Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣε τροχιά υλοποίησης

Σε τροχιά υλοποίησης

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση (Πάτρα) βρίσκεται η τελική έγκριση  για την ανέγερση του Αγίου Χαραλάμπους στον Πύργο

Εντολή προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες στο οικόπεδο, έδωσε ο Μητροπολίτης Ηλείας

«Εφαρμόζουμε τις ιατρικές εντολές και  τώρα ανοίγουν οι εκκλησίες με ιδιαίτερη προσοχή» δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ» ο κ. Γερμανός

Σε τροχιά ολοκλήρωσης  βρίσκεται  το  χρόνιο  ζήτημα της ανέγερσης  του καινούργιου Ι. Ν. του πολιούχου Πύργου Αγίου Χαραλάμπους, καθώς  μετά από «μαραθώνιο» διαδικασιών  εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας,  απομένει  η τελική έγκριση  από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου (στην Πάτρα),προκειμένου το έργο να λάβει «σάρκα και οστά».

Η «ΠΡΩΤΗ» πριν από λίγους μήνες  είχε παρουσιάσει  αναλυτικά τις εξελίξεις που υπάρχουν γύρω από  τον Άγιο Χαράλαμπο, μετά και την ανακίνηση του θέματος από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου Πύργου, καθώς και τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εν συνεχεία κι αφού περατώθηκαν οι διαδικασίες σε τοπικό επίπεδο, ο  πλήρης  για το έργο εστάλη   στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια Πελοποννήσου, απ’ όπου αναμένεται να εγκριθεί προκειμένου να σταλεί η απόφαση στο αρμόδιο υπουργείο για να εκδοθεί το …πολυπόθητο  ΦΕΚ.

Αυτό το διάστημα ωστόσο και εν αναμονή  της τελικής έγκρισης από την Αποκεντρωμένη, η Ι. Μητρόπολη Ηλείας  προχωράει σε εργασίες καθαρισμού  αλλά και μπαζώματος σε  σημεία του οικοπέδου όπου θα ανεγερθεί ο Ιερός Ναός, στην δυτική είσοδο της πόλης (πλησίον από τον κόμβο Φιλοθέης).

«Προχωράμε όλο με δυσκολίες και το θέμα πλέον βρίσκεται στην  Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Από την πλευρά μας ετοιμαζόμαστε να μπαζώσουμε  το οικόπεδο και κάνουμε τις κατάλληλες προετοιμασίες, έτσι  ώστε όταν βγει  εκεί η άδεια να είμαστε έτοιμοι  να αρχίσουμε να κάνουμε θεμελίωση.  Στη διάθεσή μας έχουμε  μέρος των  χρημάτων  γιατί  εκεί θέλει θεμελίωση 22 μέτρα,  σαν το Νοσοκομείο και επομένως έχουμε αρκετή δουλειά μπροστά μας.  Έχουμε ήδη κάνει τη μελέτη, αλλά βέβαια δεν έχουμε προχωρήσει στις δημοπρασίες. Εγώ όμως έστειλα εκεί συνεργεία  και καθαρίζουμε τους χώρους, κόβουμε τα δέντρα κλπ.» δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ» ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός.

Η συγκεκριμένη  έκταση  8.406 τ.μ. βρίσκεται δίπλα στις εργατικές κατοικίες της οδού Πατρών, για την οποία όταν η απόφαση δημοσιευτεί το  ΦΕΚ, θα μπορούν να εκδοθούν οι άδειες (οικοδομικές, αρχιτεκτονικές) για την ανέγερση  του Ναού του Αγίου Χαραλάμπους.

Ο χώρος εξάλλου  κρίνεται κατάλληλος για να εξασφαλίζει την κατασκευή του Μητροπολιτικού Ναού του πολιούχου του Πύργου, των απαιτούμενων λειτουργικών αναγκών του Ναού αλλά και του περιβάλλοντος χώρου, είσοδος, έξοδος, πάρκινγκ κλπ.

Η οικοδομική άδεια για την ανέγερση του Ιερού Ναού, μετά από την έγκριση του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου, θα εκδοθεί από την αρμόδια Ναοδομία.

«Ανοίγουν οι εκκλησίες με προσοχή»

Στο μεταξύ ο Μητροπολίτης Ηλείας, αναφορικά με την πανδημία και τους περιορισμούς  που  εξακολουθούν να υπάρχουν, στα πλαίσια των μέτρων που ελήφθησαν από την πολιτεία, υπογράμμισε τα εξής στην «ΠΡΩΤΗ»:

«Εμείς εφαρμόζουμε τις εντολές τις ιατρικές και προχωράμε  και  τώρα ανοίγουν οι εκκλησίες με ιδιαίτερη προσοχή.  Δεν καλέσαμε λ.χ. τους μαθητές στην προσευχή για τις πανελλαδικές, αλλά την κάναμε μοναχοί μας και στον Πύργο και στη Αμαλιάδα και στη Βάρδα και στη Γαστούνη. Ήλθαν μόνο  μερικά παιδιά. Συνεχίζουμε τον περιορισμένο αριθμό  πιστών μέχρι να ελευθερωθούμε από τα μέτρα. Αγρυπνίες δεν κάναμε  γιατί δεν είχαμε το περιθώριο, τώρα όμως που η απαγόρευση πήγε  1:30 ώρα,  μπορεί να κάνουμε και καμιά αγρυπνία.  Είχαμε ωστόσο  μία μείωση του κύρους γιατί υπήρξαν εσωτερικές διαμάχες, κάποιοι δηλαδή από τους  ιερείς μας και δεσποτάδες  είπαν ότι δεν φοράω μάσκα και  αυτό μας έφερε  μια μικρή ανωμαλία. Η πλειονότητα όμως της εκκλησίας λειτούργησε χωρίς να θέλουμε να κάνουμε υποχώρηση, κάναμε τελικά υποχώρηση. Ακόμα και στις 9  το βράδυ  κάναμε Ανάσταση. Αυτά δεν είναι αυθαίρετα. Δεν πάμε όμως κόντρα με το κράτος  και φέρνω παράδειγμα για την ώρα πως  κανονικά η 9η  ήταν 10,  λόγω αλλαγής της ώρας που προηγήθηκε».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ