Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτην Ηλεία η Ομάδα Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών: Επιτήρηση από αέρος μέσω...

Στην Ηλεία η Ομάδα Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών: Επιτήρηση από αέρος μέσω drones

Επιτήρηση από αέρος πραγματοποίησε κατά την διάρκεια των μεσημεριανών ωρών της Κυριακής η πυροσβεστική Ομάδα Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών – Ο.Σ.μηΕ.Α.- στην Ηλεία. Η Ομάδα Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (drones) που έχει ως έδρα την Πάτρα συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2022, και είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που πραγματοποιεί ελέγχουν από αέρος σε όλο το Νομό Ηλείας.
Η Ο.Σ.μηΕ.Α. ανήκει στην Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικής Δυτικής Ελλάδας και ενεργοποιείται με εντολή του εκάστοτε περιφερειακού διοικητή. Μεταξύ των βασικών αρμοδιοτήτων της είναι η χαρτογράφηση επικίνδυνων περιοχών, η εύρεση δρομολογίων για τα οχήματα που βρίσκονται σε συμβάντα, η απευθείας μετάδοση εικόνας από τα συμβάντα στο Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων της ΠΥ (ΠΕΚΕ Δυτικής Ελλάδας) και στην Αθήνα. Ωστόσο έχει και προληπτικό ρόλο, με εναέριες περιπολίες σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα συνέβη και το περσινό καλοκαίρι όπου υπήρξε συνεχή παρουσία στον Νομό Ηλείας, με έμφαση στην επιτήρηση και φύλαξη «κόκκινων» σημείων μεταξύ αυτών και της Αρχαίας Ολυμπίας.
Σε τοπικό επίπεδο, η Πυροσβεστική διαθέτει συνολικά 6 μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η ακτίνα πτήσης τους, από τον χειριστή που βρίσκεται στο έδαφος, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, μπορεί να φθάσει τα 5χλμ, ωστόσο οι κάμερες που φέρουν έχουν τόσο ισχυρό ζουμ που μπορεί να «δώσουν» εικόνα άλλων 10χλμ. Βασική προϋπόθεση το ανάγλυφο της περιοχής. Διαθέτουν θερμικές κάμερες και παρέχουν τη δυνατότητα πτήσεων και τη νύχτα.
Σε περιπτώσεις πυρκαγιών και αφού αυτές έχουν σβήσει, «βλέπουν» τα θερμά σημεία επικίνδυνα και για αναζωπύρωση, τα οποία είναι αδύνατον να εντοπιστούν διά γυμνού οφθαλμού.
Η Ομάδα διαθέτει ένα μεγαλύτερου τύπου drone, τo «sarisa ΠΣ 102», το οποίο χρησιμεύει για τη μεταφορά υλικών προς τις ομάδες που επιχειρούν σε απομακρυσμένες περιοχές, σε εγκλωβισμένα άτομα κ.λπ. Για παράδειγμα, μπορεί να μεταφέρει 5 πυροσβεστικές μάνικες (σωλήνες) σε κάθε δρομολόγιο, ενώ μέσω του ιμάντα αφέσεως μπορεί να «κουβαλήσει» τρόφιμα, φάρμακα, κουβέρτες κ.λπ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ