Αιτωλοακαρνανία: Ορειβάτες σε κίνδυνο, επέμβαση της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας

Ευρείας κλίμακας άσκησης, από την 6η ΕΜΑΚ Πάτρας, στο όρος Βαράσοβα στο Κρυονέρι Αιτωλοακαρνανίας

Τρεις ορειβάτες βρίσκονται στο αναρριχητικό κέντρο στη Βαράσοβα Αιτωλοακαρνανίας, όταν αποκολλάται βράχος. Οι δύο εγκλωβίζονται και τρίτος αγνοείται.

Ο «Τζόρνταν», ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας, εντοπίζει τον πρώτο άνδρα ο οποίος ενημερώνει για την ύπαρξη δύο ακόμα ατόμων. Ο ίδιος απεγκλωβίζεται και μεταφέρεται ακινητοποιημένος σε ειδικό φορείο από το βουνό με τη συνδρομή της ορειβατικής ομάδας. Κλιμάκιο ορειβατών διασωστών αναρριχάται σε ύψος περίπου 40 μέτρων, όπου βρίσκεται ο δεύτερος ορειβάτης που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα καθώς έχει τραυματιστεί στα κάτω άκρα. Στήνεται ειδική επιχείρηση απεγκλωβισμού του.

Η πληροφορία πως ο τρίτος της παρέας έπεσε στη θάλασσα, ενεργοποιεί και τα στελέχη της ομάδας υποβρύχιων διασώσεων της ΕΜΑΚ. Διεξάγονται έρευνες από δύτες και δύο βάρκες. Τελικώς ο αγνοούμενος εντοπίζεται και ανασύρεται έχοντας χάσει τις αισθήσεις του.

Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», για το σενάριο της ευρείας κλίμακας άσκησης που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη 3ης Νοεμβρίου, από την 6η ΕΜΑΚ Πάτρας, στο όρος Βαράσοβα στο Κρυονέρι Αιτωλοακαρνανίας.

Είναι η ετήσια άσκηση ετοιμότητας με κωδική ονομασία «ΗΡΑΚΛΗΣ 2021» , στην οποία για πρώτη φορά θα συμμετέχουν από κοινού – 25 μέλη – της ορειβατικής ομάδας έρευνας διάσωσης (ΟΟΕΔ), της κυνοφιλικής ομάδας έρευνας διάσωσης (ΚΟΕΔ) και της ομάδας υποβρύχιων διασώσεων (ΟΥΔ) της 6ης ΕΜΑΚ, στο πλαίσιο της διαρκούς εκπαίδευσης και προετοιμασίας στην αντιμετώπιση έρευνας και διάσωσης ορειβατικών συμβάντων.

Επικεφαλής της άσκησης θα είναι ο Διοικητής της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας, επιπυραγός Θεόδωρος Φιλιππόπουλος. Παρόντες θα είναι ο συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, υποστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς και ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, αντιπύραρχος Ανδρέας Στεμπίλης.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ