Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΗλείαΜέχρι 30 Νοέμβρη οι δηλώσεις στα γραφεία της Ο.Π. Αμαλιάδας: Χορήγηση υλικών...

Μέχρι 30 Νοέμβρη οι δηλώσεις στα γραφεία της Ο.Π. Αμαλιάδας: Χορήγηση υλικών για τους ελαιοπαραγωγούς

«Κουτσουρεμένο» από την Ε.Ε. φέτος το πρόγραμμα Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων

Χορήγηση δικτύων και παλετοκιβωτίων θα γίνει το επόμενο διάστημα στους ελαιοπαραγωγούς της Ο.Π. Αμαλιάδας, μετά  το «πράσινος φως»  για την έγκριση  του προγράμματος των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) ελαιολάδου.

Ωστόσο φέτος το εν λόγω πρόγραμμα  παρουσιάζει σημαντικές περικοπές, μετά και το βέτο που  έθεσαν παραγωγοί από την Κρήτη και την  αποστολή  του όλου θέματος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στις Βρυξέλλες!

Έτσι το ποσό που θα χορηγηθεί φέτος (αλλά και του χρόνου)  στην Ο.Π. Αμαλιάδας είναι 87.000 ευρώ, σε σχέση με τις 400.000 ευρώ που διανεμήθηκαν πέρυσι…

Συνολικά δικαιούχοι στην εν λόγω οργάνωση είναι 250 ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι  παρέδωσαν το λάδι τους στην Ο.Π. και μπορούν  μέχρι τις 30 Νοεμβρίου να προσέλθουν  στα γραφεία της προκειμένου να δηλώσουν  τι επιθυμούν να  παραλάβουν, από τα προαναφερόμενα προϊόντα.

«Προχωράμε στην υλοποίηση του προγράμματος ελαιολάδου και  για φέτος πάλι οι παραγωγοί θα πρέπει να περάσουν το λάδι μέσα από την οργάνωσή μας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ο.Π. Αμαλιάδας κ. Χρ. Βαλιανάτος.

Αντιδράσεις

Σηµειωτέον, το εν λόγω πρόγραµµα «χτίζεται» µε χρήµατα που παρακρατούνται από τις κοινοτικές ενισχύσεις των ελαιοκαλλιεργητών.  Όλα τα προηγούµενα είχαν 3ετή διάρκεια και έναν προϋπολογισµό κοντά στα 33 εκατοµµύρια ευρώ. Το τελευταίο (έτη 2021-2022) έχει διάρκεια 18 µηνών, και προϋπολογισµό της τάξεως των 22,5 εκατ. ευρώ. Είναι σαφές ότι και αυτή τη φορά, η υπουργική απόφαση που καθόριζε τους όρους έγκρισης και υλοποίησης των προγραµµάτων των ΟΕΦ δεν ξεκαθάριζε τα πράγµατα. Μέσα σ’ αυτό το γκρίζο τοπίο η σηµερινή ηγεσία του υπουργείου απέφυγε να πάρει έγκαιρα θέση, µε αποτέλεσµα, όταν βγήκε η λίστα δικαιούχων, κάποιοι να αντιδράσουν.

Έτσι υπήρξε καθυστέρηση για την έγκρισή του, η οποία αντί τον περασμένο Ιούνιο έγινε τελικά το Νοέμβριο…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ