Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΞεκινά σήμερα το διεθνές συνέδριο στην Λεχαινά για τα 100 χρόνια από...

Ξεκινά σήμερα το διεθνές συνέδριο στην Λεχαινά για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Καρκαβίτσα

«Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας και η εποχή του: Λογοτεχνία, Γλώσσα, Πολιτική»

Ξεκινάει σήμερα το κορυφαίο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας και η εποχή του. Λογοτεχνία, Γλώσσα, Πολιτική» που  θα διεξαχθεί στη γενέτειρα του μεγάλου λογοτέχνη, τα Λεχαινά, μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου 2022, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από το θάνατό του.

Το συνέδριο που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, οργανώνεται από τον Όμιλο Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια  Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Στο συνέδριο, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο Σινέ Άστρον πρόκειται να πάρουν μέρος φιλόλογοι, ιστορικοί, κοινωνιολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, συγγραφείς, δημοσιογράφοι και σκηνοθέτες.

Οι εργασίες του συνεδρίου ανοίγουν σήμερα στις 5 το απόγευμα με την κεντρική ομιλία του Χρήστου Χατζηιωσήφ, ομότιμου Καθηγητή Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης  που θα εξετάσει το ιστορικό και πολιτισμικό περίγραμμα της εποχής του Ανδρέα Καρκαβίτσα, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν τοπικοί φορείς του νομού, μεταξύ των οποίων ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού  Νίκος Κοροβέσης και ο δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, εκ μέρους των συνδιοργανωτών, της Περιφέρειας και του δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης. Η εναρκτήρια εκδήλωση θα κλείσει μουσικά με την Χορωδία Μυρτουντίων υπό την διεύθυνση της Λένας Σουρμελή με μελοποιημένη ποίηση του Ανδρέα Καρκαβίτσα από τον συνθέτη Γιάννη Δροσίνη.

Από την Πέμπτη (3-11) έως και το Σάββατο (5-11-2022) οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν με πρωινές και απογευματινές συνεδρίες  που αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον  καθώς  στη διάρκειά τους 53 εισηγητές όχι μόνο από τον χώρο των φιλολογικών σπουδών αλλά και ιστορικοί, κοινωνιολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, συγγραφείς ,δημοσιογράφοι, σκηνοθέτες θα καταθέσουν τον προβληματισμό τους  γύρω από τις 8 θεματικές ενότητές του. Το συνέδριο ολοκληρώνεται το μεσημέρι της Κυριακής (6/11) με τη διεξαγωγή συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, όπου θα γίνει η αποτίμηση των εργασιών του και θα παρουσιαστούν τα τελικά συμπεράσματα.

Σημειώνεται ότι ειδικά για το Διεθνές Συνέδριο, ο συνθέτης Γιάννης Δροσίτης μελοποίησε τα ποιήματα του Ανδρέα Καρκαβίτσα: « Η Μελαγχολία», «Η τυφλή» και «Το αηδόνι» που θα αποδοθούν  από τη  Μικτή Χορωδία Μυρτουντίων-Λεχαινών υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Λένας Σουρμελή την ημέρα έναρξης του Συνεδρίου. Η αφίσα είναι σχέδιο-προσφορά της ζωγράφου Κατερίνας Ανδρέου, απόφοιτης της Σχολής Καλών Τεχνών και καθηγήτριας καλλιτεχνικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση του Νομού Ηλείας.

Η επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου για τον Ανδρέα Καρκαβίτσα με αλφαβητική σειρά

  1. Λάμπρος Βαρελάς, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φιλολογίας Α.Π.Θ.
  2. Roderick Beaton, Emeritus Koraes Professor of Modern Greek and Byzantine History, Language and Literature Department of Classics
    King’s College London.
  3. Λιάνα Γιαννακοπούλου, Senior research Fellow, Faculty of Modern and Medieval Languages and Linguistics, University of Cambridge.
  4. Γεωργία Γκότση, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών.
  5. Johanna Hanink, Associate Professor of Classics, Brown University.
  6. Διονύσης Κράγκαρης, νομικός, λογοτέχνης.
  7. Peter Mackridge, Emeritus Professor of Modern Greek, Faculty of Medieval and Modern Languages, University of Oxford.
  8. Ουρανία Πολυκανδριώτη, Διευθύντρια ερευνών Τομέας Νεοελληνικών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Ε.Ι.Ε),
  9. ΔημήτρηςΤζιόβας, Professor of Modern Greek Studies, Centre for Byzantine, Ottoman and Modern Greek Studies, University of Birmingham.
  10. Ανδρέας Φουσκαρίνης, φιλόλογος, ποιητής.
  11. Χρίστος Χατζηιωσήφ, Ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης.
  12. Δημήτρης Ψυχογιός, ομότιμος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού.
  13. Ελένη Ψυχογιού, λαογράφος, ερευνήτρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Κάλεσμα Κοροβέση

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νίκος Κοροβέσης απευθύνει εκ μέρους της Περιφέρειας κάλεσμα προς όλους τους Ηλείους να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου και της σπουδαίας αυτής δράσης που  πραγματοποιείται από τον Όμιλο Φίλων Βιβλιοθήκης Λεχαινών καθώς όπως τονίζει το πολιτιστικό αποτύπωμα και η πολιτιστική κληρονομιά που έχουμε πάρει από τον Ανδρέα Καρκαβίτσα είναι τεράστια. «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει έμπρακτα τέτοιες σημαντικές πρωτοβουλίες και θα προσπαθήσουμε  να γίνει θεσμός.  Το Συνέδριο για τον Ανδρέα Καρκαβίτσα είναι διεθνούς ακτινοβολίας και τα συμπεράσματα που θα παραχθούν θα αποτελέσουν ένα φάρο πολιτισμού όχι μόνο για τον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, αλλά για όλη την Ηλεία. Μια μεγάλη τομή για τον χώρο των Γραμμάτων όπου θα αναλυθεί, θα παρουσιαστεί και να αναδειχθεί το σπουδαίο έργο του Ηλείου λογοτέχνη».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ