Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΧαμηλά στα έργα ΑΠΕ η Ηλεία: «Δέσμια» του κορεσμένου δικτύου της...

Χαμηλά στα έργα ΑΠΕ η Ηλεία: «Δέσμια» του κορεσμένου δικτύου της Πελοποννήσου

Η πολυετής δικαστική διαμάχη του ΑΔΜΗΕ με τη Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα πήγε πίσω τον «Δυτικό Διάδρομο»

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

«Κολλημένη» στον κορεσμένο δίκτυο της Πελοποννήσου παραμένει η Ηλεία, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα συνεχίζουν χωρίς φρένο οι αιτήσεις που δέχεται η ΡΑΕ για βεβαιώσεις παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Πιο συγκεκριμένα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στον Κύκλο Ιουνίου 2022 έλαβε περισσότερα από 550 αιτήματα για νέες υποδομές. Τα έργα αφορούν αιολικούς σταθμούς, φωτοβολταϊκά, μονάδες βιομάζας,  μικρά υδροηλεκτρικά έργα και μονάδες ΣΥΘΗΑ, με την συνολική ισχύ όλων των έργων να ξεπερνάει τα 5.000 MW.

Παράλληλα η ΚΕΔΕ ζητά να εκδοθεί επιτέλους η ΚΥΑ,  που θα επιτρέπει σε όλους τους Δήμους, να προχωρήσουν σε σύναψη δανείων για έργα, με τα οποία μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας έως 80% και να υπάρξει λύση ηλεκτρικού ενεργειακού χώρου στο δίκτυο, για να λειτουργήσουν Ενεργειακές Κοινότητες και έργα ΑΠΕ των Δήμων, για φθηνή ενέργεια σε δημότες και δημοτικές εγκαταστάσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ για τα εκκρεμή προς εξέταση αιτήματα σύνδεσης, αναγράφεται: «Εκκρεμή προς εξέταση αιτήματα στο κορεσμένο Δίκτυο ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ»

Ο «Δυτικός Διάδρομος» αλλάζει όδευση

Με το ενεργειακό να είναι το νούμερο 1 θέμα παγκοσμίως και με τον χειμώνα να προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολος, η Ηλεία παραμένει «δέσμια» του κορεσμένου δικτύου της Πελοποννήσου λόγω της πολυετούς δικαστικής διαμάχης του ΑΔΜΗΕ με τη Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα για την όδευση της εναέριας γραμμή υπερυψηλής τάσης 400 KV του «Δυτικού Διαδρόμου». Η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων δικαιώθηκε τελικά στα δικαστήρια πριν λίγους μήνες και σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ το έργο θα μπει σε φάση υλοποίησης με εναλλακτική όδευση, αλλά ο Νομός μας και γενικότερα η Πελοπόννησος έχουν μείνει πίσω λόγω της συγκεκριμένης υπόθεσης στα έργα ΑΠΕ σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις. Επίσης, δημιουργείται θέμα και στην κατασκευή των απαιτούμενων υποσταθμών, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις για σύνδεση ΑΠΕ να παραμένουν εκκρεμείς.

Το έργο του «Δυτικού Διαδρόμου» με συνολικά 400 πυλώνες είχε κόστος 110 εκατ. ευρώ. Με βάση την αλλαγή της όδευσης, το κόστος μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ανάλογα με τις απαλλοτριώσεις που θα χρειαστεί να γίνουν. 

Το έργο εντάχθηκε για πρώτο φορά στον σχεδιασμό του Συστήματος Μεταφοράς το 2006 αλλά ξεκίνησε να κατασκευάζεται από τον ΑΔΜΗΕ μόλις το 2018. Σήμερα, έχει ολοκληρωθεί το 98% της νέας γραμμής Μεγαλόπολης-Πάτρας. Τον Αύγουστο 2019 ολοκληρώθηκε, επίσης, η πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου στο Ρίο-Αντίρριο.

Η Πελοπόννησος είναι η μοναδική περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδας που δεν είναι συνδεδεμένη στην υπερυψηλή τάση (400 kV). Διασυνδέεται με την Αττική με γραμμές 150 kV –όπως τα νησιά– με σοβαρές επιπτώσεις για την επάρκεια του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, τις πράσινες επενδύσεις, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και τα μεγάλα έργα υποδομής που σχεδιάζονται συνολικά στη χώρα.

Συγκεκριμένα:

1. Επάρκεια: Οι μεγάλες μονάδες παραγωγής στην Πελοπόννησο (όπως π.χ. η Μεγαλόπολη V) δεν μπορούν να συνεισφέρουν στην κάλυψη της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια συνολικά στη χώρα, αφού δεν υπάρχει επαρκής χώρος στο Σύστημα να μεταφερθεί η παραγόμενη ενέργεια.

Είναι επείγουσα ανάγκη να διασφαλιστεί η επάρκεια του συστήματος το συντομότερο δυνατό, ώστε σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή δυσμενών συγκυριών (π.χ. βλάβες σε άλλες μονάδες στη χώρα) οι καταναλωτές να μη βρεθούν χωρίς ρεύμα.

2. Κόστος ενέργειας: Το πρόβλημα της «συμφόρησης» στη διακίνηση της ηλεκτρικής ενέργειας ωθεί υψηλότερα το κόστος στην αγορά ενέργειας (Target Model) εξαιτίας της μικρότερης δυνατότητας απορρόφησης της προσφοράς για την κάλυψη της ζήτησης. Για το θέμα του πρόσθετου κόστους έχουν επιλεγεί προσωρινές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες όμως δεν το λύνουν αλλά το «ανακουφίζουν» προσωρινά.

3. Πράσινες επενδύσεις: Η Πελοπόννησος παραμένει «κορεσμένη» για επενδύσεις πράσινης ενέργειας και έργα ΑΠΕ με συνολική ισχύ πάνω από 600 MW, που έχουν ήδη πάρει προσφορές σύνδεσης με τον όρο ηλέκτρισης της γραμμής αυτής, δεν μπορούν να συνδεθούν και να λειτουργήσουν.

Τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ για την Ηλεία

Τα στοιχεία ΔΕΔΔΗΕ για την Ηλεία είναι αποκαλυπτικά. Στον Νομό μας υπάρχουν συνολικά 2.205 συνδεδεμένες ΑΠΕ στο δίκτυο σε λειτουργία, με σύμβαση και με οριστική προσφορά. Παράγουν ονομαστική ισχύ 211,4 MVA. Αντίθετα, στην Αιτωλοακαρνανία, υπάρχουν 3.064   συνδεδεμένες ΑΠΕ στο δίκτυο σε λειτουργία, με σύμβαση και με οριστική προσφορά και παράγουν 327,7 ονομαστική ισχύ 211,4 MVA.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ