Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτην «Ολυμπία Οδό» η επικαιροποίηση των μελετών του οδικού άξονα Πύργος (ποταμός...

Στην «Ολυμπία Οδό» η επικαιροποίηση των μελετών του οδικού άξονα Πύργος (ποταμός Αλφειός) – Καλό Νερό –Τσακώνα

Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Στόχος να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» του ΣτΕ για τα 25χιλιομετρα στο ύψος του Καϊάφα

Από τη σύσκεψη απουσίαζαν οι Βουλευτές, Ηλείας Κ. Τζαβάρας και Μεσσηνίας Α. Σαμαράς

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός – Άννα Αγγελίδου

Στην κοινοπραξία «Ολυμπία Οδός» θα ανατεθεί η επικαιροποιήση των μελετών για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, όπως επισημάνθηκε κατά την διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Ειδικότερα όπως επισημάνθηκε θα ζητηθεί από την «Ολυμπία Οδό» ως ανάδοχος του έργου να «τρέξει» την διαδικασία αλλά και να αναζητήσει τις βέλτιστες τεχνικά λύσεις προκειμένου το έργο να μην «μπλοκάρει» στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα 25 χιλιόμετρα του Καϊάφα. Εάν η «Ολυμπία Οδός» δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται να προχωρήσει τη διαδικασία επικαιροποίησης της μελέτης και κατ επέκταση την ανάληψη του έργου, τότε θα ζητηθεί από τον «ΜΟΡΕΑ» να προχωρήσει τις διαδικασίες. Η απόφαση αυτή επανεντάσσει την κατασκευή του Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα στον εθνικό σχεδιασμό και ταυτόχρονα προκρίνει την υλοποίηση του έργου από την παραχωρησιούχο κοινοπραξία «Ολυμπία Οδός» στην οποία έχει παραχωρηθεί το συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητόδρομου με τροποποίηση της σύμβασης που έχει εγκρίνει η Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το τμήμα Πάτρα – Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα είχε απενταχθεί από τη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού το 2013 επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να γίνει επανεκκίνηση των εργασιών κατασκευής του τμήματος Κόρινθος – Πάτρα, που είχαν διακοπεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Το τμήμα επανεντάχθηκε στη σύμβαση παραχώρησης το περασμένο Δεκέμβριο μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση των χρηματοδοτικών δαπανών για την κατασκευή του Πάτρα – Πύργος με επέκταση της σύμβασης της «Ολυμπίας Οδού». Το τμήμα Πύργος- Καλό Νερό- Τσακώνα, με το οποιίο ουσιαστικά «κλείνει το δακτυλίδι» των οδικών αξόνων, δίνοντας «ζωή» στη Νότια Ηλεία αλλά και στη Βόρεια Μεσσηνία, έμεινε ανενεργό, λόγω της εμπλοκής με το ΣτΕ, ενώ παράλληλα δεν υπήρχαν επικαιροποιημένες μελέτες αλλά και μελέτες κόστους-οφέλους, προκειμένου να αναζητηθεί χρηματοδότηση για το έργο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, για το τμήμα του Καϊάφα, μεταξύ άλλων θα εξεταστεί η λύση της κατασκευής δρόμου ταχείας κυκλοφορίας (όπως το Παραδείσια – Τσακώνα με δυο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και διαχωριστικό στηθαίο αλλά χωρίς Λ.Ε.Α.) και αυτοκινητόδρομου (με δυο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, διαχωριστικό στηθαίο και Λ.Ε.Α.) για τα υπόλοιπα τμήματα του δρόμου.

Ανεξάρτητα όμως από την τεχνική λύση που θα επιλεγεί για τον Καϊάφα, μετά την ολοκλήρωση των μελετών θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την χρηματοδότηση του  έργου μεταξύ της κυβέρνησης, της «Ολυμπίας Οδού» και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα ξεπεράσει το «σκόπελο» του χαμηλού κυκλοφοριακού φόρτου τονίζοντας μεταξύ άλλων την αύξηση της κίνησης χάρη στην αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας που θα εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας. Σε κάθε περίπτωση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών επιδιώκει να γνωρίζει το κόστος του έργου σε τρέχουσες τιμές, καθώς η δαπάνη υλοποίησης του έργου είναι από την εποχή του…. Γιώργου Σουφλιά –όπως και πολλές από τις μελέτες που υπάρχουν- και άρα απαιτείται επικαιροποίηση.

Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία, Λαμπρόπουλος Ιωάννης, Χρυσομάλλης Μίλτος, Μαντάς Περικλής καθώς και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία, Αυγερινοπούλου Διονυσία και Νικολακόπουλος Ανδρέας. Από την χθεσινή σύσκεψη απουσίαζαν, ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας Αντώνης Σαμαράς και ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ