Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕντός του επόμενου τριμήνου η παρουσίαση του νέου ακαδημαϊκού χάρτη: Περιοδεία σε...

Εντός του επόμενου τριμήνου η παρουσίαση του νέου ακαδημαϊκού χάρτη: Περιοδεία σε Αρχ. Ολυμπία, Πύργο και Αμαλιάδα από τον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο

Ο Υφυπουργός δεν δεσμεύτηκε για την επανένταξη της Ηλείας στον χάρτη της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ εμφανίστηκε αρνητικός με την δημιουργία ΤΕΦΑΑ στο Νομό

Δημιουργία Κέντρου Διεθνών Πανεπιστημιακών Σπουδών, με έδρα την Ολυμπία προωθεί η Βουλευτής Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπούλου

Της Άννας Αγγελίδου

anagelidou@yahoo.gr

Σειρά συναντήσεων σε Αρχαία Ολυμπία, Πύργο και Αμαλιάδα πραγματοποίησε χθες το πρωί ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος συνοδευόμενος από την Βουλευτή Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπούλου. Κατά την διάρκεια της παρουσίας του στην Ηλεία, ο υφυπουργός δεν θέλησε να ανοίξει τα «χαρτιά» του σχετικά με τις αλλαγές που θα προβλέπονται στο νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, τονίζοντας ωστόσο ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνει σε περίπου τρείς μήνες…!

Στην Αρχαία Ολυμπία

Αρχικά ο κ. Συρίγος συναντήθηκε στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας με τον Δήμαρχο Γιώργο Γεωργιόπουλο, με τον οποίο έχει ξεκινήσει συνεργασία εδώ και ένα χρόνο περίπου, στην κατεύθυνση δημιουργίας δομών παιδείας πανεπιστημιακού επιπέδου στην περιοχή. Κατά τη συνάντηση, που έγινε παρουσία της Βουλευτού Διονυσίας Αυγερινοπούλου, των Αντιδημάρχων κ.κ. Χάρη Σπηλιόπουλου, Ρόης Αντωνοπούλου, Παναγιώτη Φλέσσα και Βασίλη Αρβανίτη και του Δημοτικού Συμβούλου κ. Δημητρίου Δημητρόπουλου που εκπροσώπησε και τον Βουλευτή κ. Ανδρέα Νικολακόπουλο, εξετάστηκαν όλες οι δυνατότητες ανάπτυξης στην Αρχαία Ολυμπία δομών παιδείας σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού που θα μπορούν να υλοποιούν μέρος των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων στην Ολυμπία. Όπως τόνισε ο κ. Συρίγος, η επίσκεψη αυτή έχει το χαρακτήρα διερεύνησης των δυνατοτήτων που υπάρχουν στην Ολυμπία από πλευράς κτιρίων και υποδομών για τη φιλοξενία δομών παιδείας από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Μάλιστα τόνισε ότι η Αρχαία Ολυμπία συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ισχυρά ονόματα της χώρας που μπορούν να προσελκύσουν πανεπιστήμια του εξωτερικού για την ανάπτυξη τέτοιων δομών. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος είναι η ύπαρξη συγκεκριμένων υποδομών (αίθουσες, αμφιθέατρα, βιβλιοθήκες, προσβασιμότητα, ίντερνετ, κ.α.). Πάνω στο ζήτημα αυτό ο κ. Γεωργιόπουλος ενημέρωσε τον κ. Συρίγο ότι ο Δήμος σύντομα θα έχει στη διάθεσή του το παλαιό μοτέλ «Ξένιος Ζευς» με παραχώρηση από την ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. έχοντας υποβάλλει στο «Αντώνης Τρίτσης» αίτημα χρηματοδότησης μελέτης μετατροπής του σε χώρο πολιτισμού και παιδείας. Ο κ. Συρίγος ζήτησε και είδε το κτίριο, ενώ είδε επίσης και τους χώρους του ΣΠΑΠ, του ιστορικού κτιρίου που ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και του παλαιού εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου «Απόλλων» στο κέντρο της πόλης. Πριν αναχωρήσει από την Αρχαία Ολυμπία ο κ. Συρίγος τόνισε ότι τον Μάρτιο του 2022 αναμένεται να είναι έτοιμος ο σχετικός νόμος – πλαίσιο που θα προβλέπει τέτοιου είδους δράσεις με πανεπιστημιακούς φορείς του εξωτερικού.

All-focus

Σε δηλώσεις του ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε: «Ο κ. Συρίγος, τόσο ως πολιτικός όσο και ως πνευματικός άνθρωπος και άνθρωπος του πολιτισμού, έχει αντιληφθεί πλήρως τη δυνατότητα της Ολυμπίας να μπορεί να φιλοξενεί εδώ δομές Παιδείας ξενόγλωσσων πανεπιστημίων. Έγινε μια συζήτηση σε πολύ καλό επίπεδο πάνω στην πρόταση να δημιουργηθούν εδώ δομές παιδείας τμημάτων από Πανεπιστήμια του εξωτερικού που θα μπορούν να λειτουργούν για αρκετούς μήνες κάθε χρόνο, με ό,τι σημαίνει αυτό για την διάσταση της Ολυμπίας στο επίπεδο του πολιτισμού της παιδείας αλλά και για την τοπική οικονομία. Ο κ. Συρίγος είναι και φίλος της Ηλείας, έχει δεσμούς με το Ολυμπιακό κίνημα και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε στο τέλος σε ένα καλό αποτέλεσμα».

All-focus
All-focus

Εντός τριμήνου

Την δημιουργία Κέντρου Διεθνών Πανεπιστημιακών Σπουδών, με έδρα την Ολυμπία προωθεί η Βουλευτής Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπούλου. Μάλιστα αναφερόμενος στην ε0πίσκεψη του Αγ. Συρίγου στην Ηλεία, σημείωσε : «Ο λόγος που τον κάλεσα να έρθει εδώ είναι για να δούμε τις δομές εκπαίδευσης στο Νομό μας. Ο νομός Ηλείας, ως Νομός πολύ σημαντικός για την ιστορία του και τον πολιτισμό του, δεν μπορεί να μείνει έξω από τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Γι αυτό θα πρέπει να ανασυνταχθούμε και να δούμε τις νέες δομές που θα δημιουργηθούν στο Νομό μας. Καταρχάς να ευχαριστήσω τον υπουργό καθώς έχει κάνει δεκτή την πρόταση που έχω καταθέσει στο υπουργείο Παιδείας από το Σεπτέμβριο του 2019΄, για να γίνει στην Αρχαία Ολυμπίας αλλά και στους γύρω δήμους, ένα μεγάλο Κέντρο Διεθνών Πανεπιστημιακών Σπουδών, με τη συνεργασία ξένων και ελληνικών Πανεπιστημίων. Η έδρα θα είναι η Αρχαία Ολυμπία αλλά θα μπορέσει να φιλοξενήσει το κέντρο δομές και στους άλλους δήμους του Νομού μας. Επισκεπτόμαστε την Αρχαία Ολυμπία αλλά και τον δήμο Πύργου και το δήμο Ήλιδας για να δούμε δομές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της μεταλυκειακής εκπαίδευσης που μπορούν να γίνουν. Ευχαριστούμε και πάλι τον υπουργό που είναι μαζί μας και περιμένουμε εντός τους επόμενου τριμήνου να θεσμοθετηθεί με νόμο το κέντρο Διεθνών Σπουδών στην Αρχαία Ολυμπία»

All-focus

Νέος ακαδημαϊκός χάρτης

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ Συρίγος τόνισε ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν αλλαγές στον Ακαδημαϊκό χάρτη, ενώ δεν δίστασε να σχολιάσει και την δυσαρέσκεια των Ηλείων, σχετικά με την κατάργηση των Πανεπιστημιακών τμημάτων που λειτουργούν στο Νομό. «Το θέμα των Πανεπιστημίων αποτελεί μία συζήτηση την οποία έχουμε ξεκινήσει με τις Δημοτικές αρχές του Νομού Ηλείας εδώ και καιρό. Συζητήσαμε με τον δήμαρχο, τις δυνατότητες να αποτελέσει η Ολυμπία το κέντρο που θα «τραβήξει» Πανεπιστημιακά Ιδρύματα από το Εξωτερικό, τους μη τουριστικούς μήνες, σε αυτή την εξαιρετικού κάλλους περιοχή». Παράλληλα σχολιάζοντας το κλείσιμο των τμημάτων, σημείωσε: «Το θέμα του κλεισίματος των σχολών έρχεται και επανέρχεται. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι κοιτάζουμε πόσοι μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο, αλλά όχι πόσοι τελειώνουν το πανεπιστήμιο; Ας ασχοληθούμε με το πόσοι τελείωναν την γεωπονική στην Αμαλιάδα όλα αυτά τα χρόνια. Δεν αποτελεί τιμή, να λες ότι έχεις 5-6 αποφοίτους ετησίως από 160 εισακτέους . Είναι κάτι το οποίο δεν αντιλαμβάνεται κανείς και πιστεύει ότι οι 5-6 απόφοιτοι είναι τιμή για την Αμαλιάδα; Εμείς παρακολουθήσαμε τα δεδομένων των 8 τελευταίων ετών. Οι απόφοιτοι του συγκεκριμένου τμήματος και ως ΤΕΙ ήταν ελαχιστότατοι. Τα δεδομένα αλλάζουν προς το χειρότερο διαρκώς. Ο αριθμός των υποψηφίων φοιτητών είναι διαρκώς μικρότερος. Ξεκινήσαμε με 156.000 υποψηφίους το 2000 και φέτος ήμασταν 105.000 ενώ το 2028 θα είμαστε 96.000 καθώς τόσοι είναι οι μαθητές της Δ’ δημοτικού. Θα πρέπει να αντιληφτούμε λοιπόν, ότι δεν έχουμε ένα απεριόριστο αριθμό φοιτητών. Θα πρέπει να βρούμε δράσεις εξωστρεφής που θα φέρουν φοιτητές και θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις σοβαρής ακαδημαϊκής ζωής…. Το να έχουμε να λέμε ότι πέρασαν 160 φοιτητές εκ των οποίων εγγράφονται το πρώτο έτος 90, το δεύτερο έτος 50 και στο τρίτο έτος είμαστε 10, δεν είναι κάτι το οποίο θέλει η περιοχή».

Ερωτηθείς από την «Πρώτη» για την αιτιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών της Ηλείας καθώς μόνο στη περιοχή προχώρησε το «κλείσιμο» τμημάτων ο κ. Συρίγος επεσήμανε: «Αυτή τη στιγμή είμαστε ενώπιων της αλλαγής του Πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας.  Αυτό το οποίο ξεκίνησε από την Ηλεία, θα εφαρμοστεί και σε όσες περιοχές υπάρχει πρόβλημα διότι το πρώτο πράγμα που μας ενδιαφέρει είναι το ακαδημαϊκό κριτήριο.  Όταν κοιτάς ένα Πανεπιστήμιο, το κοιτάς Ακαδημαϊκά. Από εκεί και πέρα είναι φυσικό η τοπική κοινωνία να ενδιαφέρεται για τα οφέλη του Πανεπιστημιακού τμήματος. Το υπουργείο Παιδείας πρέπει να κοιτάζει το ακαδημαϊκό κριτήριο. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε αλλαγές γενικώς. Ειδικά για τη περιοχή σας, ο λόγος της επισκέψεως μου είναι ακριβώς να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, με δράσεις μεταλυκειακές ή Πανεπιστημιακές που να μπορούν να στηρίξουν ένα σύστημα τέτοιο που θα έχει βάθος χρόνου και θα αποφέρει και στην τοπική κοινωνία».

Αρνητικός στην δημιουργία ΤΕΦΑΑ

Ο κ. Συρίγος ερωτηθείς επίσης από την «Πρώτη» για το αίτημα δημιουργίας ΤΕΦΑΑ, φάνηκε κάθετα αντίθετος με ένα τέτοιο ενδεχόμενο σημειώνοντας: «Πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ποιες είναι οι δυνατότητες της χώρας σε απορρόφηση κάποιας ειδικότητας. Τα ΤΕΦΑΑ που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα, υπερκαλύπτουν τις δυνατότητες. Είναι σα να λέμε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε περισσότερες από 30 γεωπονικές σχολές και θα φτιάξουμε άλλη μία γεωπονική σχολή πιστεύοντας ότι θα κάνει καλό. Πρέπει να έχουμε ειδικότητες τέτοιες ή κατευθύνσεις τέτοιες επιστημονικές, που θα έχουν μέλλον. Τα υπάρχοντα ΤΕΦΑΑ υπερκαλύπτουν τις ανάγκες όπως και τα τμήματα Μαθηματικών, Φυσικών κ.ο.κ.»

Στον Πύργο

Αμέσως μετά το πέρας των συναντήσεων του στην Αρχαία  Ολυμπία, ο Αγ. Συρίγος επισκέφτηκε τον δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο. Ο υφυπουργός με όσα ανέφερε, επέμεινε στην κατεύθυνση ότι το Τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο πρόκειται να κλείσει. «Αυτοτελές Τμήμα Μουσειολογίας σε όλη την Ευρώπη δεν υφίσταται καν ως προπτυχιακό τμήμα και μόνο σε λίγες περιπτώσεις υπάρχει με μεταπτυχιακή κατεύθυνση ή κατεύθυνση εσωτερικώς σε κάποιο άλλο τμήμα που κάνει Αρχαιολογία και με ένα τεράστιο αριθμό ανθρώπων που συμμετέχουν. Τέτοια τμήματα σαν το υπάρχον της Μουσειολογίας, δεν έχουν αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας. Αυτό είναι βασικό να το συνειδητοποιήσουμε».

Σε ότι αφορά τον μετέπειτα σχεδιασμό και προγραμματισμό του υπουργείου, ο κ. Συρίγος ανέφερε: «Υπάρχουν οι εγκαταστάσεις, όπως μου θέτετε κι εσείς, για τις οποίες έχουν δαπανηθεί χρήματα, και σαφώς αυτές πρέπει να αξιοποιηθούν. Είμαι ανοικτός και σε προτάσεις, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε  για το μέλλον Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον Πύργο. Όπως και γενικότερα στο Νομό Ηλείας. Σκοπεύω τους προσεχείς μήνες, μέσα στις αρχές του νέου έτους, να έρθω ξανά κι έχοντας τότε συγκεκριμένο πλέον σχέδιο – πρόταση αξιοποίησης των εγκαταστάσεων. Με τον καταλληλότερο τρόπο που να ταιριάζει και στα χαρακτηριστικά της περιοχής. Θέλουμε, όχι μόνο να υπάρχει αλλά και να αναβαθμιστεί η Ηλεία στον εκπαιδευτικό χάρτη. Αυτό όμως να γίνει με βιώσιμο και ρεαλιστικό τρόπο». Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος επεσήμανε για άλλη μια φορά πως είναι απολύτως άδικο για τον Πύργο να μείνει αποκλεισμένος από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως καθίσταται σαφές και το γεγονός ότι μιλάμε για μια γεωγραφική περιοχή η οποία σχετίζεται άμεσα με το χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, την Παγκόσμια Πολιτιστική εμβέλεια που αποπνέει, και την ευρύτερη διάσταση όλων αυτών.

«Στην αρχή μείναμε εκτός του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου γιατί ανήκουμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μετά το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έφτασε να επεκτείνεται μέχρι και στην Αχαΐα και στο τέλος καταλήγουμε να μένουμε εμείς έξω από όλα! Πρώτα τίθενται κανόνες που μας αφορούν και τους τηρούμε, αλλά μετά οι κανόνες …ξεχειλώνουν υπέρ των άλλων, κι εμείς πάλι μένουμε και με τα νέα δεδομένα έξω!».

Στον χώρο του Πανεπιστημίου

Στη συνέχεια ο Αγ. Συρίγος, συνοδευόμενος πάντα από τη Βουλευτή Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπούλου, επισκέφτηκε τους χώρους, όπου συνεχίζει να στεγάζεται το τμήμα Μουσειολογίας. Εκεί τον υποδέχτηκε πρόεδρος του τμήματος Μουσειολογίας Γιώργος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος και τον «ξενάγησε» στις αίθουσες και στα εργαστήρια που έχουν αναπτυχθεί. «Έρχομαι να δω τι υπάρχει από πλευράς εγκαταστάσεων. Γι αυτό συνομιλώ με τις δημοτικές αρχές, προκειμένου να γνωρίζω ποιες είναι οι σκέψεις τους. Είναι μαζί μου ο γγ για την Επαγγελματική Μεταλυκειακή Εκπαίδευση, κ. Βούτσινος, με τεράστια εμπειρία, πρακτική σε αυτό το θέμα. Ερχόμαστε για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα και θα επανέλθουμε στις αρχές του νέου έτους.

Εμείς οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε ακαδημαϊκά το θέμα. Κοιτάζουμε να δούμε τι δράσεις μπορούμε να έχουμε ούτως ώστε τα τμήματα να έχουν και φοιτητές και να αποφοιτούν οι φοιτητές. Για παράδειγμα στην Αμαλιάδα έμπαιναν 160 και αποφοιτούσε το 2%, δεν το θέλει αυτό ούτε η περιοχή ούτε το πανεπιστήμιο. Η πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα στην πράξη, τώρα θα εφαρμοστεί από τις επόμενες Πανελλαδικές διότι τα τμήματα ήταν μέσα με τα παλαιά τους ονόματα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αγ. Συρίγος.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πύργου σημείωσε: «Στη ζωή μας υπάρχει το επιθυμητό, το εφικτό και το αναγκαίο. Εμείς δεν υποστέλλουμε, το αίτημα που προωθούμε να υπάρχει Πανεπιστήμιο στη περιοχή μας. Παράλληλα όμως σε μια πραγματικότητα που υπάρχει και διαμορφώνεται από την κυβερνητική πολιτική αυτή την ώρα, χωρίς να παραχωρούμε τις διεκδικήσεις. Όλες οι υποδομές που έχει ο δήμος μπορούμε να τις προσφέρουμε στην διάθεση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Είμαστε στην λογική, ότι μπορούμε παραπάνω, να έχουμε από εκπαίδευση στην περιοχή, διότι η περιοχή μας έχει προκλήσεις και μπορεί να συνδεθεί η παραγωγή με την εκπαίδευση. Υπάρχει μία φράση για «γαλάζια οικονομία» και έχει να κάνει με την οικονομία της θάλασσας. Στην περιοχή μας υπάρχει τέταρτο λιμάνι κρουαζιέρας, έχουμε τουρισμό, μνημεία και όλο αυτό το πακέτο. Μπορούμε να δώσουμε πτυχές μεταλυκειακής εκπαίδευσης εκεί. Όμως τα τμήματα μας θα παλέψουμε να είναι βιώσιμα και να είμαστε παρόντες στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτή δεν είναι μονομερής απόφαση. Εμείς διεκδικούμε και θα πρέπει να πείσουμε και κάθε αγώνας δικαιώνεται μέσα από την συνέχεια του…. Δεν θα πούμε όχι με μεταλυκειακή εκπαίδευση επειδή δεν θα έχουμε Πανεπιστήμιο. Αυτό είναι το σύνδρομο της αυτοαπομόνωσης. Είμαστε ανοιχτοί και διεκδικούμε και σε κάθε αλλαγή που γίνεται στην χώρα…» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Π. Αντωνακόπουλος.

Στην Αμαλιάδα

Τελευταίος σταθμός του Αγ. Συρίγου χθες η Αμαλιάδα. Ο κ. Συρίγος, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τις εγκαταστάσεις του ΑΕΙ Γεωπονίας καθώς επίσης και αυτές του 2ου ΕΠΑΛ προκειμένου να γίνει μια πρώτη διερεύνηση  των δυνατοτήτων ανάπτυξης δομών παιδείας πανεπιστημιακού επιπέδου στην πόλη.

Αμέσως μετά την επίσκεψή του στο Τμήμα Γεωπονίας όπου συνομίλησε με φοιτητές και καθηγητές ο Υφυπουργός Παιδείας  κ. Συρίγος τόνισε  πως η σημερινή επίσκεψη του είχε το χαρακτήρα διερεύνησης των δυνατοτήτων. Συγκεκριμένα ο Υφ. Παιδείας ανέφερε : «Υπάρχουν στην Αμαλιάδα εξαιρετικές εγκαταστάσεις που σαφώς πρέπει να αξιοποιηθούν. Σκοπεύω τους προσεχείς μήνες, μέσα στις αρχές του νέου έτους, να έρθω ξανά  έχοντας τότε συγκεκριμένο πλέον σχέδιο – πρόταση αξιοποίησης τους».

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης επεσήμανε : «Καλωσορίζουμε τον Υφυπουργό Παιδείας στην πόλης και περιμένουμε μετά την καταγραφή που ο ίδιος έκανε, να μας παρουσιάσει στις αρχές του χρόνου ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη δομών παιδείας πανεπιστημιακού επιπέδου στην πόλη».

Τον κ Συρίγο συνόδευαν υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, η βουλευτής Ηλείας της ΝΔ κ Διονυσία Αυγερινοπούλου, ενώ στις συναντήσεις που είχε με τον κ. Λυμπέρη συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Ήλιδας κ. Ευγένιος Αστερής και η Γενική Γραμματέας του Δήμου κ Νίκη Κοκκαλιάρη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ