Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Β. Γιαννόπουλου στον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη

278

«Nα επανέλθει η κανονικότητα στη Δημόσια Υγεία της Ηλείας

και να μπουν τα προβλήματα σε τροχιά επίλυσης»

  Την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, για την επίλυση των σοβαρών λειτουργικών προβλημάτων της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, ζήτησε με επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος.

   Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, αναφερόμενος στα προβλήματα της υποστελέχωσης και της απουσίας Διοικητή, κάλεσε τον υπουργό Υγείας να δώσει λύσεις, προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία του Νοσοκομείου και κυρίως να αρθεί το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες βλέπουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στην Ηλεία να απειλείται με κατάρρευση.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη έχει ως εξής: «Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η Κυβέρνηση από το 2020 δίνει μια πολύ δύσκολη μάχη με την πανδημία, αναλαμβάνοντας και υλοποιώντας σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις, προκειμένου να διατηρήσει όρθια τη Δημόσια Υγεία στη χώρα. Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συνεπικούρησε σημαντικά αυτή την προσπάθεια, στηρίζοντας – σε επίπεδο βελτίωσης υποδομών, ενίσχυσης με ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό και κάλυψης λειτουργικών αναγκών -όλα τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα που λειτουργούν στα γεωγραφικά και διοικητικά της όρια.

Η μαζική προκήρυξη θέσεων μόνιμων γιατρών εκ μέρους του Υπουργείου, αποδείχθηκε αποτελεσματική για την ενίσχυση των κεντρικών νοσοκομείων στα μεγάλα αστικά κέντρα.  Ωστόσο, αυτό είχε «παρενέργειες» στη λειτουργία των περιφερειακών νοσοκομείων, όπως αυτά του Πύργου και της Αμαλιάδας στην Ηλεία, καθώς αρκετοί γιατροί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους προκειμένου να συμμετάσχουν στις προκηρύξεις.

Δυστυχώς, αυτή η εξέλιξη οδήγησε σε σημαντική αποδυνάμωση κλινικών ζωτικής σημασίας, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Παθολογική Κλινική της Νοσηλευτικής Μονάδα Πύργου. Τους τελευταίους μήνες, η εν λόγω Κλινική  λειτουργούσε με μόλις δύο μόνιμους παθολόγους –και καθημερινές μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ- ενώ τώρα έμεινε μόλις ένας Παθολόγος για να καλύψει όλη την Ηλεία. Τίθεται, αναπόφευκτα πλέον, ζήτημα λειτουργίας της Κλινικής, με το αίσθημα ανησυχίας και ανασφάλειας να γιγαντώνεται για τους νοσηλευόμενους ασθενείς και για όλους τους πολίτες της Ηλείας. Παρόμοια προβλήματα δυστυχώς υπάρχουν και σε άλλες Κλινικές του νοσοκομείου – γεγονός που ενόψει χειμώνα επιτείνει την αγωνία γιατρών και νοσηλευτών, καθώς αυτές οι κλινικές, εδώ και δύο χρόνια έχουν επωμιστεί βάρος δυσανάλογο των σωματικών και πνευματικών δυνάμεων των εργαζομένων.

   Στο παραπάνω, παγιωμένο πλέον, πρόβλημα αποδυνάμωσης του Νοσοκομείου, έρχεται να προστεθεί και η απόφαση της αναπλ. Υπουργού Υγείας, από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου, να παύσει τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ορίσει τον αντικαταστάτη του, και μάλιστα σε μια δύσκολη χρονικά περίοδο, εν μέσω θέρους, με αυξημένες λειτουργικές ανάγκες σε όλα τα Τμήματα και τις Κλινικές. Η ταυτόχρονη δε λήψη αποφάσεων – εκ μέρους της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ – για μετακινήσεις προσωπικού σε άλλες Νοσηλευτικές Μονάδες, έχει δημιουργήσει κλίμα έντασης στους κόλπους των γιατρών και των εργαζομένων.

   Κύριε Υπουργέ,

 δεδομένου ότι οι μέχρι τώρα εκδοθείσες προκηρύξεις για την πρόσληψη μόνιμων Παθολόγων στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου αποβαίνουν «άγονες», ζητώ να προωθήσετε νομοθετικά τη χορήγηση ισχυρών κινήτρων, προκειμένου οι θέσεις να καταστούν ελκυστικές και θα αρθεί η απροθυμία των γιατρών να διεκδικήσουν τον διορισμό τους στην περιοχή μας.  Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε, για να αποτραπεί η αναστολή λειτουργίας της Κλινικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια Υγεία της Ηλείας.  Παράλληλα, παρακαλώ για τις ενέργειές σας, για τον άμεσο διορισμό Διοικητή στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας και τη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου, προκειμένου να επανέλθει η κανονικότητα στη Δημόσια Υγεία της Ηλείας και να μπουν τα προβλήματα σε τροχιά επίλυσης».