«ΣΠΡΙΝΤ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΉ ΤΟΥ ΤΡΊΤΟΥ ΚΎΜΑΤΟΣ, ΕΝΏ Η ΑΝΗΣΥΧΊΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛΆΞΕΙΣ ΑΥΞΆΝΕΙ

424

Σε αγώνα δρόμου «τρέχουν» κυβέρνηση και ειδικοί με σκοπό την εύρεση τρόπων ώστε να αποφευχθεί το τρίτο κύμα του κορωνοϊού.

«Σπριντ» για την αποφυγή του τρίτου κύματος, ενώ η ανησυχία για τις μεταλλάξεις αυξάνει

Σε αγώνα δρόμου «τρέχουν» κυβέρνηση και ειδικοί με σκοπό την εύρεση τρόπων ώστε να αποφευχθεί το τρίτο κύμα του κορωνοϊού.

«Αντίπαλος» είναι η νέα έξαρση των κρουσμάτων που καταγράφεται στη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο μέσος όρος της θετικότητας που άγγιξε το 2,3% καθώς και τα 8.500 ενεργά κρούσματα στην επικράτεια. Αποτέλεσμα των δύο ήταν τα σκληρά μέτρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, όπου από χθες έχει τεθεί σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00 το πρωί τα Σαββατοκύριακα.https://d-26726201281513174864.ampproject.net/2101230412005/frame.html

Την ίδια ώρα, η μάχη για την αποφυγή ενός τρίτου κύματος είναι σε εξέλιξη, με ειδικούς και κυβέρνηση να τονίζουν ότι ένα καθολικό lockdown, τύπου Μαρτίου, ενώ μπορεί να δώσει «πλεονέκτημα», ταυτοχρόνως θα κουράσει ακόμη περισσότερο την κοινωνία και θα πλήξει περαιτέρω την οικονομία της χώρας.

«Ανά πάσα στιγμή υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε και άλλα μέτρα, όχι μόνο για την Αττική, αλλά για όλη τη χώρα», έχει ξεκαθαρίσει, ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Τετραψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων και αύξηση εισαγωγών

Με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών να είναι μονίμως τετραψήφια, 1.000 κρούσματα ανά ημέρα κατά μέσο όρο- και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να αυξάνονται λόγω των πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων που έχουν εμφανιστεί, οι ειδικοί εκφράζουν συνεχώς τη μεγάλη τους ανησυχία.

«Η πίεση θα αυξηθεί, γιατί θα υπάρξει και η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών και η διασπορά του κυρίαρχου στελέχους στην ελληνική κοινότητα. Στην κορύφωση του το τρίτο κύμα θα φτάσει τον Μάιο, γύρω στο Πάσχα, αλλά ίσως μια κρίσιμη ημερομηνία είναι η 21η Μαρτίου, οπότε και θεωρώ ότι θα υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα τους βρίσκεται στο 65% και την 21η Μαρτίου εκτιμώ ότι θα φτάσει στο 100%, αν δε ληφθούν μέτρα» δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταγραφεί μείωση των κρουσμάτων και η πανδημία θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι γύρω στις 17 Φεβρουαρίου με μια κλίση που θα είναι αξιοσημείωτη και τότε θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Η απειλή των μεταλλάξεων

«Εκρηκτικό μείγμα» δημιουργεί η απειλή των μεταλλάξεων του ιού, καθώς βάσει των τελευταίων αναλύσεων τα κρούσματα του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους έχουν φθάσει τα 232, ενώ έντονα ανησυχητικό είναι το γεγονός πως καταγράφηκαν άλλα τρία κρούσματα του πιο επικίνδυνου νοτιοαφρικανικού στελέχους.

Ειδικότερα, στα 236 έχουν φτάσει την ίδια στιγμή τα κρούσματα των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα -εκ των οποίων τα τέσσερα αφορούν τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη- σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.

Τα νεότερα δεδομένα προκύπτουν και μετά τη γονιδιωματική ανάλυση 96 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 19-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης.

Στο σύνολο των 96 δειγμάτων που αναλύθηκαν, όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Ως προς το συνολικό αριθμό των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν χτες, Σάββατο, από τον ΕΟΔΥ, αυτά ανέρχονται σε 1.113 με την Αττική να συγκεντρώνει περισσότερα από τα μισά (565), τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί με 106 και την Αχαΐα να βρίσκεται και αυτή μία ανάσα πριν από τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων (78).

Προειδοποίηση για κορύφωση του τρίτου κύματος το Μάιο

Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάννης προειδοποίησε για κορύφωση του τρίτου κύματος το Μάιο, γύρω στο Πάσχα, εάν δε ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Όπως σημείωσε, είναι σημαντικό ότι πάρθηκαν τα μέτρα προληπτικά κι εκεί που έπρεπε στοχευμένα, καθώς αποτελούν ένα πρώτο ανάχωμα στο τρίτο κύμα.

«Είναι πολύ σωστή η στρατηγική της γεωγραφικά διαφοροποιημένης λήψης μέτρων, γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι διαφοροποιημένο ανά περιοχή. Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα χρειαστεί θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του», ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης.

Αύξηση… 205% στο ιικό φορτίο δείχνουν τα λύματα της Αττικής

Φυσικά, η ανησυχία για την Αττική δεν έχει εξαλειφθεί, με το ιικό φορτίο να έχει εκτιναχθεί και να σημειώνει αύξηση της τάσης του 205%.

Συγκεκριμένα, με βάση τα λύματα της Αττικής, το προηγούμενο Σάββατο το ιικό φορτίο εκτινάχθηκε και σημείωσε αύξηση της τάσης του 205%, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη.

Η αύξηση αυτή έχει εκκινήσει από την εβδομάδα των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εμπειρία του προηγούμενου κύματος έδειξε ότι τα λύματα μπορούν να δουν τη διασπορά στην κοινότητα επτά με 10 μέρες πιο μπροστά, ενώ ακόμα και αν κάποιος αποθεραπευτεί, μπορεί να δίνει ιικό φορτίο στα λύματα.

Υποστήριξε, μιλώντας στο Mega, ότι θα πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα ειδικά σε κάποιες περιοχές και κυρίως στον κεντρικό τομέα.

Πηγή: cnn.gr