Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑπό δεκαοκτώ θα περιοριστούν σε οκτώ σύμφωνα με όσα σχεδιάζει ...

Από δεκαοκτώ θα περιοριστούν σε οκτώ σύμφωνα με όσα σχεδιάζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης…: Στον «αέρα» οι συνδεδεμένες ενισχύσεις

«Κόβονται» βιομηχανική τομάτα, σταφίδα και εσπεριδοειδή που αποτελούν βασικές καλλιέργειες στην Ηλεία!

Χρ. Βαλιανάτος: «Εάν φύγει η συνδεδεμένη  από αυτά τα προϊόντα, όλα έχουν τελειώσει…»

Ορατός είναι ο κίνδυνος  να χαθούν σημαντικά ποσά   για βασικά προϊόντα που αφορούν τους αγρότες της Ηλείας, όπως είναι η βιομηχανική τομάτα, η σταφίδα και τα εσπεριδοειδή,  εξαιτίας του περιορισμού των συνδεδεμένων ενισχύσεων που προσανατολίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το γεγονός αυτό θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για τους αγρότες του Νομού, που σε πολύ μεγάλο ποσοστό  ασχολούνται με τις εν λόγω καλλιέργειες και εφόσον χάσουν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις  θα μειωθεί δραματικά το εισόδημά τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν πλέον να καλλιεργήσουν…

Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η πρόταση που έχουν στα χέρια τους οι αρχές του υπουργείου, είναι να ενεργοποιηθούν καθεστώτα µόνο για ζωική παραγωγή (αιγοπρόβατα, βοοειδή, µέτρο για ειδικά δικαιώµατα), σιτηρά (σκληρό σιτάρι, ρύζι), ζωοτροφές (πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή και σανοδοτικά), και βρώσιµα όσπρια.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι συνδεδεμένες ενισχύσεις από δεκαοκτώ να περιοριστούν τελικά σε οκτώ, γεγονός που προκαλεί αγανάκτηση  στους  αγρότες, καθώς και  στις μεταποιητικές επιχειρήσεις (κυρίως βιομηχανική τομάτα), που  θα δουν τις καλλιέργειες να συρρικνώνονται.

«Κάτι τέτοιο  είναι απαράδεκτο, τη στιγμή που  εμείς κάνουμε τόσο κόπο να φέρουμε τη βιομηχανική τομάτα  στο Νομό, όπου επένδυσαν τα μεγάλα εργοστάσια. Εάν ο παραγωγός  χάσει την επιδότηση που ανέρχεται στα 70 ευρώ, καλύτερα να μην καλλιεργήσει, αφού είναι το μοναδικό έσοδο που έχει, τα υπόλοιπα  είναι έξοδα. Για τη σταφίδα συμβαίνει το ίδιο, αφού  η συνδεδεμένη ανέρχεται σε  50 ευρώ  το στρέμμα. Θέλω να μάθω εάν θέλει ο κ. Λιβανός αγρότες ή οικοδόμους; Εάν  είναι υπουργός του Κολωνακίου ή υπουργός  των αγροτών! Εάν φύγει η συνδεδεμένη  από αυτά τα προϊόντα, όλα έχουν τελειώσει…» ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ» ο πρόεδρος της Ο.Π. Αμαλιάδας κ. Χρ. Βαλιανάτος, ο οποίος θα έχει συναντήσεις για το θέμα αυτό και με εκπροσώπους εργοστασίων κονσερβοποιίας.

Πέντε κρίσιµα ζητήµατα

Στο μεταξύ σύμφωνα με το agronews.gr,  άµεσα απάντηση σε πέντε κρίσιµα ζητήµατα που θα καθορίσουν την αξία των δικαιωµάτων για την περίοδο 2023-2026,  καλούνται να δώσουν οι εθνικές αρχές.

Ενώ, λοιπόν, σε δύο µήνες θα πρέπει να κατατεθεί το στρατηγικό σχέδιο στην Κοµισιόν, η τελική πολιτική απόφαση εκκρεµεί µεταξύ άλλων για τα εξής:

1ον: Επιλέξιµα Βοσκοτόπια: Όλοι οι υπολογισµοί για τις άµεσες ενισχύσεις που έχουν γίνει προς το παρόν, έχουν λάβει υπόψη τους έναν αριθµό κοντά στα 12,7 εκατ. στρέµµατα. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η οµάδα που απασχολείται µε τη συγγραφή του στρατηγικού σχεδίου έχει ζητήσει να µάθει το πόσα ακόµα  επιλέξιµα στρέµµατα θα µπουν στο σύστηµα από το 2023, χωρίς να υπάρχει κάποια απάντηση ούτε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ούτε από τη γενική γραµµατεία του ΥΠΑΑΤ.

2ον: Συνδεδεµένες ενισχύσεις: Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, η πρόταση που έχουν στα χέρια τους οι αρχές του υπουργείου, είναι να ενεργοποιηθούν καθεστώτα µόνο για ζωική παραγωγή (αιγοπρόβατα, βοοειδή, µέτρο για ειδικά δικαιώµατα), σιτηρά (σκληρό σιτάρι, ρύζι), ζωοτροφές (πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή και σανοδοτικά), και βρώσιµα όσπρια.   ∆ηλαδή σύνολο οκτώ.

Ούτε σε αυτήν την περίπτωση οι αρχές έχουν δώσει απάντηση για το αν τελικά θα προχωρήσουν στην αποδοχή της παραπάνω πρότασης, «κόβοντας» συνολικά 10 καθεστώτα από τα ισχύοντα. Από την απάντηση αυτή θα εξαρτηθεί το κονδύλι της βασικής ενίσχυσης (η συνδεδεµένη ως γνωστών απορροφά χρήµατα των άµεσων ενισχύσεων) και η αξία των δικαιωµάτων για την ερχόµενη περίοδο.

3ον: Ενεργός αγρότης: Πληροφορίες αναφέρουν πως οι αρχές καλοβλέπουν το δικαίωµα που τους δίνει ο κοινοτικός κανονισµός να  θεωρούν ενεργούς γεωργούς όσους λαµβάνουν έως 5.000 ευρώ άµεσες ενισχύσεις. ∆ηλαδή, την πλειοψηφία των ελληνικών εκµεταλλεύσεων, ώστε να µην χαθούν δικαιώµατα. Για τους υπόλοιπους θα ισχύει η απόδειξη γεωργικής δραστηριότητας µε βάση έναν δείκτη αγροτικού εισοδήµατος (π.χ τιµολόγια κ.λπ). Ακόµα, δεν υπάρχει κάποιο σαφές σχέδιο από τη γενική γραµµατεία, που µετρά προφανώς το πολιτικό κόστος µίας τέτοιας απόφασης.

4ον: Προϋπολογισµός παρεµβάσεων άµεσων ενισχύσεων: Προς το παρόν το φως της δηµοσιότητας έχει δει ένας ενδεικτικός προϋπολογισµός για τη βασική ενίσχυση, τις συνδεδεµένες, την αναδιανεµητική κ.λπ. Αλλά, όσο δεν αποφασίζουν οι αρχές για τις συνδεδεµένες ενισχύσεις και για το ποσό που τελικά θα µεταφερθεί στον Β’ Πυλώνα για την εξισωτική, οι αγρότες δεν µπορούν να γνωρίζουν µε σαφήνεια τι µέλλει γενέσθαι µε την αξία των δικαιωµάτων τους.

5ον: Εθνικό Απόθεµα:  Το προτεινόµενο σχέδιο περιλαµβάνει τη δηµιουργία ενός Αποθέµατος για τα βοσκοτόπια, ενός για τις αροτραίες και ενός για τις δενδρώδεις. Αναµένεται η τελική απόφαση από τους αρµόδιους. Με την αναµενόµενη ένταξη επιπλέον στρεµµάτων βοσκοτόπων στο σύστηµα, µε το σηµερινό µοντέλο θα γινόταν περικοπή των ενισχύσεων στο σύνολο των αγροτών για να εξυπηρετηθούν οι αιτήσεις για νέα δικαιώµατα. Με το νέο σύστηµα που εξετάζεται, η περικοπή θα γίνει µόνο στα βοσκοτοπικά δικαιώµατα. Αντίστοιχα, για τις αιτήσεις των αροτραίων, η περικοπή θα αφορά τους κατόχους αρόσιµων καλλιεργειών και για τα δέντρα θα γίνεται οι περικοπή από τους καλλιεργητές δενδρώνων.

Περίσσευµα από το νέο πρασίνισµα στη βασική

Κρίσιµο ως προς την υλοποίηση είναι και το καθεστώς του νέου πρασινίσµατος (οικολογικά σχήµατα) της νέας ΚΑΠ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόταση που επεξεργάζεται το ΥΠΑΑΤ για το πρώτο έτος εφαρµογής της ΚΑΠ (2023) µπορεί να µην εξαντλήσει τα 430 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιµα, τουλάχιστον τον 1ο χρόνο, µε τα κονδύλια που θα περισσέψουν να πηγαίνουν στη βασική ενίσχυση, περιορίζοντας σε κάποιο βαθµό την πτώση στην αξία των δικαιωµάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ