Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΣτη Λέσβο ο φετινός διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου ΑΤΗΕΝΑ

Στη Λέσβο ο φετινός διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου ΑΤΗΕΝΑ

Θα συγκεντρώσει ελαιόλαδα και γευσιγνώστες από όλο τον κόσμο σε ένα νησί με μακρά παράδοση στην ελαιουργία

Μετά από την άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελιά πόλη της Αθήνας, τη Μεσσηνία, τους Δελφούς και το Ναύπλιο, ο διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου ΑTHENA «δένει» στη λιόφυτη Λέσβο. Θα διεξαχθεί στις 10,11 και 12 Μαΐου σ’ ένα νησί με μακρά παράδοση στην ελαιοκαλλιέργεια, το οποίο με περισσότερα από 11 εκατομμύρια ελαιόδεντρα αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της συνολικής παραγωγής ελαιολάδου της χώρας μας. Από τις τοπικές ποικιλίες Κολοβή και Aδραμυτινή φτιάχνονται πραγματικά αξιόλογα λάδια.

Στη φετινή, 6η χρονιά του διαγωνισμού που διοργανώνεται από την εταιρεία Vinetum, οι 25 γευσιγνώστες της κριτικής επιτροπής ‒από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Κροατία, την Ισπανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, το Ισραήλ, το Μαρόκο, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τυνησία και την Τουρκία‒ αναμένεται να δοκιμάσουν πάνω από 500 δείγματα έξτρα παρθένου ελαιολάδου απ΄ όλο τον κόσμο. Οι αξιολογήσεις θα πραγματοποιηθούν στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας, στην Αγία Παρασκευή του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Τα ελληνικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, τα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν πολλές «ντοπιολαλιές». Ο διαγωνισμός, που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε μια διαφορετική ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδας, πέρα από το το ότι αναδεικνύει νεοεισερχόμενες στην ελαιοπαραγωγή χώρες ή περιοχές, καθώς επίσης και σπάνιες ποικιλίες ελιάς, προβάλει τον ελαϊκό πολιτισμό της χώρας μας. «Ακριβώς όπως οι δρομείς ονειρεύονται να συμμετάσχουν στον κλασικό μαραθώνιο ή σπουδαίοι ηθοποιοί να παίξουν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, έτσι ελαιοπαραγωγοί απ’ όλη την υφήλιο σαγηνεύονται με την ιδέα να αξιολογηθούν τα ελαιόλαδά τους στη χώρα που γέννησε το ελαιόλαδο και τον πολιτισμό του», δηλώνει η διευθύντρια και «ψυχή» της διοργάνωσης, Μαρία Κατσούλη.

πηγη: ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ