Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠρος μια βιώσιμη διαχείριση με ορίζοντα το 2030

Προς μια βιώσιμη διαχείριση με ορίζοντα το 2030

Τα ζητήματα της αγροτικής ανάπτυξης απασχόλησαν την ειδική συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

Ανδ. Φίλιας: «Σχεδιάζονται πολύ σοβαρά ζητήματα και οφείλουμε τόσο κατά τη διαδικασία όσο και κατά την πορεία της υλοποίησης να συζητούμε μεταξύ μας, να ακούμε τα προβλήματα να χαράξουμε- διαμορφωτικά κάποιες αλλαγές αλλά και να πασχίζουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα»

Λ. Αυγενάκης: «Είμαστε αποφασισμένοι να διορθώσουμε όλα τα κακώς κείμενα»

Ολοκληρώθηκαν σήμερα στην Πάτρα οι εργασίες του συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας –ΕΝ.ΠΕ.- με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη. Κατά τη διάρκεια της χθεσινή ημέρας αναπτύχθηκαν τα ζητήματα της θεματικής ενότητας: «Αγροτική Ανάπτυξη: Προς μια βιώσιμη διαχείριση με ορίζοντα το 2030».  Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας, αναφερόμενος στη σημασία της διοργάνωσης τόνισε: «Κουβεντιάζουμε μαζί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη αλλά και με στελέχη και Γενικούς Γραμματείς και με ανθρώπους που ασχολούνται με το αντικείμενο, σε Πανελλήνια βάση, για το ζήτημα της αγροτικής ανάπτυξης και την πορεία μας προς το 2030. Είναι μία πορεία που έχει ήδη ξεκινήσει. Σχεδιάζονται πολύ σοβαρά ζητήματα και οφείλουμε τόσο κατά τη διαδικασία όσο και κατά την πορεία της υλοποίησης να συζητούμε μεταξύ μας, να ακούμε τα προβλήματα να χαράξουμε- διαμορφωτικά κάποιες αλλαγές αλλά και να πασχίζουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα. Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να συζητάμε και να ανταλλάσουμε απόψεις οι οποίες είναι σίγουρο ότι θα είναι πολύ χρήσιμες για το μέλλον». 

Στη θεματική ενότητα για την Αγροτική Ανάπτυξη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης παρουσίασε τις θέσεις της ΕΝΠΕ για την αγροτική οικονομία και τον πρωτογενή τομέα, ενώ αναλύθηκαν διεξοδικά όλα τα ζητήματα που αφορούν στα σύγχρονα και διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, αλλά και στρεβλώσεις που προκύπτουν από οργανωτικές δυσλειτουργίες. Έγινε εκτενής αναφορά στην πράσινη μετάβαση και επισημάνθηκε η ανάγκη να γίνει σε σταδιακά και σε συνεργασία με τους αγρότες, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν. Επίσης, αναλύθηκαν οι δυνατότητες στήριξης των γεωργών και των κτηνοτρόφων με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αλλά και τα ζητήματα αναδιάρθρωσης της παραγωγικής διαδικασίας και του εκσυγχρονισμού του επαγγέλματος του αγρότη.

Τονίστηκε η ανάγκη μεγαλύτερης προσοχής, προώθησης και προβολής των τοπικών προϊόντων και ετέθη ως πρωταρχικός στόχος όλων η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ο κ. Καχριμάνης επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα είναι εθνική υπόθεση. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς όλων των Περιφερειών, γιατί έχουμε καταλάβει πως είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας κι αυτό απαιτεί πρωτοβουλίες κι αποφάσεις. Ήταν ιδιαίτερα θετική η παρουσία και το ουσιαστικό ενδιαφέρον του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου. Εμείς, ως Περιφέρειες, θα είμαστε συμπαραστάτες όπου χρειαστεί, για να αλλάξουν τα πράγματα και να λυθούν χρόνια προβλήματα στον πρωτογενή τομέα».

Ως το πιο κρίσιμο ζήτημα για την ασφαλή υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας θεωρεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης την εφαρμογή των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, η μη εφαρμογή των οποίων θα έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση προστίμου ύψους 450 εκατ. ευρώ από την ΕΕ. Για το λόγο αυτό, όπως ανακοίνωσε, την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη η ΚΥΑ για την επίσπευση των διαδικασιών για ΔΣΒ. Σε ομιλία του στην ειδική θεματική του συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών με θέμα: «Αγροτική Ανάπτυξη: Προς μια βιώσιμη διαχείριση με ορίζοντα το 2030», ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι «τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης αποτελούν βασικό κομμάτι της εύρυθμης ομαλής υλοποίησης της νέας ΚΑΠ προκειμένου να δίνονται οι επιδοτήσεις με τρόπο σωστό και δίκαιο και να τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί».

Τάξη και διαφάνεια στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Λ. Αυγενάκης, αναφερόμενος στον ΟΠΕΚΕΠΕ τόνισε ότι θα αποκατασταθεί η τάξη και η διαφάνεια στον Οργανισμό, ιδιαίτερα όσα έχει επισημάνει η ΕΕ από το 2016. Οι παρατηρήσεις αυτές είναι σωστές και ήδη οι έξι από τις εννέα έχουν προχωρήσει. Είπε μάλιστα ότι τη Δευτέρα το πρωί που θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες θα έχει συνάντηση με τον Επίτροπο για τον θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Είμαστε αποφασισμένοι να διορθώσουμε όλα τα κακώς κείμενα. Δεν παραλογίζεται η Κοινότητα. Ξέρει τι εντόπισε. Ξέρει τι επισημάνσεις έχει κάνει. Δεν διαφωνούμε. Δουλεύουμε από κοινού, γιατί μας ενδιαφέρει να μπει τάξη στο χώρο», επισήμανε ο ΥπΑΑΤ. Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι η εξέλιξη με την ΕΕ δεν θα επηρεάσει τις πληρωμές που έχουν προγραμματισθεί, επισημαίνοντας ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχουν καταβληθεί ακόμα 2,2  δις ευρώ από άμεσες ενισχύσεις και ΠΑΑ.

Όπως είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης «για την κυβέρνηση ο πρωτογενής τομέας έχει συνδεθεί με την ιστορία και την παράδοση του τόπου και συμβάλει καθοριστικά στην οικονομία της χώρας», εξηγώντας ότι δεν είναι μόνο το 4% αλλά και η συμβολή μέσω της μεταποίησης και εμπορία προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.

Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

Σε ό,τι αφορά στα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, υπενθύμισε ότι πρόκειται για μια δέσμευση που έχουμε αναλάβει στους εταίρους μας από το 2015, ενώ μόνο δύο περιφέρειες η Ηπείρου με τον Αλέξανδρο Καχριμάνη και η Δυτικής Μακεδονίας με τον πρώην Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη είχαν προχωρήσει τη διαδικασία, η οποία όμως διεκόπη λόγω ενστάσεων. Λόγω των συγκεκριμένων καθυστερήσεων έχει επιβληθεί στη χώρα μας πρόστιμο 450 εκατ ευρώ. Όπως εξήγησε ο ΥπΑΑΤ «το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται σε μορφή δημοσιονομικής διόρθωσης – συνεπώς η επιβολή του συνεπάγεται το να χάσει η Ελληνική αγροτική οικονομία κρίσιμη χρηματοδότηση από την νέα ΚΑΠ. Κανένας άλλος παρά οι Έλληνες παραγωγοί θα επιβαρυνθούν τις συνέπειες αυτής της ανειλημμένης υποχρέωσης». Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει αυτήν την εξέλιξη. Για να αποτραπεί αυτή η έκβαση είπε ότι λαμβάνονται ήδη τα αναγκαία μέτρα για να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες εκπόνησης και εφαρμογής των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.

Τέσσερις περιφέρειες δηλώνουν αδυναμία

Από τις 13 Περιφέρειες της χώρας και ύστερα από επιστολή που έστειλε ο ΥπΑΑΤ σε όλους τους Περιφερειάρχες και ύστερα από συζήτηση που έγινε με όλους, προκύπτει ότι εννέα περιφέρειες θα ξεκινήσουν τη διαδικασία ενώ τέσσερις, δήλωσαν αδυναμία να αναλάβουν την υλοποίησή τους. Και τούτο παρότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξασφάλισε πόρους 19,5 εκατ. για το κόστος της διαδικασίας εκπόνησης και υλοποίησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης. Ήδη όπως ανακοίνωσε η υπόθεση βρίσκεται στη φάση υλοποίησης και την επόμενη εβδομάδα υπογράφεται ΚΥΑ (με ΥΠΕΝ και ΥΠΕΘΟ), που επισημοποιούν την ανάληψη ευθύνης για την υλοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης στις 4 Περιφέρειες που εξέφρασαν κώλυμα. Ταυτόχρονα όμως ανακοίνωσε ότι έχει σταλεί επιστολή στις Περιφέρειες για να καταθέσουν τις απόψεις και προτάσεις τους για τις τεχνικές προδιαγραφές του κανονιστικού πλαισίου της σχετικής διακήρυξης.

«Είναι κρίσιμο να συνεργαστούμε στενά και αποτελεσματικά ώστε να θεσπιστούν Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης έως το τέλος του 2024 σε κάθε Περιφέρεια. Αλλιώς  δεν θα αποφύγουμε το πρόστιμο των 450 εκατομμυρίων ευρώ που έχει επιβληθεί στην χώρα μας. Ας δουλέψουμε μαζί για να προστατεύσουμε τους κτηνοτρόφους μας!», τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Τέλος κάλεσε τους Περιφερειάρχες να στηρίξουν την προσπάθεια για λειτουργία Κτηνοτροφικών Πάρκων, που σημαίνει και σεβασμό στο περιβάλλον αλλά θα δημιουργήσει και οικονομίες κλίμακας. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ