Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήLife & StyleΗ θαλαμηγός των 125 εκατ. δολαρίων στη Σαντορίνη

Η θαλαμηγός των 125 εκατ. δολαρίων στη Σαντορίνη

Τα ελληνικά νησιά επιλέγει για ακόμη μία φορά για τις διακοπές του ο Ινδός “βασιλιάς του χάλυβα”, Λασμί Μιτάλ, του οποίου το όνομα βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις της λίστας του “Forbes” με τους πλουσιότερους ανθρώπους της γης.

Ο Μιτάλ επισκέπτεται τη χώρα μας με την υπερπολυτελή θαλαμηγό των 80 μέτρων, “Amevi” και το enikos.gr τον εντόπισε στη Σαντορίνη, έξω από τον Άη Γιώργη. Μάλιστα, αποβιβάστηκε από το σκάφος επισκέφθηκε με παρέα το νησί, όπου και γευμάτισε για να επιστρέψει στη συνέχεια στη θαλαμηγό που κοστίζει περισσότερα από 125 εκατομμύρια δολάρια. Ένα σκάφος που ναυπηγήθηκε το 2007 από την Oceano, διαθέτει οκτώ καμπίνες για τη φιλοξενία έως 16 επισκεπτών, ενώ 32μελές πλήρωμα της προσφέρει βασιλική περιποίηση.

Ποιος είναι ο Μιτάλ

Ο Λακσμί Μιτάλ γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου 1950 στο χωριό Σαντουλπούρ της κομητείας Ρατζαστάν. Ηταν ένας από τους τρεις γιους ενός σιδηρουργού, του Μοχανλάλ Μιτάλ, ο οποίος τη δεκαετία του ’60 πήρε όλη την οικογένεια στην Καλκούτα, όπου δημιούργησε ένα μικρό χαλυβουργείο.

Ο Λακσμί εργάζεται νυχθημερόν στην οικογενειακή επιχείρηση και παράλληλα σπουδάζει. Περνά από το Ινδικό Ινστιτούτο Κοινωνικής Πρόνοιας και Επιχειρηματικού Μάνατζμεντ στην Καλκούτα και το Πανεπιστήμιο της Καλκούτας, παίρνοντας δίπλωμα το 1970 στα Οικονομικά. Το 1976 η ινδική κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει την αγορά χάλυβα, κάτι που ωθεί τον Μιτάλ να αναζητήσει την επιχειρηματική του τύχη στο εξωτερικό, αφήνοντας τους δύο αδελφούς του να αναλάβουν την οικογενειακή επιχείρηση.

Με τη λατρεμένη κόρη του Βανίσα, η οποία ήδη κατέχει θέση-κλειδί στον κολοσσό ArcelorMittal. Ο γάμος της το 2005 στο Chateau Vaux-le-Vicomte του 17ου αιώνα, 55 χλμ. έξω από το Παρίσι, έγραψε ιστορία καθώς κόστισε 30 εκατ. λίρες

Ο 26χρονος Λακσμί θα βρεθεί το 1976 στην Ιάβα της Ινδονησίας να διοικεί το δικό του εργοστάσιο. Το 1989 θα εξαγοράσει επιθετικά την παραπαίουσα κρατική χαλυβουργία του Τρινιντάντ και Τομπάγκο για ένα κομμάτι ψωμί και θα τη μεταμορφώσει στην πιο κερδοφόρα επιχείρηση της χώρας μόλις σε έναν χρόνο διπλασιάζοντας την παραγωγή, όχι βέβαια χωρίς δραστικό περιορισμό του κόστους της. Παράλληλα αρχίζει να εξαγοράζει πρώην κρατικές χαλυβουργίες σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Η εξαγορά της παραπαίουσας κρατικής χαλυβουργίας του Καζακστάν θα αποδειχθεί κίνηση ματ στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, αφού θα του δώσει τα εφόδια για να εκμεταλλευτεί τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για χάλυβα απ’ τη γειτονική Κίνα και θα απογειώσει την επιχειρηματική αυτοκρατορία του. Παράλληλα ο φθηνός χάλυβας που παρήγαγε αποκτούσε κυρίαρχη θέση και στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Το 2004 ο Μιτάλ συγχώνευσε τους δύο βασικούς ομίλους του, την Ispat International και την LNM Holdings, εξαγοράζοντας ένα ακόμα χαλυβουργείο στο Οχάιο. Το νέο σχήμα, η Mittal Steel Company N.V., αναδείχθηκε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής χάλυβα παγκοσμίως αναλαμβάνοντας εκείνη τη χρονιά αποστολές 42,1 εκατομμυρίων τόνων χάλυβα και αποκομίζοντας κέρδη άνω των 22 δισ. δολαρίων.

Λατρεύει την πολυτέλεια

H μυθιστορηματική ζωή του Ινδού δισεκατομμυριούχου θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει υλικό για best seller. Ο Μιτάλ ασχολήθηκε με τον χάλυβα σε μια εποχή όπου οι περισσότεροι τον θεωρούσαν χαμένη υπόθεση και κατόρθωσε να κάνει περιουσία αγοράζοντας προβληματικές χαλυβουργίες σε διάφορα σημεία του πλανήτη και μετατρέποντάς τις σε μηχανές παραγωγής χρήματος. Σήμερα θεωρείται ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους και επιτυχημένους επιχειρηματίες στον κόσμο.

Ο «βασιλιάς του χάλυβα», όπως τον αποκαλεί το “TIME” αλλά και ολόκληρη η υφήλιος, αρέσκεται στη μεγάλη ζωή και δεν το κρύβει. Εχει στην κατοχή του μια έπαυλη στο Κένσινγκτον του Λονδίνου, γνωστή και ως «Ταζ Μιτάλ», που είναι διακοσμημένη με μάρμαρο από το ίδιο λατομείο που επένδυσε το Ταζ Μαχάλ, ένα αυτοκινούμενο όχημα αναψυχής, ένα πραγματικό κινητό παλάτι, ένα πολυτελές αποικιακό ανάκτορο στο Νέο Δελχί, ένα σαλέ στο Σεν Μόριτς, ένα ιδιωτικό τζετ αξίας 30 εκατ. ευρώ και φυσικά το «Amevi».

Εκτός από την επιχειρηματική του δραστηριότητα, έχει απασχολήσει τα Μέσα για την προσωπική του ζωή αλλά και της οικογένειάς του. Για παράδειγμα, ο γάμος της κόρης του στο Παρίσι, το 2005, κόστισε 30 εκατ. λίρες και χαρακτηρίζεται ένας από τους πιο ακριβούς γάμους στην Ιστορία. Αρκεί να πούμε πως η τελετή πραγματοποιήθηκε στο περίφημο Chateau Vaux-le-Vicomte, τον εμβληματικό πύργο του 17ου αιώνα, 55 χλμ. έξω από τη γαλλική πρωτεύουσα.

Ιστορία έγραψε επίσης και το… συμβολικό δώρο αξίας 100 εκατ. ευρώ που έκανε στη νύφη του αγοράζοντάς της τον γνωστό οίκο μόδας Escada. Η Μέγκα Μιτάλ έψαχνε για καιρό ένα επιχειρηματικό εγχείρημα στον χώρο της μόδας και εξέταζε την περίπτωση του διάσημου οίκου Gianfranco Ferre. Το ενδιαφέρον της κέντρισε τελικά η γερμανική Escada, για την οποία μάλιστα κοντραρίστηκε με τον Σβεν Λέι, γιο του ιδρυτή της εταιρείας Βόλφγκανγκ Λέι.

Δείτε το βίντεο:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ