Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΕορτή χωρίς αθρόα προσέλευση πιστών

Εορτή χωρίς αθρόα προσέλευση πιστών

Την προσεχή Δευτέρα στον Άγιο Νικόλα Σπάτα

Απ.  Μαρτζάκλης: «Ισχύει η ατομική προσευχή με τους γνωστούς περιορισμούς, ενώ δεν επιτρέπεται  η μετακίνηση από νομό σε νομό »

Δεν τίθεται θέμα θρησκευτικού προσκυνήματος την προσεχή Δευτέρα στον Άγιο Νικόλα Σπάτα, παρά τις διαδόσεις των τελευταίων ημερών. Τα μέτρα που ισχύουν για τον κορωνοϊό εξαντλούνται στα όρια της ατομικής προσοχής, άρα δεν υφίσταται ζήτημα μαζικής προσέλευσης στη Μονή.

Σύμφωνα με την εφ. «Πελοπόννησος»,  σε διάφορα ηλεκτρονικά ΜΜΕ περιγραφόταν μια εικόνα σύγχυσης, γύρω από τον εορτασμό και το προσκύνημα της θαυματουργής εικόνας του Αγίου Νικολάου.

Ως γνωστόν, το ιστορικό μοναστήρι ανήκει γεωγραφικά στην Αχαΐα, αλλά υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας. Έγινε, εξάλλου, γνωστό ότι από τις αρμόδιες τοπικές αρχές ζητήθηκαν διευκρινίσεις από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Με δεδομένο ότι ισχύει η απαγόρευση από νομό σε νομό ζητήθηκε απάντηση από το υπουργείο, όσον αφορά την διέλευση πιστών από την Ηλεία προς τον Άγιο Νικόλα Σπάτα. Εν τέλει, εξαίρεση δεν προβλέπεται.

Η επιβεβαίωση έρχεται από τον γεν. επιθεωρητή Δυτικής Ελλάδος , υποστράτηγο Απόστολο Μαρτζάκλη: «Ισχύει η ατομική προσευχή με τους γνωστούς περιορισμούς και τίποτα περισσότερο. Άρα δεν μιλάμε για προσκύνημα και αθρόα προσέλευση πιστών, ούτε πρόκειται να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό. Με αφορμή, άλλωστε, την περιορισμένη και απόλυτα ελεγχόμενη προσέλευση, δεν έχουν εκδοθεί άδειες από τον Δήμο σε πλανόδιους πωλητές…».

Συνεπώς, το προσκύνημα αναβάλλεται. Πάντως, η Μονή θα γιορτάσει με όλα τα επιβαλλόμενα μέτρα την μετακομιδή του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου από τα Μύρα Λυκίας της Μικράς Ασίας προς το Μπάρι της Ιταλίας.

Η θρησκευτική γιορτή κάθε χρόνο (πλην των δυο τελευταίων της πανδημίας…) προσελκύει χιλιάδες πιστούς, οι οποίοι μεταβαίνουν στο μοναστήρι ακόμη και με τα πόδια εκπληρώνοντας το τάμα τους στον θαυματουργό Άγιο Νικόλαο.

Από παλαιότερο εορτασμό στον Άγιο Νικόλαο Σπάτα, χοροστατούντος  του σεβ. Μητροπολίτη  Ηλείας κ.κ. Γερμανού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ