Συνωστισμός με … κλειστά καταστήματα!

451

Παρατηρείται σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες στην Ηλεία

Την ώρα που  επιστήμονες αναφέρουν ότι η εστίαση θα μπορούσε να ανοίξει σε εξωτερικούς χώρους

Τα κλειδιά της εστίασης θα παραδώσουν στις 31 Μαρτίου στο Μέγαρο Μαξίμου οι επιχειρηματίες του κλάδου

Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκονται τα καταστήματα εστίασης και στην Ηλεία. Την ώρα που ενώ αυτά παραμένουν κλειστά, παρατηρούνται εικόνες συνωστισμού σε δρόμους και πλατείες των πόλεων.

Για άλλο ένα Σαββατοκύριακο στην κεντρική πλατεία Πύργου βρέθηκαν εκατοντάδες πολίτες. Που θέλησαν να κάνουν τη βόλτα  τους, μετά από μακρά περίοδο περιοριστικών μέτρων.

Αυτό ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις προκάλεσε συνωστισμό, ενώ κάτι ανάλογο έγινε και σε άλλες πόλεις και μεγάλα χωριά του Νομού. Όπου αν και παραμένουν κλειστά τα καταστήματα παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση των πολιτών.

Την ίδια ώρα η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αθηνά Λινού υπογράμμισε πως

«Η εστίαση στον εξωτερικό χώρο, με υπαίθριες θερμάστρες, και με πολύ προσοχή στους εργαζομένους, θα μπορούσε να ανοίξει. Με συχνά τεστ στους εργαζομένους και μόνο στους εξωτερικούς χώρους…».

Παράδοση των κλειδιών

 Από την πλευρά της εξάλλου η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων αναφέρει την απόφασή της για την παράδοση των κλειδιών της εστίασης στο Μέγαρο Μαξίμου. Για την προσφυγή της στην δικαιοσύνη για την ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος, ενώ υπενθυμίζει τα βασικά μεγέθη του κλάδου εστίασης και συναφών επαγγελμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΠΟΕΣΕ, ο κλάδος ο οποίος αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα μας. Αριθμεί 80.000 επιχειρήσεις με σύνολο απασχολούμενων 432.000 άτομα (2ος μεγαλυτερος κλάδος). Ενώ με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2018 το σύνολο μισθωτών και ημερομίσθιων ήταν 354.000 (2ος μεγαλυτερος κλάδος).

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2020 ο κύκλος εργασιών του κλάδου της εστίασης σε σχέση με το 2019 κατέγραψε μείωση κατά 2.285.334.018 ευρώ, ποσοστό 37,7%. Ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της ΓΣΕΒΕΕ περισσότερες από 9 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης κατέγραψαν μείωση στον τζίρο τους το 2020. Για τις επιχειρήσεις αυτές ο μέσος όρος πτώσης του κύκλου εργασιών αντιστοιχούσε σε 51,7%.

Το 75,38% των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας. Εκτιμάται ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Αυτές οι θέσεις εργασίας βρίσκονται σε επισφάλεια. Καθώς περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης φαίνεται πως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Η ΠΟΕΣΕ σημειώνει ότι υπάρχει κίνδυνος απότομης αύξησης της ανεργίας. Εάν οι επιχειρήσεις που τελούν σε αναστολή ή υπολειτουργούν και έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας προχωρήσουν σε εκτεταμένες απολύσεις. Εάν αρθούν ή/και δεν επεκταθούν τα μέτρα προστασίας.

«Αυτό θα είναι αποτέλεσμα είτε διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είτε υπό το βάρος των συσσωρευμένων υποχρεώσεων και της μειωμένης ζήτησης δεδομένου ότι η επαναφορά στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα δεν θα γίνει αυτόματα αλλά σταδιακά» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα στήριξης που προτείνει ο κλάδος για την επανεκκίνησή του αυτά είναι τα εξής:

Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την επανεκκίνηση (κεφάλαιο κίνησης).

Επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας με την επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.

Κούρεμα των οφειλών που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση και ρύθμιση 120 δόσεων.

Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους κατά την διάρκεια των lockdown και μείωση αυτών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.

Επιδότηση ενοικίων, παράταση εμπορικών μισθώσεων και απαγόρευση εξώσεων.

Ένταξη του Κλάδου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.