Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕυρεία σύσκεψη στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο με φορείς και συλλόγους: Προβληματισμός για...

Ευρεία σύσκεψη στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο με φορείς και συλλόγους: Προβληματισμός για την παραβατικότητα, τη βία και το bullying

*Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Κινούμαστε στο τρίπτυχο: Πρόληψη-διαχείριση-θεραπεία»

*Σε σχολικές μονάδες του Δήμου Πύργου ειδικευμένοι ψυχολόγοι θα υλοποιήσουν προγράμματα του  Συλλόγου «Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με τον Οργανισμό

Το ζήτημα της βίας εντός αλλά και εκτός του χώρου των σχολικών μονάδων αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα φαινόμενα bullying που διαρκώς αυξάνουν συζητήθηκαν χθες κατά την διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου.

Τα ζητήματα της παραβατικότητας από συγκεκριμένες ομάδες παιδιών- μαθητών, δεν αποτελούν αποκλειστικά και μόνο πρόβλημα του Πύργου ή της Ηλείας, ωστόσο τα τελευταία γεγονότα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν επιτρέπουν εφησυχασμό….

Ουσιαστικά τα «χέρια» των συναρμόδιων φορέων είναι «δεμένα» καθώς από τη μία πλευρά υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο δεν «βοηθά» ουσιαστικά στην μείωση της παραβατικότητας και της βίας εντός και εκτός των σχολικών μονάδων και από την άλλη όλα φαίνεται ότι ξεκινούν στις περισσότερες περιπτώσεις μέσα από την ίδια την οικογένεια. Ειδικά όταν μιλάμε για ανήλικους τα πράγματα φαίνεται ότι περιπλέκονται περισσότερο καθώς καλούνται να «λογοδοτήσουν» οι ίδιοι οι γονείς, από  τη στιγμή που μία υπόθεση φτάνει τελικά στην δικαιοσύνη. Ακόμα όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις τα «χέρια» των δικαστικών Αρχών φαίνεται ότι είναι σχεδόν «δεμένα» καθώς εάν προχωρήσουν στην φυλάκιση του γονιού τότε τα ανήλικα μέλη της οικογένειας δεν προστατεύονται με αποτέλεσμα οι ανήλικοι να αφήνονται έρμαιο των επιτήδειων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.  

Την ίδια στιγμή πολλά από τα παιδιά τα οποία παρουσιάζουν παραβατική  ή και  βίαιη συμπεριφορά, δεν προσέρχονται κανονικά στις σχολικές μονάδες προκειμένου σταδιακά –ίσως- να μπορέσουν να συνυπάρξουν αρμονικά με τα υπόλοιπα παιδιά, καθώς σύμφωνα με το Νόμο η βεβαίωση φοίτησης για εκείνους που λαμβάνουν επιδόματα δίνεται τον Οκτώβριο και όχι στο τέλος κάθε σχολικής χρονιά όπως άλλωστε έχει ζητηθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα.  Παράλληλα και παρά το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις κατά ενηλίκων και ενηλίκων, δεν γίνεται η διακοπή των επιδομάτων τα οποία λαμβάνουν – κάτι το οποίο ίσως αποτελούσε «λύση» στη συνεχιζόμενη παραβατική συμπεριφορά που καταγράφεται

Ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα είναι ότι τα περιστατικά βίας και  bullying δεν καταγράφονται από τις σχολικές μονάδες με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να πει με βεβαιότητα για το εάν υπάρχει αύξηση και σε τι βαθμό υπάρχει το πρόβλημα το οποίο ωστόσο παρουσιάζεται ανά διαστήματα όταν υπάρχουν καταγγελίες- ενώ οι εκπαιδευτικοί αν και είναι υποχρεωμένοι να προχωρούν σε καταγγελίες ειδικά όταν υπάρχουν φθορές εντός των σχολικών μονάδων δηλώνουν ότι φοβούνται και επιλέγουν να μην μιλούν .

Με το πρόβλημα να είναι υπαρκτό και να ταλανίζει την πόλη του Πύργου αποφασίστηκε η  εντατικοποίηση της προσπάθειας που ξεκίνησε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος για την αντιμετώπιση φαινόμενων παραβατικότητας και bullying.  Η αρχή θα γίνει πολύ σύντομα, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του παιδιού», όπου ειδικευμένοι ψυχολόγοι θα υλοποιήσουν τα προγράμματα του Οργανισμού σε σχολικές μονάδες του Δήμου…. Όμως αυτό από μόνο του δεν αρκεί, και σαφώς θα πρέπει στο σύνολο τους οι φορείς να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση καταγγέλλοντας τα όποια «κακώς κείμενα» καταγράφονται στην καθημερινότητα.

Άμεση ανταπόκριση

Το κάλεσμα του δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο σε φορείς και συλλόγους της πόλης για τη σύσκεψη είχε άμεση ανταπόκριση και αρκετοί ήταν εκείνοι που παρευρέθηκαν στο χώρο του Λάτσειου προκειμένου να συζητήσουν το πρόβλημα, να καταθέσουν τις απόψεις τους και να συζητήσουν πιθανές λύσεις.  Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την κεντρική διοίκηση του «Χαμόγελου του Παιδιού», ο ψυχολόγος Στέφανος Αλεβίζος και από την τοπική δομή η κοινωνική λειτουργός Κατερίνα Λιακοπούλου και ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού, καθώς επίσης οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Πλεμμένος και Μαρίνος Αχτύπης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας Μιχάλης Οικονομόπουλος, ο Αστυνόμος Χαράλαμπος Γεωργούλης, ο εκπρόσωπος της Ι.Μ. Ηλείας π. Χαράλαμπος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης, ο διευθυντής Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Ανδρέας Καρατζάς, η αναπληρώτρια δ/ντρια Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Πολυξένη Κοτρέτσου, η πρόεδρος Συλλόγου Διδασκόντων Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης Αντωνία Μπρη, η εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δώρα Καλάκου, και η Ελένη Παναγιώταρου από την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων.

«Με ταχύτατα αντανακλαστικά να θεραπεύσουμε το πρόβλημα»

Με δημιουργικό διάλογο, κάθε παρευρισκόμενος κατέθεσε στοιχεία για το μέγεθος του προβλήματος. Εκφράστηκαν προβληματισμοί τόσο για τα αίτια των φαινομένων,αλλά κυρίως για την  ανεπάρκεια συνολικά του συστήματος να δώσει λύσεις, όχι λόγω ολιγωρίας αλλά κυρίως έλλειψης υποδομών, και συμφωνήθηκε σειρά παρεμβάσεων με το «Χαμόγελο του παιδιού».

Όπως τόνισε ο Π. Αντωνακόπουλος: «Συμφωνήσαμε με τους εκπροσώπους από την κεντρική αλλά και τοπική διοίκηση του Οργανισμού, πως θα ξεκινήσουμε άμεσα παρεμβάσεις με τη συνεργασία πάντα της Εκπαιδευτικής κοινότητας και των Συλλόγων Γονέων. Επειδή έχουμε πρόβλημα, πρέπει να δράσουμε άμεσα με το τρίπτυχο «Πρόληψη-διαχείριση-θεραπεία».

Η εικόνα που προβλήθηκε το προηγούμενο διάστημα, πλήττει την κοινωνία αλλά και την οικονομία πολύπλευρα. Οφείλουμε να αποδείξουμε με ταχύτατα αντανακλαστικά ότι θεραπεύουμε το πρόβλημα, δημιουργούμε την προοπτική μιας κοινωνίας που δεν έχει τη βία ως τρόπο επίλυσης των διαφορών. Όπως η κοινωνία μας στο θέμα του Θύμιου έδειξε μια καλή συμπεριφορά, τώρα είναι η ευκαιρία να αφυπνιστούμε από έναν λήθαργο όπου συνυπήρχαμε με επικίνδυνους «σπόρους» βίας».

Οι τοποθετήσεις των παρισταμένων

Καταλυτική,  στα αποτελέσματα της σύσκεψης, ήταν η παρουσία των εκπροσώπων  του «Χαμόγελου του παιδιού» με τον κ. Λαμπρόπουλο να αναφέρεται στην εξαιρετική δράση του Οργανισμού στην Ηλεία και να θέτει τον Οργανισμό στην υπηρεσία του Δήμου ώστε να παρασχεθεί επιστημονική βοήθεια.

Ο ψυχολόγος κ. Αλεβίζος αναφέρθηκε στον σχολικό εκφοβισμό, και στα εξειδικευμένα προγράμματα που «τρέχουν» σε σχολικές μονάδες και εποπτεύονται από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η πρόληψη, η αιτία και οι τρόποι διαχείρισης των φαινομένων παραβατικότητας και bullying  αναπτύχθηκαν εκτενώς και ο κάθε εκπρόσωπος φορέα και συλλόγου μετέφερε την δική του εικόνα και άποψη, βάσει εμπειριών.

Το λόγο πήρε έπειτα ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας Μιχάλης Οικονομόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι: «Παρά το μειωμένο προσωπικό, εμείς έχουμε καθημερινή παρουσία με περιπολίες στην πόλη. Επίσης όπου υπάρχουν ποινικές διαστάσεις άμεσα επεμβαίνουμε και είμαστε στη διάθεσή σας για ότι επιπλέον χρειαστείτε στον τομέα της πρόληψης».

Ο ΗλίαςΞανθούλης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι το κενό του θεσμικού πλαισίου δεν δίνει πολλά περιθώρια λύσεων. «Όταν κάποιος κάνει μια ζημιά και ξέρει ότι δεν θα τιμωρηθεί, θα το επαναλάβει. Μετά τα τελευταία γεγονότα έχω δεχτεί πολλά τηλεφωνήματα πολιτών με έντονο το αίσθημα της ανασφάλειας και της αδικίας. Όλοι κάνουν καλά τη δουλειά τους αλλά το θεσμικό πλαίσιο δεν δίνει λύσεις».

Ο πατέρας Χαράλαμπος τόνισε πως: «Ο κάθε φορέας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να περιβληθούν νομοθετικά περισσότερο οι έχοντες την κάθε θέσης, να προστατευτούν από τους φόβους τους, και να βελτιωθούν οι αποδόσεις της κάθε υπηρεσίας».

Η Εκπαιδευτική κοινότητα δίνει το «παρών»

Περί ολιστικής αντιμετώπισης του προβλήματος έκανε λόγο ο κ. Καρατζάς τονίζοντας ότι επιβάλλεται προσοχή στα πρότυπα που προβάλλονται στα παιδιά αλλά και στα μηνύματα που στέλνει η συμπεριφορά των ενηλίκων.  Αναφέρθηκε στην ύπαρξη κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων στα σχολεία και προγραμμάτων  κατά της βίας, συμπληρώνοντας πως: «Αν δεν λειτουργήσει ένας φορέας υπεύθυνα, όλοι οι υπόλοιποι αδρανοποιούνται».

Στο οικογενειακό περιβάλλον και πώς αυτό λειτουργεί στα παιδιά, αναφέρθηκε η κ.Μπρη σημειώνοντας πως: «Ο εκπαιδευτικός με δυσκολία μπορεί να ανατρέψει αυτό που το παιδί φέρνει από το σπίτι. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ώστε τα παιδιά να νιώσουν προστατευμένα και να μιλήσουν. Επιμένουμε ότι η πρόληψη θα βοηθήσει και στην πρόληψη πρέπει να βοηθήσουν όλοι: από τους γονείς μέχρι τον Δήμο».

Επιστημονικοί σύλλογοι και υπηρεσίες

Ο κ. Γιαννικούλης, υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης όπως και της καταστολής, που όπως εξήγησε: «Δημιουργεί αντικίνητρο για επανάληψη ή μιμητισμό. Δυστυχώς υπάρχει μια ατιμωρησία και το νομικό πλαίσιο ελαστικοποιείται. Όσον αφορά την ανήλικη παραβατικότητα θα πρέπει να αναζητούνται ευθύνες και στους γονείς».

Για τη νομική καθοδήγηση μίλησε η κ. Καλάκου κάνοντας ειδική αναφορά για όσους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. «Υπήρξε και υπάρχει συγκεκριμένη ομάδα μελών του Δικηγορικού Συλλόγου που χειρίζεται τέτοιες υποθέσεις και κατευθύνουμε τους ανθρώπους να κινηθούν σωστά νομικά. Επιπλέον,υπάρχει ο θεσμός της νομικής βοήθειας για ευάλωτες οικονομικά ομάδες».

Η κ. Παναγιώταρου με τη σειρά της εξήγησε το ρόλο της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων, η οποία ξεκινά από τη στιγμή που θα σχηματιστεί μια δικογραφία για τον ανήλικο ή με διάταξη ανακριτή, κι ακολουθούν συναντήσεις με την οικογένειά του παιδιού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ