα είχε πέσει από το κάγκελο, διότι είχαν, προφανώς ξεχάσει. Την είδαμε με τα αίματα στο κεφάλι, δεν κάλεσαν ούτε ασθενοφόρο, ούτε τίποτα. Ενώ είδα ότι η γυναίκα δεν ήταν καλά, είχα πει στην υπεύθυνη να την πάμε στο νοσοκομείο, ότι χρειάζεται νοσοκομείο η γυναίκα, και δεν ήθελε. Την επόμενη ημέρα η γυναίκα, φυσικά, και δεν είχε τις αισθήσεις της. Την τρίτη ημέρα απεβίωσε. Πιο πριν είχαν καλέσει οι συγγενείς της και η αντίδραση της κυρίας Γεωργίας ήταν ότι είναι μια χαρά. Είχα μιλήσει και δεν τους άρεσε καθόλου η αντίδρασή μου. Ηθελαν να είμαι σαν ένα πιόνι».

Παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Υπενθυμίζεται ότι την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Β. Πλιώτα προκάλεσαν οι θάνατοι 68 ηλικιωμένων στον οίκο ευγηρίας. 

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης Γεώργιο Σαμπαντσή δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου που κάνουν αναφορά στο θέμα, δίνοντας ταυτόχρονα παραγγελία να προχωρήσει σε όλα τα νόμιμα, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης. Μάλιστα, ζήτησε από τον εισαγγελέα Εφετών να εποπτεύσει ο ίδιος του ανακριτικού έργου, όπως προβλέπει το άρθρο 32 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Κ.Π.Δ.).

Σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο του Κ.Π.Δ. η εποπτεία του ανακριτικού έργου ανήκει στον εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος έχει επιπλέον το δικαίωμα να ενεργεί, προσωπικά ή με κάποιον από τους αντεισαγγελείς που υπάγονται σε αυτόν, προκαταρκτική εξέταση για κάθε έγκλημα που γίνεται στην περιφέρειά του, εφόσον δεν έχει διαταχθεί προηγουμένως προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών.

Yπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση, δια του δικηγόρου της, αρνείται τα όσα ακούγονται. Υποστηρίζει ότι όλα έχουν γίνει όπως πρέπει, πως δεν υπήρξε ούτε παραμέληση, ούτε διασπορά κορονοϊού, ούτε συγκάλυψη. Αυτά και πολλά άλλα αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο πληρεξούσιος δικηγόρος του ιδιωτικού οίκου ευγηρίας στα Χανιά, Γιάννης Σφακιωτάκης. Στη δήλωσή του, ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει θέμα εύρυθμης λειτουργίας στη συγκεκριμένη δομή, αφού δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη ούτε έχει εκδοθεί επίσημο δελτίο από την ΕΛ.ΑΣ.

πηγη: ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ