Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΗλείαΕπιλέγοντας την ελπίδα, όλα είναι δυνατά

Επιλέγοντας την ελπίδα, όλα είναι δυνατά

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία θεσπίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Γιορτάζεται σε όλο τον πλανήτη και έχει σαν στόχο την προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας. Παράλληλα, έχει σαν σκοπό να κινητοποιήσει την πολιτεία υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Δουλεύοντας καθημερινά με την αναπηρία κατανόησα πως όλα ξεκινούν από την κουλτούρα που έχουμε ατομικά και τη στάση που κρατάμε απέναντι στη διαφορετικότητα. Η στάση αυτή καθορίζει και αντανακλά το κατά πόσο αποδεχόμαστε τους συνανθρώπους μας με σοβαρές δυσκολίες. Το πρόβλημα της ένταξης δεν είναι δικό τους αλλά καθαρά δικό μας. Στόχος μας είναι μέσα από την οπτική και τις πράξεις μας, οι άνθρωποι με αναπηρία νιώθουν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας. Είναι πολύ εύκολο να ρίχνουμε τις ευθύνες συνεχώς στην Πολιτεία (που φυσικά και ευθύνεται για πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία), ωστόσο θα πρέπει να στραφούμε στον εαυτό μας και να αναρωτηθούμε τι προσφέρει ο καθένας ξεχωριστά για να εκλείψει ο κοινωνικός αποκλεισμός που βιώνουν σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας.

Η συγκεκριμένη μέρα έχει σαν θέμα την πλήρη συμμετοχή και ισότητα η οποία ορίζεται ως το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να συμμετέχουν πλήρως στη ζωή και να απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες διαβίωσης και να έχουν ίσο μερίδιο στη βελτίωση των συνθηκών που προκύπτουν από την κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη.

Για όλους τους παραπάνω λόγους τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ώστε να βάλει το λιθαράκι της στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Αυτή είναι και η βασική επιδίωξη του ΕΕΕΕΚ Πύργου.

Στο σχολείο μας φοιτούν μαθητές με νοητική υστέρηση, αυτισμό, σύνδρομο Down, κινητικές και άλλες αναπηρίες. Βασική επιδίωξή μας είναι η ουσιαστική ένταξη των παιδιών στην κοινωνία. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τη φοίτηση των μαθητών στα εργαστήρια του σχολείου, όπου οι μαθητές προετοιμάζονται για την κοινωνία τόσο σε επίπεδο αυτονομίας όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Με κατάλληλη προετοιμασία οι μαθητές αποκτούν δεξιότητες αυτόνομης διαβίωσης και επαγγελματικής κατάρτισης που έχουν σαν στόχο να τους κάνουν ενεργούς και έτοιμους πολίτες. Είναι σημαντικό η πολιτεία να εξοικειωθεί με την εικόνα της αναπηρίας, να την αγκαλιάσει και να την αποδεχθεί. Μόνο έτσι θα αποφευχθούν φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού και στέρησης των ατόμων με αναπηρία  από τα δημόσια αγαθά.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι τα άτομα με αναπηρία με την κατάλληλη εκπαίδευση και στήριξη μπορούν να επιτύχουν επαγγελματική αποκατάσταση και να ζήσουν ευτυχισμένα. Αυτό θα πρέπει να είναι και το κυρίαρχο μέλημα της πολιτείας. Η ένταξη στην κοινωνία. Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άτομα και οι οικογένειες των ατόμων με αναπηρία είναι η περεταίρω εξέλιξή τους. Τα παιδιά αυτά,  ολοκληρώνοντας τη φοίτησής τους στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση επιστρέφουν στις οικογένειές τους χωρίς όνειρα και χωρίς ελπίδα για το μέλλον, αφού στο Νομό δεν υπάρχει καμία δομημένη δομή φιλοξενίας ατόμων με αναπηρία. Έτσι, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη, οι αρμόδιοι να πράξουν τα δέοντα, ώστε να ιδρυθεί μια τέτοια δομή που θα υποδεχθεί τα παιδιά μας και θα χαρίσει χαμόγελα στις οικογένειές τους, αφού τα παιδιά τους θα έχουν εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή ζωή.

Φέτος οι μαθητές του  ΕΕΕΕΚ Πύργου με τις δράσεις τους μπαίνουν δυναμικά για ακόμα μία χρονιά στην κοινωνία. Μέσα από τη συμμετοχή τους στη Ραδιοφωνική εκπομπή «Οι νικητές της ζωής» στην ΕΡΑ Πύργου ακούγεται επιτέλους η φωνή τους, οι ανάγκες και τα όνειρά τους. Τους δίνεται βήμα να ακουστούν και η κοινωνία του Πύργου γίνεται η γέφυρα επικοινωνίας τους.

Νιώθουμε πολύ περήφανοι για τα παιδιά μας, για την προσπάθειά τους και για ότι πετυχαίνουν. Είναι θαυμάσιο να βλέπουμε άτομα με τόσες δυσκολίες να προοδεύουν, να προσπαθούν, να μάχονται με τόση επιμονή και αισιοδοξία. Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ Πύργου χορεύουν και γεμίζουν την ατμόσφαιρα με διαφορετικά χρώματα υπό τη μελωδία του Μ. Θεοδωράκη «Χαρταετός». Κάθε χρώμα και ένα όνειρο. Ας γίνουμε τα όνειρα αυτών των παιδιών. Στόχος μας είναι να γνωρίσετε τις ικανότητές τους και όχι την αναπηρία τους.

Η Διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Πύργου

Αγγελική Πετρόγιαννη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ