Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑστυνομικάΘεσσαλονίκη: Καταδικάστηκαν οι δυο γιατροί για τον θάνατο 24χρονου μετά την τοποθέτηση...

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκαν οι δυο γιατροί για τον θάνατο 24χρονου μετά την τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου

«Το πέθανε το παιδί μου, είναι φονιάς» ξέσπασε ο πατέρας του 24χρονου –  Τέσσερα έτη στον ένα και 20 μήνες στον άλλο γιατρό για τον θάνατο του 24χρονου  τον Μάιο του 2017 μετά την επέμβαση τοποθέτησης δακτυλίου – Εξαγοράσιμη η ποινή για τον πρώτο, ανεστάλη η ποινή του δεύτερου

Σε ποινές φυλάκισης 4 ετών και 20 μηνών – αντίστοιχα – καταδικάστηκαν, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, δύο γιατροί που κρίθηκαν ένοχοι για τον θάνατο 24χρονου από την Κεραμωτή Καβάλας, ο οποίος έχασε τη ζωή του, τον Μάιο του 2017, λίγες μέρες αφότου είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου, επειδή ήταν υπέρβαρος.

Πρόκειται, από τη μία, για τον γιατρό που τοποθέτησε τον γαστρικό δακτύλιο σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης κι, από την άλλη, για έναν συνάδελφό του από το νοσοκομείο της Καβάλας, όπου είχε διακομιστεί ο παθών μετά τις επιπλοκές που παρουσιάστηκαν στην υγεία του. Για τον πρώτο αποφασίστηκε να μετατραπεί η ποινή του προς 5 ευρώ, την ημέρα, καθώς είχε προηγούμενη αμετάκλητη καταδίκη για ανάλογο περιστατικό ασθενούς, ενώ για τον δεύτερο αποφασίστηκε να ανασταλεί η ποινή επί 3ετία.

Το Πλημμελειοδικείο τούς έκρινε ενόχους για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, δια παραλείψεως. «Η παράλειψη έγκειται στην καθυστερημένη διάγνωση, μη έγκαιρη αντιμετώπιση τού περιστατικού» ανέφερε η πρόεδρος του Δικαστηρίου, κατά την εκφώνηση της ετυμηγορίας. «Έδειξαν εμμονή στην πνευμονική εμβολή» πρόσθεσε η ίδια. Ο θάνατος του άτυχου 24χρονου, υπενθυμίζεται, πως είχε επέλθει από «πολυοργανική ανεπάρκεια επί εδάφους περιτονίτιδας», σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα.

Την ενοχή τους είχε ζητήσει προηγουμένως και η εισαγγελέας της έδρας, πρόταση που τελικώς έγινε αποδεκτή.

Να σημειωθεί ότι ο γιατρός που καταδικάστηκε στην ποινή φυλάκισης των 4 ετών έχει μηνυθεί και για τον θάνατο της 14χρονης από την Επανομή Θεσσαλονίκης, πέρυσι τον Ιούνιο, ύστερα από ανάλογο χειρουργείο τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου.

Οι δύο γιατροί στις απολογίες τους αποποιήθηκαν των ευθυνών τους, αρνούμενοι την κατηγορία.

Ξέσπασε ο πατέρας του 24χρονου – “Το πέθανε το παιδί μου, είναι φονιάς”

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, ο πατέρας του 24χρονου παιδιού που έφυγε από τη ζωή, τόνισε ότι πρόκειται για μια δίκαια απόφαση.

“Μπράβο στο δικαστήριο που τελικά πήρε τη σωστή απόφαση, αυτήν που έπρεπε. Αποδείχθηκε ότι ο άνθρωπος είναι εγκληματίας, είναι φονιάς και πρέπει να σταματήσει αυτό το πράγμα. Το πέθανε το παιδί μου, το πέθανε, το έβαλε μέσα στο χώμα. Η απόφαση ήταν πολύ δίκαια και πιστεύω ότι, τουλάχιστον, θα αναπαυθεί η ψυχούλα του. Για αυτό τρέχω, για αυτό αγωνίζομαι και για τα υπόλοιπα παιδιά. Ο άνθρωπος είναι εγκληματίας. Δεν είναι χειρουργός, δεν είναι επιστήμονας, είναι φονιάς και το λέω μέσα από τη ψυχή μου. Ο άνθρωπος είναι άχρηστος τελείως, πέθανε τόσο κόσμο και πόσοι άλλοι έχουν προβλήματα και δεν μιλάνε, θα εμφανιστούν σιγά – σιγά. Πρέπει να τελειώσει αυτό το πράγμα”, είπε ο πατέρας του 24χρονου, Δημήτρης Σινιώρης.

“Δικαίωση για όλη την οικογένεια – Άφησαν το παιδί να πεθάνει”

“Είναι δικαίωση για όλη την οικογένεια, δικαίωση για τον Νίκο, δικαίωση για όλα αυτά που μας έλεγαν και ακούγαμε τόσο καιρό, ότι δηλαδή το παιδί έφυγε ξαφνικά χωρίς κανένας να φταίει. Από την πρώτη στιγμή είχα καταλάβει ότι η έδρα κατάλαβε τι έγινε, πως άφησαν το παιδί να πεθάνει. Ο αδελφός κου πέθανε εξαιτίας αυτών των άχρηστων που δεν μπορούσαν να πάρουν μια απόφαση και δεν ήθελε κανένας να αναλάβει ευθύνη”, τόνισε ο αδελφός του 24χρονου, Φώτης Σινιώρης.

Διαλυνάς: Ο υπουργός Υγείας πρέπει να ζητήσει τα πρακτικά της δίκης

“Η απόφαση ήταν καταδικαστική και για τους δύο ιατρούς. Στον ιδιώτη γιατρό επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και στον γιατρό του δημόσιου επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 20 μηνών”, εξήγησε ο δικηγόρος της οικογένειας του 24χρονου, Νίκος Διαλυνάς.


“Η δικη αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική και πρέπει οπωσδήποτε ο υπουργός Υγείας να ζητήσει τα πρακτικά, διότι ο ένας γιατρός του δημοσίου στην απολογία του, ερωτηθείς από την εισαγγελέα για το “εάν σας έδινε εντολή ο διευθυντής σας να μην χειρουργησετε έναν ο οποίος πέθανε, τι θα κάνατε”, είπε ότι “θα άκουγα τον διευθυντή μου”. Δηλαδή θα αφήνατε τον άνθρωπο να πεθάνει. Αυτό κύριε υπουργέ είναι ένα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο και, μάλιστα, όταν ακούγεται από γιατρό δημοσίου νοσοκομείο”, τόνισε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ