Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠεριβαλλοντική Δράση Ηλείας:Καϊάφας: Απαιτούμε να συνεχιστούν τα έργα υποδομής και αναβάθμισης

Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας:Καϊάφας: Απαιτούμε να συνεχιστούν τα έργα υποδομής και αναβάθμισης

Η ευκαιρία δεν μπορεί να χαθεί- Δεν ανεχόμαστε την συνέχιση της ολοκληρωτικής απαξίωσής του

Στην τύχη του έχει αφεθεί το έργο ανάπλασης του Καϊάφα το οποίο μπορεί να ξεκίνησε αλλά «πάγωσε» καθώς η εταιρεία που είχε αναλάβει την α’ φάση των εργασιών έχει υποβάλλει αίτημα διάλυσης της σύμβασης –λόγω των τιμών των υλικών. Την ίδια στιγμή όπως επισημαίνεται σε επιστολή της Περιβαλλοντικής Δράσης Ηλείας η ΕΤΑΔ παρακολουθεί με «απάθεια» το «έγκλημα» το οποίο συντελείται στη περιοχή. Μάλιστα την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στις 11 π.μ. η Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας εντός του Καϊάφα. Στο κείμενο της ανακοίνωσης επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Μετά από 50 χρόνια απαξίωσης της περιοχής, είδαμε να εκτελούνται έργα για την ανάπλαση του Καϊάφα και την ανάδειξη της μοναδικής ομορφιάς της περιοχής. Αυτή τη φορά όχι με λόγια αλλά με εξασφαλισμένους χρηματικούς πόρους και με έργα που ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια περίπου, τον Ιανουάριο του 2020. Δυστυχώς στις αρχές του τρέχοντος έτους το βασικό έργο της α’ φάσης ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ σταμάτησε, αφού, με βάση την απάντηση που δόθηκε μέσα στη Βουλή σε ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης, η ανάδοχος τεχνική εταιρεία «Α.Ε.Τ.Ε.Θ. Α.Ε.» υπέβαλε αίτηση διάλυσης της σύμβασης, λόγω αύξησης της τιμής των υλικών.

Το μεγαλύτερο όμως δυστύχημα για τον Καϊάφα είναι το γεγονός ότι η αρμόδια κι εποπτεύουσα υπηρεσία στην κυριότητα της οποίας έχει περιέλθει η πολύπαθη περιοχή, η ΕΤ.Α.Δ. παρέμεινε απλώς παθητικός δέκτης χωρίς να καταβάλει την παραμικρή προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. Η απάθεια αυτή κατά τη γνώμη μας εκ μέρους μιας υπηρεσίας που λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, είναι προκλητική. Αν μάλιστα συσχετιστεί με την προκήρυξη που ακολούθησε για κατάθεση εκ μέρους κάθε ενδιαφερόμενου επενδυτή πρότασης αξιοποίησης της περιοχής, καθώς και με το γεγονός ότι η καθυστέρηση οδήγησε στην απένταξή του από το ΕΣΠΑ, τότε μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και σκόπιμη. Ως γνωστό η προκήρυξη δεν βρήκε καμιά ανταπόκριση, ή με άλλα λόγια η άγρα αγοραστών απέβη άγονη, αφού ο υπό αναζήτηση ενδιαφερόμενος επενδυτής  υποχρεούται να εκτελέσει το εγκεκριμένο αλλά απενταγμένο πλέον από το ΕΣΠΑ έργο, συνολικού ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ. Κι αυτό γιατί είναι έργο υποδομής που τηρεί την περιβαλλοντική νομοθεσία που διέπει την περιοχή (δίκτυο Natura) γι’αυτό  έλαβε και έγκριση, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και ξεκίνησε.

 Πιο συγκεκριμένα:Η σχεδίαση του εγκεκριμένου έργου περιλαμβάνει 3 φάσεις: Η α’ φάση, που άρχισε αλλά σταμάτησε προβλέπει «Παρεμβάσεις Εκσυγχρονισμού για το Συγκρότημα Καϊάφα», με προϋπολογισμό 5 εκατομμυρίων για έργα εξυγίανσης των υδάτων, αποκατάσταση-ανάδειξη των σπηλαίων των Ανυγρίδων Νυμφών και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων δημόσιων υποδομών του (ύδρευση, ενέργεια, αποχέτευση και αντιπυρική προστασία). Η  β’ φάση, με προϋπολογισμό 5 εκατομμυρίων επίσης, περιλαμβάνει παρεμβάσεις αποκατάστασης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και του αρχαιολογικού χώρου, προστασία από κατολισθήσεις, αναβάθμιση της πηγής, καθαρισμός της λιμνοθάλασσας.

Η γ’ φάση, με 7 εκατομμύρια την αναπαλαίωση – αποκατάσταση των κτιρίων, με στόχο την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Πρέπει να τονιστεί, ότι όχι μόνο για την α’ φάση, αλλά και για τη β’ και τη γ’ φάση του έργου, έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι πόροι, συνολικού ύψους 17 εκατομμυρίων μέσω ΕΣΠΑ, όπως προαναφέρθηκε και χρόνο ολοκλήρωσης του συνόλου των έργων την 30η / 9 / 2023 (υπενθυμίζουμε ότι η α’φάση ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020). Δυστυχώς όμως, η αδιαφορία και η αδράνεια της ΕΤΑΔ οδήγησαν στην απένταξη του έργου από τους ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ. 

Κι όμως, αν υλοποιούνταν τα έργα ο Καϊάφας θα γινόταν πόλος έλξης επενδύσεων ήπιου οικοτουριστικού χαρακτήρα κι ένας μοναδικός προορισμός αναψυχής  και περιβαλλοντικής επιμόρφωσης, ένα ξεχωριστής ομορφιάς θαλάσσιο, οικολογικό και ιαματικό πάρκο. Τα οικονομικά οφέλη από την επαναφορά του Καϊάφα στη ζωή, θα ήταν εξαιρετικά σημαντικά για τους κατοίκους των δήμων Ζαχάρως, Κρέσταινας, Ολυμπίας όπως και ευρύτερα της Ηλείας με επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και αντίστοιχες θέσεις εργασίας.   

Με αυτά τα δεδομένα, οι «Φίλοι του Καϊάφα», η «Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας», άλλες συλλογικότητες και πολίτες από όλη Ηλεία και Μεσσηνία δηλώνουμε ότι:

  • Θα πραγματοποιήσουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συνέντευξη Τύπου εντός του Καϊάφα την ερχόμενη Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στις 11 π.μ. καλώντας όλους τους Δημάρχους της Ηλείας και πρωτίστως Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας- Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας, τους βουλευτές όλων των κομμάτων, τους ενεργούς πολίτες της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να καθοριστεί οδικός χάρτης δράσεων.
  • Αν η ΕΤΑΔ δεν προχωρήσει στην συνέχιση των εργασιών σεβόμενη και τον τόπο αλλά και τις φωνές των ανθρώπων,

θα προχωρήσουμε σε όλα τα ένδικα μέσα που υπάρχουν, αρχίζοντας με Εξώδικη Διαμαρτυρία εγκαλώντας την ΕΤΑΔ για Πράξεις Παράβασης Καθήκοντος (παράβαση της Αρχής της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης με ενδεχόμενο δόλο).

Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί η επί 50 χρόνια ολοκληρωτική εγκατάλειψη και απαξίωση του Καϊάφα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ