Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΜεγάλο συλλαλητήριο για τη σταφίδα έγινε χθες στο κέντρο της Αθήνας, με...

Μεγάλο συλλαλητήριο για τη σταφίδα έγινε χθες στο κέντρο της Αθήνας, με την επίδοση ψηφίσματος στη Βουλή: «Δώστε λύση στο πρόβλημα»

200 και πλέον παραγωγοί από την Ηλεία συμμετείχαν στις ειρηνικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας

Στη Συντονιστική Επιτροπή Σταφιδοπαραγωγών της Πελοποννήσου συμμετείχε ο πρόεδρος της Ο.Π. Αμαλιάδας

Την απόσυρση του πλεονάσματος σταφίδας ως την μόνη και αποτελεσματική λύση για την στήριξη του σταφιδοπαραγωγών, ζήτησαν χθες πάνω από 1000   παραγωγοί από την Πελοπόννησο, στο συλλαλητήριο  διαμαρτυρίας που έγινε στο κέντρο της Αθήνας.

Μόνο από την Ηλεία υπολογίζεται ότι στο συλλαλητήριο συμμετείχαν περισσότεροι από 200  παραγωγοί, ενώ  σημαντικός ήταν ο αριθμός των αγροτών από τις υπόλοιπες  σταφιδοπαραγωγικές περιοχές (Αχαΐα, Κορινθία, Μεσσηνία, Ζάκυνθο), που  από νωρίς το πρωί πήγαν στην πρωτεύουσα για να ζητήσουν λύση, για ένα πρόβλημα  που διαρκώς λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Οι παραγωγοί δεν μπόρεσαν να περάσουν το αστυνομικό μπλόκο και να συνεχίσουν την πορεία τους προς το Μαξίμου, όμως, οι αρχές επέτρεψαν σε πενταμελή επιτροπή των συντονιστών να περάσουν και να επιδώσουν το ψήφισμά τους στο γραφείο του πρωθυπουργού αλλά και στα γραφεία των κομμάτων στη Βουλή. Κατόρθωσαν μάλιστα να κανονίσουν ραντεβού για να ενημερώσουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό την Τρίτη, όπως ανακοινώθηκε κατά την έξοδό τους.

Οι παραγωγοί παρέμειναν για αρκετή ώρα επί της Βασ. Σοφίας, δίπλα στη Βουλή, πραγματοποιώντας ειρηνική διαμαρτυρία, μοιράζοντας σταφίδες και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του «δίκαιου αγώνα τους», ζητώντας απόσυρση προϊόντος και στήριξη, όπως ανέφεραν, για «πρώτη φορά» των σταφιδοπαραγωγών καθώς το εξαγώγιμο προϊόν τους έχει υποστεί σημαντική ζημιά στο πλαίσιο της κρίσης του κορωνοϊού.

Στη συγκέντρωση δεν άργησαν να προστεθούν και γεωργοί και κτηνοτρόφοι από την Κρήτη, που επίσης βρέθηκαν στην Αθήνα, μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν στο ΥΠΑΑΤ με εκπροσώπους της ηγεσίας του.

«Πλήρης αδιαφορία του υπουργού»

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συλλαλητηρίων των Σταφιδοπαραγωγών της Πελοποννήσου,  για μια ακόμη φορά κατήγγειλε «την πλήρη αδιαφορία του υπουργού και την ανοχή του στην συντεχνία των εμπόρων σε βάρος των συμφερόντων μας», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ποιος θα κάνει ανασύσταση με 1 € το κιλό να πωλείται η σταφίδα; Εμείς περιμένουμε από το υπουργείο και από αυτούς που έκαναν τις εισηγήσεις να λύσουν το πρόβλημα  αναλάβετε τις ευθύνες σας και λύστε σήμερα το πρόβλημα για να συνεχίσει ο σταφιδοπαραγωγός να καλλιεργεί. Αύριο θα είναι αργά».

Από την Ηλεία στην Συντονιστική Επιτροπή συμμετείχε ο πρόεδρος της Ο.Π. Αμαλιάδας κ. Χρ. Βαλιανάτος, ο οποίος μαζί με τα υπόλοιπα μέλη μετέβη εντός της Βουλής, όπου παραδόθηκε το ψήφισμα στη γραμματεία του προεδρείου της, καθώς και στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Επιδόθηκε το ψήφισμα των εκπροσώπων των σταφιδοπαραγωγών και από εκεί και πέρα περιμένουνε την αντίδραση της κυβέρνησης» υπογράμμισε στην «ΠΡΩΤΗ» ο κ. Βαλιανάτος.

«Χρειάστηκε αρκετούς μήνες ο υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, για να δεχτεί την πρόταση της ΠΕΣ (Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών) και των άλλων συνεταιριστικών οργανώσεων για απόσυρση των αποθεμάτων κορινθιακής σταφίδας», τόνισε  ο κ. Μίλτος Σταυρόπουλος, γενικός διευθυντής στην Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ) και μέλος συντονιστικής συλλαλητηρίου.

Και προσθέτει: «Ακόμη και σήμερα να στείλει το ΥπΑΑΤ αίτημα στην Κομισιόν για ένταξη της σταφίδας σε πρόγραμμα απόσυρσης των αποθεμάτων θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να έρθει απάντηση. Εκτιμώ ότι τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου θα απαντήσει η Κομισιόν, αυτή η καθυστέρηση θα είναι μοιραία για την καλλιέργεια».

Το υπουργείο

Εξάλλου σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ, στις 4 Νοεμβρίου, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Επαναφέρουμε το αίτημα ασκώντας νέες πιέσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να επιτραπεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ένταξή του  σε πρόγραμμα της απόσυρσης των αποθεμάτων εσοδείας 2020.

Είμαστε σε πλήρη ευθυγράμμιση και συνεργασία με τους φορείς και όλους τους συνδεόμενους με την παραγωγική διαδικασία, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα ένταξής τους στο μέτρο αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, με πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ενεργοποιούμε κάθε δυνατότητα των οργανισμών, υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου για την απορρόφηση αυτής της «υπερτροφής» από τις κρατικές δομές.

Δημιουργούμε ομάδα εργασίας για την κορινθιακή σταφίδα και την κρητική σουλτανίνα, προκειμένου  να διευρύνουμε τους ορίζοντες οικονομικής ανάπτυξης του προϊόντος σε μεγάλες αγορές, διασφαλίζοντας την ευημερία των παραγωγών και των εργαζομένων στην αλυσίδα παραγωγής και διακίνησής του. 

Εκμεταλλευόμαστε τα προγράμματα προώθησης στην κοινωνία, υπερβαίνοντας τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία, προς όφελος των καταναλωτών αλλά και διαγράφοντας ένα λαμπρό μέλλον για την ελληνική σταφίδα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ