Εορτολόγιο Τετάρτη 2 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Τετάρτη 2 Ιουνίου: Σήμερα η εκκλησία γιορτάζει μεταξύ άλλων τη μνήμη του Αγίου Νικηφόρου του Ομολογητή, Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης.

Εορτολόγιο Τετάρτη 2 Ιουνίου: Ο Άγιος Νικηφόρος, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το758 μ.Χ. Οι γονείς του Θεόδωρος και Ευδοκία άνηκαν σε αρχοντική και επίσημη κοινωνική τάξη αλλά ήταν ευσεβείς και ενάρετοι άνθρωποι οι οποίοι γαλούχησαν τον γιο τους με τα νάματα των Θείων Γραφών.

Όπως σημειώνεται στον Ορθόδοξο Συναξαριστή, η προσήλωση μάλιστα του πατέρα του στην ορθή πίστη, έγινε αιτία να διωχθεί και να εξορισθεί από τον εικονομάχο και δυσεβή αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ε’, τον Κυπρώνυμο στη Νίκαια, όπου και πέθανε. Προικισμένος με ιδιαίτερες πνευματικές ικανότητες, απέκτησε μεγάλη θεολογική και θύραθεν εκπαίδευση. Γρήγορα όμως αποσύρθηκε σε ένα κτήμα του στον Βόσπορο, όπου αφοσιώθηκε στην άσκηση και τη μελέτη των Θείων Γραφών. Όμως ο αυτοκράτορας τον υποχρέωσε να αναλάβει τη διεύθυνση του μεγάλου πτωχοκομείου της Κωνσταντινουπόλεως. Όταν εκοιμήθη ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιος, ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Α’, υπέδειξε ως άξιο διάδοχό του τον Νικηφόρο. και όντως την Κυριακή του Πάσχα του 806 ανήλθε στον Πατριαρχικό Θρόνο.

Θρόνος ο οποίος ισοδυναμούσε με Γολγοθά. Έδωσε σκληρούς αγώνες για την τιμή και την προσκύνηση των ιερών Εικόνων. Όταν όμως το 813 μ.Χ. ανέβηκε στο θρόνο της Βασιλεύουσας, ο ασεβής Λέων Ε’, ο Αρμένιος, ξέσπασε μεγάλος και απηνής διωγμός κατά των εικονολατρών. Η αγέρωχη στάση και εμμονή του Νικηφόρου στην προστασία της Ορθοδοξίας, προκάλεσε την οργή του αυτοκράτορα, ο οποίος τον απομάκρυνε από τον πατριαρχικό θρόνο. Υπέστη πολλές ταλαιπωρίες και τελικά, αρκετά ταλαιπωρημένος.

Πηγή: Saint.gr

Εορτολόγιο Τρίτη 2 Ιουνίου

Άγιος Κωνσταντίνος ο εξ Αγαρηνών

Άγιοι Τριάντα Οκτώ Μάρτυρες

Αγία Μητέρα και τα Άγια Τρία Παιδιά της

Όσιος Έρασμος ο Ιερομάρτυρας

Άγιοι Είκοσι Χιλιάδες Μάρτυρες

Ανάμνηση θαύματος Αγίου Ιωάννη του Τραπεζούντιου του εν Ασπροκάστρω αθλήσαντος

Άγιος Δημήτριος από τη Φιλαδέλφεια Νεομάρτυρας

Όσιος Μαρίνος ο Βαάνης

Άγιος Ιωάννης ο Μεγαλομάρτυρας ο Νέος που μαρτύρησε στο Βελιγράδ

Άγιος Αλκιβιάδης ο εν Λουγδούνω

Άγιος Λέανδρος o μάρτυρας ο Ηπειρώτης

Άγιος Ανδρέας πρίγκιπας της Σουζδαλίας

Όσιος Βοδφανός εξ Ουαλίας

Όσιος Αδάλγιος της Νοβάρα

Άγιοι Μαρκελλίνος και Πέτρος οι ιερομάρτυρες

Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου «των αδελφών του Κιέβου» εν Ρωσία

Άγιος Ευγένιος Επίσκοπος Ρώμης

Άγιοι Φωτεινός ο Επίσκοπος, Σάνκτιος ο διάκονος, Βέτιος, Επάγαθος, Ποντικός, Βιβλίδης, Άτταλος, Αλέξανδρος, Μάτουρος και οι συν αυτώ Μάρτυρες.

Σήμερα 2/6 γιορτάζουν οι: Μαρίνος *,Νικηφόρος, Νικηφορία, Νικηφόρα *

Σήμερα 2/6 ο ήλιος ανέτειλε στις 6:03π.μ. και θα δύσει στις 8:42μ.μ.

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ