Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΕκλογές 2023: Live η παρουσίαση από Μητσοτάκη του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ...

Εκλογές 2023: Live η παρουσίαση από Μητσοτάκη του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ – Επικεφαλής η Ειρήνη Αγαπηδάκη

«Δεν είναι ένα ψηφοδέλτιο σελέμπριτις» είπε ο πρωθυπουργός – Τι συμβολίζει η επιλογή Αγαπηδάκη – Θεόδωρος Σκυλακάκης και Χρήστος Στυλιανίδης στην δεύτερη και τρίτη θέση

Τους 15 υποψήφιους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των εκλογών παρουσιάζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επικεφαλής του ψηφοδελτίου θα είναι η Ειρήνη Αγαπηδάκη ενώ στη δεύτερη και τρίτη θέση θα είναι οι Θεόδωρος Σκυλακάκης και Χρήστος Στυλιανίδης. Τέταρτη ανακοινώθηκε η Ιωάννα Λυτρίβη.

Δείτε την παρουσίαση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας

Λεπτό προς λεπτό η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

– Σταμάτης: Και για μένα και για την οικογένειά μου και για τους γονείς μου αποτελεί μεγάλη τιμή. Άνθρωποι που κουράστηκαν και δυσκολεύτηκαν να μας μεγαλώσουν είναι σήμερα υπερήφανοι για τον γιο τους και για την χώρα τους. ο Στάινμπεκ είχε πει συνάντηση στη ζωή μου πολλούς ανθρώπους αλλά δεν τους είδα, έτσι ξεκίνησε και η σχέση μου με τον κ. Μητσοτάκη για να ανακαλύψουμε αυτούς που ήταν αθέατοι. Ήταν τύχη να υπάρχει ένας πρωθυπουργός που μεριμνά γι’ αυτούς. Δεν θα πω κάτι άλλο από αυτό που μου είπε ένας άστεγος στον Πειραιά, όταν ο άνθρωπος που μίλησε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ έρχεται στο λιμάνι του Πειραιά για να μας βοηθήσει τότε και η Ελλάδα και εμείς έχουμε την πραγματική ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

– Στην επόμενη θέση ένας άνθρωπος που μου άνοιξε τα μάτια, έχει ταυτίσει την διαδρομή του με την στήριξη των αδύναμων. Εϊναι ο ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αντιμετώπισης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης

– Λυτρίβη: Η πολιτική είναι καθημερινή άσκηση. Έχω σπουδάσει σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο πολιτικές επιστήμες με έμφαση στην απασχόληση και είχα την ωραία ευκαιρία να δω τις πολιτικές αυτές στην πράξη, στο πεδίο, στον ΕΟΠΕΠ. Είδα ότι η δουλειά στη βάση είναι κρίσιμη γιατί δεν γίνονται όλα από τα επάνω. Στις πολιτικές αυτές που επενδύουν κατά προτεραιότητα και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία της συμπόρευσης στα δύσκολα.

– Τέταρτη στο Επικρατείας η Ιωάννα Λυτρίβη. Έχει δώσει το είναι της για την κατάρτιση καθώς η εκπαίδευση δεν αφορά μονο τα σχολεία και τα πανεπιστήμια αλλά και την ανάγκη να υπάρχει δια βίου εκπαίδευση. Έχει να συνεισφέρει πολλά μέσα και από την ακαδημαική πορεία και την εμπειρία στον ΕΟΠΕΠ

– Στυλιανίδης: Ο Ελληνισμός βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και έλαχε ο κλήρος σε όλους μας και η τύχη να έχουμε στο πηδάλιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παίρνεις θάρρος από το ότι ο πρωθυπουργός έχει μια τέτοια εκτίμηση και καταξίωση στο εξωτερικό. Αυτη τη στιγμή προέχει πού θα οδηγηθεί ο τόπος. Ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης πρέπει να δούμε το όφελος του Ελληνισμού. Αυτή τη στιγμή το πρόσθετο όφελος για την Ελλάδα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν θα μπορούσα να πω όχι στο να συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό έργο και η αναβάθμιση στο εξωτερικό της Ελλάδας.

– Μητσοτάκης: Στην τρίτη θέση είναι ο Χρήστος Στυλιανίδης και ως εκπρόσωπος των Ελλήνων της ομογένειας. Όταν του ζήτησα να δημιουργήσει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ήμουν σίγουρος για την επιλογή μου και ξεπέρασε τις προσδοκίες. Προέταξε νέο ήθος στην πολιτική προτάσσοντας το έργο και όχι τα λόγια. Είναι τιμή που τον έχουμε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Η επόμενη 4ετια θα πρέπει να είναι η 4ετια που θα χτίσουμε ακόμα καλύτερες σχέσεις με την ομογένεια ειδικά σε θέματα παιδείας.

– Σκυλακάκης: Βαθύτατη τιμή. Εϊναι το επίστεγασμα μιας μακράς και κάθε άλλο περί ευθύγραμμής πολιτικής πορείας. Προσπάθησα να υπηρετήσω φιλελεύθερες πολιτικές. Είμαι υπερήφανος γιατί είχα να υπηρετήσω στην πιο παραγωγική κυβέρνηση της τελευταίας 45ετιας. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές και αυτή είναι η αλλαγή σε σχέση με άλλες προσπάθειες γίνονται αποδεκτές από την κοινωνία και αυτό είναι το μεγάλο όφελος της 4ετιας για την Ελλάδα.

– Μητσοτάκης: Επειδή είμαστε ένα κόμμα ίσων ευκαιριών και το όραμά μου είναι ότι μπορεί οποιοσδήποτε να προκόψει, η Ειρήνη συμβολίζει και αυτό ότι με επιμονή και σκληρή δουλειά μπορείς να πετυχαίνεις χωρίς να υπάρχει όριο στο όνειρο.

– Αγαπηδάκη: Εξαιρετική τιμή να είμαι στη θέση αυτή. Φέρνουμε στο προσκήνιο την εργασία ως αξία που είχαμε παραδοσιακά πολύ ψηλά στην κοινωνία μας. Οι άνθρωποι της γενιάς μου ειδικά αυτοί που ξεκινήσαμε από πολύ χαμηλά ξέρουμε πολύ καλά ότι σε αυτή τη χώρα χρωστάμε πολλά. Θα δώσουμε μαζί τον αγώνα σε κάθε γωνιά της πατρίδας με μια δέσμευση σκληρή δουλειά και αποτελεσματικότητα. Θα δώσουμε μάχη για να μην μείνει κανείς πίσω.

– Επικεφαλής του ψηφοδελτίου η Ειρήνη Αγαπηδάκη, Συμβολίζει την έμφαση που θέλουμε να δώσουμε στα θέματα υγείας και κομίζει την απόλυτη τεχνοκρατική επάρκεια και την βούληση να κάνει τη διαφορά σε έναν τόσο κρισιμο χώρο

– Θα κάνουμε τομή σε σχέση με αυτό που συνέβαινε στο παρελθόν. Δεν είναι ένα ψηφοδέλτιο σελεμπριτίς

– Μια ευκαιρία να μπουν στο κοινοβούλιο που ενδεχομένως να μην την είχαν με τον σταυρό

– Το να εκτεθεί κάποιος στην πολιτική δεν είναι απλή υπόθεση.

– Ήθελα να κάνουμε κάτι διαφορετικό, να επιβραβεύσω μέσα από τη συμμετοχή σε αυτό γυναίκες και άνδρες που έχουν διακριθεί από τη δουλειά τους και όχι κατ’ ανάγκη πρόσωπα που να κομίζουν υψηλά ποσοστά αναγνωρισιμότητας. Επέλεξα το είναι από το θεαθήναι

– Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα ενόψει των εκλογών της 21ης Μαίου

Επικεφαλής η Αγαπηδάκη

Επικεφαλής του «γαλάζιου» επικρατείας θα είναι η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Η Ειρήνη Αγαπηδάκη είναι μια νέα γυναίκα που σχετίζεται με τον χώρο της υγείας, «έτρεχε» το πρόγραμμα με τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα και «τρέχει» το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τις προληπτικές μαστογραφίες γυναικών. Όπως αναφέρουν γαλάζιες «πηγές» η επιλογή Αγαπηδάκη συμβολίζει την έμφαση που δίνει η Νέα Δημοκρατία στην διεύρυνση καθώς η ίδια ήταν από τις βασικές διοργανώτριες του «Μένουμε Ευρώπη».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δεύτερος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, και τρίτος, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος θα εκπροσωπεί τον απόδημο Ελληνισμό και αποτελεί προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν σε εκλόγιμη θέση με επιλογή του πρωθυπουργού και τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Πολιτικής και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργο Σταμάτη, ο οποίος θεωρείται ο άνθρωπος του Μαξίμου για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Στις πρώτες θέσεις του Επικρατείας εκτιμάται ότι θα συμπεριληφθεί και μια γυναίκα που θα συμβολίζει τη μάχη για τη γυναικεία ισότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, το όνομα που ακούγεται εσχάτως είναι αυτό της Μαρίας-Νεφέλης Χατζηιωαννίδου από τη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται με την κοινωνική επιχειρηματικότητα και είναι μητέρα δύο παιδιών, ενώ είναι η δημιουργός της σελίδας «Υπέροχες Γυναίκες».

Η ισορροπία ανδρών-γυναικών επεκτείνεται σε όλο το φάσμα του ψηφοδελτίου Επικρατείας και στις πρώτες 10 θέσεις η αναλογία θα είναι 5 άνδρες και 5 γυναίκες. Συνολικά, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οι γυναίκες θα είναι 8 σε σύνολο 15 υποψηφίων.

Στις μη εκλόγιμες θέσεις του γαλάζιου «Επικρατείας» θα περιληφθούν επίσης ονόματα με κοινωνικό αποτύπωμα. Για παράδειγμα, σίγουρη θεωρείται μια γυναίκα αγρότισσα από νομό της περιφέρειας, αλλά και μια επίσης νεαρή γυναίκα με μια «δυνατή» προσωπική ιστορία, ενώ από τη νέα γενιά θα προέρχεται η νεαρή δικηγόρος και διευθύντρια του γραφείου Τύπου της ΟΝΝΕΔ Πορφυλλένια Κανελλοπούλου. Η κυρία Κανελλοπούλου συμπεριλαμβάνεται στην λεγόμενη «παλιά φρουρά» του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ και είναι στενή συνεργάτις του προέδρου της Ορφέα Γεωργίου.

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ θα έχει ακόμα δύο υποψηφιότητες από τον απόδημο Ελληνισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες για τη μία από αυτές, σε μη εκλόγιμη θέση θα τοποθετηθεί η Μαρία Διαμαντοπούλου, πρόεδρος της οργάνωσης της ΝΔ στο Παρίσι.

Στην τελευταία και τιμητική θέση του γαλάζιου Επικρατείας αναμένεται να τοποθετηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μπαρουτοκαπνισμένο και ιστορικό στέλεχος της ΝΔ. Ο λόγος για τον Αντώνη Σγαρδέλη, γενικό διευθυντή της ΝΔ από το 1989 έως το 1992 και στενό συνεργάτη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν ανάμεσα στα 50 στελέχη που είχαν υπογράψει την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προεδρία της ΝΔ το 2015.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ